You are here
Home > Bersama BroFramestone > Isu Panas Bersama BroFramestone > Juadah Berbuka Yang Jijik Tetapi Menyelerakan

17,414,658 total views, 3,053 views today

Juadah Berbuka Yang Jijik Tetapi Menyelerakan

Baru-baru ini kita digemparkan dengan kisah yang terjadi kepada arwah Nurdini Mohamad Ali yang meninggal selepas menjamah juadah berbuka.

Dari infomasi yang bro perolehi,

Pemeriksaan terhadap sampel najis dan muntah berhubung kes keracunan makanan dipercayai turut menyebabkan seorang mangsa daripada sebuah keluarga meninggal dunia di Meru, pada Isnin lalu, disebabkan kuman lain bukannya kolera atau taun.

Sampel berkenaan membabitkan dua keluarga terdiri daripada 11 individu dan lapan daripadanya masih dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), di sini.

Semua mereka didapati makan juadah otak-otak dan air batu campur (ABC) dibeli daripada bazar Ramadan sama.

Baru-baru ini bro berjalan-jalan di salah satu bazar Ramadhan berdekatan dengan pusat bandar.

Saja nak spend masa sebelum masuk waktu berbuka.

Sesuatu menarik perhatian bro,


Wah apa yang menarik sehinggakan ramai yang beratur nie.

Oh, murtabak ek. Apa yang special sangat sampai ramai yang beratur.

Bro siap buat vlog lagi untuk merungkai rahsia pelaris jualan penjual murtabak sehingga mampu menarik pelanggan sehingga beratur panjang.

Jom layan video pendek dari bro ini.

If xdapat nak tengok or menghadapi apa-apa kesukaran. Korang usha dekat sini.

Menarik tak video nie?

Menarik juga pelaris jualannya. Tak kan yang beli xsedar kot.

Bro yang join beratur sama pun x tertahan dengan bau aroma yang semerbak mengalahkan bau murtabak itu sendiri.

Antara punca keracunan makanan ialah kemunculan bakteria dalam makanan, akibat proses penyediaan makanan yang kotor, makanan tidak dimasak dengan sempurna dan makanan yang terdedah kepada persekitaran

Orang ramai sukar mengenal pasti sama ada makanan itu sudah tercemar atau tidak tapi seharusnya bijak memilih tempat makan dengan melihat keadaan persekitaran setempat.

Kurangnya kesedaran masyarakat mengenai kebersihan dan juga tahap pencemaran terhadap juadah yang dijual oleh sesetengah peniaga bazar Ramadhan.

Sehinggakan baru-baru ini, ada keluarga yang meninggal akibat menikmati juadah berbuka puasa yang tercemar.

Sampai bila perkara ini akan dibiarkan dan tidak dipandang serius oleh sesetengah masyarakat terutama mereka yang menggunakan kedatangan Ramadhan semata-mata untuk mencari keuntungan tanpa memikirkan kesan dan akibatnya terhadap orang lain.

Bicara Bro : Amik berat dengan tahap kesihatan dan kebersihan juadah yang ada beli terutama di kawasan yang terdedah dan terbuka.

Memang budaya masyarakat Malaysia yang suka menikmati juadah tunjuk-tunjuk

Jika ada yang nak buat entry susulan dan nak gunakan video ini. Bro amat alu-alukan, asalkan korang kredit link kepada entry ini. Supaya apa yang bro bicarakan di sini dapat memberi kesedaran kepada semua masyarakat.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

46 thoughts on “Juadah Berbuka Yang Jijik Tetapi Menyelerakan

  1. camne nak ckp e? cam kes aku ari tu bro, mggu lpas, aku g beli cendol, tempat tu dulu aku ngan kwn2 sll minum kat situ, so beli la tanpa was2, pastu wife aku masak kuey tew goreng.
    esoknye lpas sahur aku ngan wife da dok gilir2 kua masuk toilet,aku kua die masuk. tempat tu tepi jln,tp xla betul2 tepi, dlm 10 ke 20 meter dr tepi jln… tp xtau la content die tu tahun bile punye kan?

    1. yup terlalu ramai yang amik remeh pasal perkara ini..

      jangan nak untung sangat.. if ramai yang terkena dan memaki + mendoakan yang xbaik.. dan termakbul.. mahu x berkat rezeki yang kamu perolehi

  2. mmg terbaek la bro kan..klau aku pon dah bising klau terbau n ternampak bende2 camni kan. tp bro, bro xkan panggil dirinya bro, so lenkali xyah la bahasakan diri lu bro. steady bro!

    1. Bro malas nak bising2…

      Sebab tengah fokus merakam untuk vlog ini. Yang pelik, punya panjang orang beratur. Tak ada pula yang blah bila terbau bau yang semerbak ini.

      Oh ye ke..

      Dah hampir 3 tahun membiasakan diri dengan panggilan Bro.

  3. huhu, saya pernah keracunan makanan beli ikan keli lemak cili api kat bazar ramadhan, rasanya samtan tu yg buat cepat basi. malam tu sampai ke pagi keluar masuk toilet. mmg haruuuuu.

  4. bila dgr mcm2 hal pasal keracunan mknn dari bazar ni buatkan lagi takut nak menyinggah dan membeli..hahaha

    kita sbg pengguna kena la bijak dalam memilih terutama bila melibatkan makanan. kena pilih tmpt yg bersih dan diyakini..kalau sy dh nmpk gerai/kedai tu tak bersih, jgn harap la nak beli. tak kira la kalau sesedap mn pun msakan dia..

    dan lagi satu, nak membeli tgk jugak la pengendali mknn tu. tgk dia jg kebersihan diri dia tak..kalau jaga, otometik mknn dia pun terjaga la kebersihannya..

    salah makan, padah jawabnya..so hati2 dlm mencari makanan.. heeeee

    oops..terpanjang lebau lak yer mengomen.. sekian..:) hehehehe

Leave a Reply

Top