You are here
Home > Uncategorized > 3 Waktu Berbuka Berbeza Di Tempat Yang Sama

17,421,377 total views, 3,198 views today

3 Waktu Berbuka Berbeza Di Tempat Yang Sama


Tiada benda yang mustahil berlaku tanpa kehendakNya.

Setiap yang berlaku atas aturanNya terhadap alam semesta.

Mohammed al-Qubaisi,

Pemimpin tertinggi umat Islam di Dubai berkata, umat Islam yang menghuni dari tingkat 80 hingga tingkat 149 perlu menunggu selama dua minit lagi sebelum boleh berbuka puasa

Manakala bagi mereka yang menghuni dari tingkat 150 dan ke atas pula akan memerlukan tambahan 3 minit lain.

Kewujudan perbezaan ini adalah disebabkan oleh matahari yang masih boleh dilihat di tingkat 80 pada ketika ianya sudah tidak kelihatan jika berada tingkat bawah. Menara yang berketinggian 828m itu mempunyai 160 tingkat yang sudah dihuni.

Bicara Bro : Di Malaysia, asal dengar azan dengan tv @ radio, terus je mereka berbuka. Sedangkan setiap kawasan walaupun bersebelahan, mempunyai masa yang berbeza.

Renung-renungkan.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

9 thoughts on “3 Waktu Berbuka Berbeza Di Tempat Yang Sama

  1. yerp..betol tu..sedangkan bangunan tu yg duduk atas satu tanah yg sama pun boleh berbeza waktu solat, apetah lagi la yang kawasan berlainan tanah ni kan.

    *sy dgr azan masjid kampung je:)

  2. macam tuh plak kat sana. yang jadi masalahnya kat Malaysia nih diorang bleh kata lagi tak baik melenggah-lenggahkan masa berbuka. Sabar je la jmpa orang macam nih.

Leave a Reply

Top