You are here
Home > Bila bro Framestone Berkata-kata > Jangan Spamming Link Blog Korang #SemputSunday

17,442,111 total views, 1,322 views today

Jangan Spamming Link Blog Korang #SemputSunday

SemputSunday minggu ini bro nak kupaskan isu yang menyemputkan sesetengah blogger.

Berbuih-buih mereka menegur, tetapi mendapat maki-makian pula dari mereka yang tidak faham situasi sebenar.

Sian dorang, sampai semput korang buat.

So kali ini,

Meh bro semputkan korang di hujung minggu ini.

Siapa pula buka fatwa ini?

Kalau boleh bro malas nak tegur pasal spamming link ke ape kan. Walaupun korang cakap ianya bukan spam atau promote link.

Xkisah macam mana pun. Ianya tetap dianggap spam lebih-lebih lagi bila semua orang buat benda yang sama seperti mana yang korang buat.




Korang start,

Confirm yang lain pun akan start sama. Mula-mula 2-3 orang. Dari situ boleh berganda ke 20 – 30 orang. Lama-lama group facebook yang ahli beribu-ribu pun boleh jadi group spamming.

Tiada faedah kepada komuniti tetapi lebih kepada penyalahgunaan kemudahan.

Dan bayangkan,

Benda yang anda rasa simple nie. Mampu memberi kesan kepada beribu-ribu ahli yang selama ini menggunakan group ini secara baik mula blah dari group ini.

Memang tak beri kesan pada korang, sebab korang boleh pindah ke group lain.

Bagaimana pula dengan group yang selama ini bertahan dekat ikatan kekeluargaan yang selama ini dibina oleh ahli-ahlinya dimusnahkan begitu sahaja dek tindakan anda.

Tak kisah la admin ke orang biasa yang tegur.

Mereka hanya menegur kesalahan korang, yang gatai-gatai nak maki balik kenapa. Beso sangat ke burung tue? Mereka tak nak benda yang kurang enak berlaku dalam group itu.

Bicara Bro : Maaf sebab bro dah lama xpantau group Sahabat Blogger sebab terpaksa fokus pada benda dan project bro yang perlu diutamakan.

Ada masa, layan #semputsunday dari blogger yang lain.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

27 thoughts on “Jangan Spamming Link Blog Korang #SemputSunday

  1. setakat ni cuma group KSB je yang aku dgn rela hati leave…sebabnya aku ingat KSB tu cuma ahlinya yang rajin spamming dan ada antara ahlinya memang menyokong orang spam-spam ni..bila dinasihat,kalau tak suka,diam je, atau leave..leh gitu ye?hehehe..

    walau ahlinya berapa riban sekalipun, hilang dah respek aku pada group tu dah…sorry to say that..:D

    depa masih taktau lagi akibat spam ni kat depa..tu yg depa kata kaedah terbaik..:D

  2. saya nak tanya la, kalau kita promote link entri dalam kotak komen blogspot tuh dikira spam ke tak ye? confius jugak kot jadi spammer plak.

Leave a Reply

Top