4,880,617 total views, 19,811 views today

Menikmati Sinaran Vitamin D Dari Matahari Dipagi Hari

Selamat pagi semua.

Apa yang sedang anda lakukan sekarang ini?

Confirm tengah baca blog bro nie kan. Baik mengaku, tak payah nak sorok-sorok muka ataupun klik tanda pangkah pada browser anda.

Bro hanya nak sikit,

Pagi ini, sudahkan anda menikmati sinaran matahari pada kulit dan tubuh anda?

Jika belum, tahukah anda sinaran matahari memberi banyak kebaikan kepada kita?

Sinar matahari sangat bermanfaat bagi tubuh manusia.

Vitamin D yang terkandung dalam sinar matahari yang diserap oleh tubuh kita sangat berguna untuk mencegah kanser, serta melindungi dari penyakit jantung, dan mencegah berbagai penyakit lainnya seperti sclrosis, rheumatoid arthritis, diabetes, serta penyakit gula.

Sinar matahari yang kaya dengan vitamin D juga terbukti sangat baik untuk perawatan penyakit jantung dan beberapa jenis kanser.

Dalam tubuh manusia, vitamin D diubah menjadi hormon yang diperlukan untuk pertumbuhan tulang, mengatur pertumbuhan sel, dan mencegah berkembangbiaknya sel-sel liar yang dapat menimbulkan kanser.

kredit sumber.


Bila tengok gambar ini,

Terasa diri bro hanya sekadar Sun Block he…23x Kredit picture buat Cik Reena Tan

Bicara Bro : Doakan yang terbaik pada bro minggu ini.

Dan terima kasih kepada mereka yang sudi menolong keluarga bro mengadakan kenduri malam tadi di surau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 Responses to Menikmati Sinaran Vitamin D Dari Matahari Dipagi Hari

  1. matjoe says:

    awek baru ke bro yg belakang tue?
    matjoe recently posted..Biarpun Confirm Mati, Mesti hulurkan jugak bantuan

    • Bro Framestone says:

      awek baru…??

      tak la.. budak blogger.. aku offer pada semua sape yang sudi kuar dengan aku..

      dia je yang sudi

  2. RerameUngu says:

    wish u all the best bro..

    wah wah wah..buat sun bath ke hari tu?? hahaha
    RerameUngu recently posted..1st Giveaway @ lindarosman.com

  3. lawak baca ayat bro “Terasa diri bro hanya sekadar Sun Block..”
    Syazwan Sarawak recently posted..Keputusan Malaysia vs Chelsea (21 Julai 2011)

  4. alex adriana says:

    memang penting dapat vitamin D daripada sinaran mentari pagi.

    kalau kat kampung, pagi2 my dad suruh sapu laman sebab dia kata leh dapat Vitamin D. =)
    alex adriana recently posted..he replied to my email..

    • Bro Framestone says:

      kampung dekat mane ek.. patut la si sara nie nampak comey.. banyak vitamin D ek

  5. wandisini says:

    semoga yang terbaik untuk bro dan famili

  6. AlyaEsprezzo says:

    hahahaha…tapi skg nie ade lagi ke vitamin untuk kulit???? mcm dah takde je bro..huhukk

  7. kaizen says:

    ngeh2….. bro jadi sun block?? payah payah…
    kaizen recently posted..Nak bagi biar ikhlas… yang tak bagi diam sudah…

  8. Enchik Nine says:

    Bezzznyer kalau ada masa trluang…
    Enchik Nine recently posted..Tips Kesihatan Bulan Ramdhan

  9. simanis says:

    camwhore juga bro ni eh…
    besor banget gambor nyeee…heheh

    • Bro Framestone says:

      besor sangat ke…??

      Baru nampak jelas muka bro.. Tetapi dekat screen bro nampak kecik je huhu

  10. reena says:

    bukan vitamin D pada cahaya matahari waktu pagi je keee? masa kita berjalan2 ni dah pukul 4-5PM ye bro.. harap maklum.. :p
    reena recently posted..Farah AF2 sudah kahwin..

  11. Finaz Jaafar says:

    bro sun block terbaik ! hahaha
    Finaz Jaafar recently posted..Kekejaman Terhadap Haiwan

  12. zahidahwahid says:

    dah malam….tak sempat nak kena vitamin d dari matahari…hahahaha
    zahidahwahid recently posted..Recruiting smokers for an event – RM100

  13. puteri kasih says:

    saya doakan yang terbaik untuk bro bkan hanya untuk minggu ni tapi always :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge