You are here
Home > Uncategorized > RM100 Duit Pelajar, Bukan Duit Untuk PIBG

17,421,973 total views, 3,794 views today

RM100 Duit Pelajar, Bukan Duit Untuk PIBG

Wang bantuan persekolahan sebanyak RM100 yang diagihkan kepada 5.3 juta pelajar di seluruh negara seperti yang diputuskan dalam Bajet 2012 milik pelajar.

Semua pihak diingatkan jangan sesekali memotong wang bantuan persekolahan tersebut.

Jika ada pihak sekolah atau PIBG membuat potongan terhadap wang bantuan itu, ia perlu dikembalikan segera kepada pelajar terbabit.

Bicara Bro : Bro perasan, jika kerajaan hulur sesuatu pada rakyat. Sure ada pihak yang akan mengambil kesempatan.

Bro tertanya-tanya, mana baja dan benih yang dijanjikan akan disalurkan kepada family bro. Ada saja pihak yang melambatkan pengagihannya.

Jangan sampai satu tahap, penjawat awam pun boleh di pecat atau diberhentiakn kerja anytime jika ramai pelanggan tidak berpuas hati dengan khidmat mereka.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

19 thoughts on “RM100 Duit Pelajar, Bukan Duit Untuk PIBG

    1. Itu la pasal…

      Macam mana kerajaan nak bertahan cam nie.. bila orang dalam kerajaan ada yang macam ini.

      selidik punye selidik.. yg buat cam nie pun kaki kipas kerajaan.. belakang, tak undi pun kerajaan..

      kerja sambil lewa adalah…

      macam mane nk berkat hidup dunia dan akhirat kan..

      bile nk lepak dengan mu lagi nie

  1. memang selalu sangat macam tu kan bro…mesti ada yang mengambil kesempatan…pastu adela yang bising2 bantuan x bg la..
    padahal dah kena sambar dek orang lain…

    1. Tapi itu la kenyataannye…

      Ramai orang buat business dengan mengambil kesempatan dan bukan yang mencari perluang..

      sebab tue tak banyak business boleh pergi jauh…

      dalam tue je.. bile dah xde ape2.. dah xtau nk amik kesempatan dengan sape dah..

      then bungkus

  2. Kes-kes yang macam nie memang selalu berlaku , dapat 300 tapi sampai 150 . Lepas tu salahkan kerajaan .

    Mungkin satu hari nanti kakitangan kerajaan juga perlu dipecat kalau berlaku penyelewengan atau tidak buat kerja dengan baik .

    1. itu lagi bagus…

      sekurang-kurangnya kaki tangan kerajaan tidak boleh main lepas tangan jika apa yang terjadi di bawah bidang kuasa mereka.

      jangan ingat dah kerja kerajaan tue, dah selamat dunia akhirat

  3. orang lain ambil kesempatan, itu satu hal..hal lain plak, kalau mak bapak tu sendiri yang salah guna duit tu, bukan guna untuk pendidikan anak…

  4. rasanyer pihak skola buat potongan mcm tuh psl pihak mak pak budak ader yg tersgt liat nk langsaikan byrn2 skola. bayo bil Astro bole plaks yea? biasanyer yg jd ‘pendahulu’ byrn utk kaver memcm neh guru lah tp bukan sy….ahahahahha

    p/s: semlm Pengetua share 1 citer, mak pak yg anak2 depa dh kene buang skola tnya,”bole tak anak sy masuk skola blk?” pdhal cuti sekolah lagi 2 hari…duit punyo psl. blaja krn duit bkn ilmu…

  5. ni kes ibu bapa yang tak bayar yuran sekolah bro.bukannya diorang amik kesempatan.salah tu memang la salah.sepatutnya sekolah kena keluarkan resit bayaran RM100 dulu kepada ibu bapa.baru diorang bagitau yang yuran sekolah tak berbayar…

Leave a Reply

Top