You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Tiada Perbezaan Darjat Dalam Islam

17,654,677 total views, 1,757 views today

[Tazkirah] Tiada Perbezaan Darjat Dalam Islam


Tiada perbezaan darjat dalam islam

Tiada perbezaan pangkat

Tiada perbezaan antara datuk, sultan, mufti, ustaz, imam dan orang biasa.

Allah SWT tidak pernah menilai insan dengan gelaran-gelaran yang diberikan oleh sesama manusia. Dia melihat keluhuran jiwa dan kesahihan amalan.

Yang dinilai hanya pada amalan dan ketakwaan anda kepadaNya.

Siapa pula anda kepadaNya?

Bicara Bro : Pemimpin bukannya satu pangkat untuk menjatuhkan hukum kepada orang lain. Tiada hak untuk menilai kekafiran orang lain. Tidak hak memurtadkan orang lain.

Tetapi pemimpin adalah mereka yang bertindak membetulkan keadaan dan bukannya berselindung atas nama Islam tanpa bertindak membetulkannya.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

7 thoughts on “[Tazkirah] Tiada Perbezaan Darjat Dalam Islam

  1. sy tak pandang pangkat duniawi sesorang tu.. tak guna nak hormatkan org berpangkat ni kalo diorang sndri tak reti nak hormat orang lain terlebih dahulu. dan pangkat kat dunia ni apelah sngt kalo nak dibandingkan dgn pangkat dunia hakiki nanti kan.

    kekadang pelik jugak orang dok sibuk nak kejar pangkat dato’ tan sri dan sekutu dgnnya tu. hmmmm

    1. Bila ada pangkat ini.

      Mudah orang nak percayai, cakap apa-apa pun orang akan percaya.

      Waalupun apa yang dicakap tak ada la betul sangat.

      Lagi-lagi siapa yang ada title “Tan Sri”, sure senang dapat projek

Leave a Reply

Top