17,148,493 total views, 3,882 views today

Menikmati Sinaran Vitamin D Dari Matahari Dipagi Hari

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

Selamat pagi semua.

Apa yang sedang anda lakukan sekarang ini?

Confirm tengah baca blog bro nie kan. Baik mengaku, tak payah nak sorok-sorok muka ataupun klik tanda pangkah pada browser anda.

Bro hanya nak sikit,

Pagi ini, sudahkan anda menikmati sinaran matahari pada kulit dan tubuh anda?

Jika belum, tahukah anda sinaran matahari memberi banyak kebaikan kepada kita?

Sinar matahari sangat bermanfaat bagi tubuh manusia.

Vitamin D yang terkandung dalam sinar matahari yang diserap oleh tubuh kita sangat berguna untuk mencegah kanser, serta melindungi dari penyakit jantung, dan mencegah berbagai penyakit lainnya seperti sclrosis, rheumatoid arthritis, diabetes, serta penyakit gula.

Sinar matahari yang kaya dengan vitamin D juga terbukti sangat baik untuk perawatan penyakit jantung dan beberapa jenis kanser.

Dalam tubuh manusia, vitamin D diubah menjadi hormon yang diperlukan untuk pertumbuhan tulang, mengatur pertumbuhan sel, dan mencegah berkembangbiaknya sel-sel liar yang dapat menimbulkan kanser.

kredit sumber.


Bila tengok gambar ini,

Terasa diri bro hanya sekadar Sun Block he…23x Kredit picture buat Cik Reena Tan

Bicara Bro : Doakan yang terbaik pada bro minggu ini.

Dan terima kasih kepada mereka yang sudi menolong keluarga bro mengadakan kenduri malam tadi di surau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 thoughts on “Menikmati Sinaran Vitamin D Dari Matahari Dipagi Hari

  1. awek baru ke bro yg belakang tue?

    1. Bro Framestone

      awek baru…??

      tak la.. budak blogger.. aku offer pada semua sape yang sudi kuar dengan aku..

      dia je yang sudi

  2. wish u all the best bro..

    wah wah wah..buat sun bath ke hari tu?? hahaha

    1. Bro Framestone

      Thank zati 🙂

      xde maknenye sun bath.. kan dekat putrajaya panas memanjang je kan

    2. hahahah..mn la tau kan nak ber sun bath plak tetiba..kehkehkeh..

      tapi sweat bath dah tentu la tu kan..

    3. Bro Framestone

      xsempat nak sweat… kering terus.. dok beli air je..

    4. hahahaha…ulang alik carik toilet tak??

  3. lawak baca ayat bro “Terasa diri bro hanya sekadar Sun Block..”

    1. Bro Framestone

      he..23x lawak ke…??

      tetapi itu la kenyataannya 🙂

  4. memang penting dapat vitamin D daripada sinaran mentari pagi.

    kalau kat kampung, pagi2 my dad suruh sapu laman sebab dia kata leh dapat Vitamin D. =)

    1. Bro Framestone

      kampung dekat mane ek.. patut la si sara nie nampak comey.. banyak vitamin D ek

  5. semoga yang terbaik untuk bro dan famili

    1. Bro Framestone

      Thank wan 🙂

  6. hahahaha…tapi skg nie ade lagi ke vitamin untuk kulit???? mcm dah takde je bro..huhukk

    1. Bro Framestone

      he…23x sekarang ada ape pula ek…??

  7. ngeh2….. bro jadi sun block?? payah payah…

    1. Bro Framestone

      tue la pasal.. xpasal2 je jadi sun block huhu

  8. Bezzznyer kalau ada masa trluang…

    1. Bro Framestone

      Kena pandai cari maa terluang.. bro sekali turun KL.. mahu beratus gak habis

  9. camwhore juga bro ni eh…
    besor banget gambor nyeee…heheh

    1. Bro Framestone

      besor sangat ke…??

      Baru nampak jelas muka bro.. Tetapi dekat screen bro nampak kecik je huhu

  10. bukan vitamin D pada cahaya matahari waktu pagi je keee? masa kita berjalan2 ni dah pukul 4-5PM ye bro.. harap maklum.. :p

    1. Bro Framestone

      tue gambar hiasan je la Reena

      Ala.. kalau cakap pagi pun bukan ade yang tahu… ish reena nie.. pecah rahsia nampak

    2. opsss~ tercakap la pulakk.. hehe

  11. bro sun block terbaik ! hahaha

  12. dah malam….tak sempat nak kena vitamin d dari matahari…hahahaha

  13. saya doakan yang terbaik untuk bro bkan hanya untuk minggu ni tapi always 🙂

Leave a Comment