You are here
Home > Uncategorized > Susulan Serangan Anonymous ‘Operation Malaysia’

17,414,400 total views, 2,795 views today

Susulan Serangan Anonymous ‘Operation Malaysia’

Operation Malaysia

Aktiviti menghack laman web Malaysia secara besar-besaran.

Walaupun kita terikut-ikut dengan propaganda Hacker yang mengembar gembur aktiviti hacking mereka. Sehinggakan terkeluar senarai blog yang akan di hack.

Tetapi jika kita amik dari sudut positif.

Tujuan mereka untuk memberi kesedaran kepada masyarakat & juga kerajaan. Bahawa sistem keselamatan kita sendiri pun tidak selamat dan mudah digodam oleh warganegara sendiri.

Inikan pula jika digodam oleh mereka yang berada di luar negara.

Block ke beberapa laman web tertentu mampu menarik minat dan menjadi isu yang diperbesarkan bukan sahaja di Malaysia bahkan juga di luar sana.

Kita sendiri tidak berupaya untuk memantapkan sistem keselamatan mahupun undang-undang cyber. Inikan pula jika melibatkan kesalahan jenayah cyber dari luar negara.


Kredit picture buat Mas Ahmad Safwan.

Bicara Bro : Semasa bro menghadiri World Blogger Summit 2011 hari itu. Ada ditekankan isu undang-undang dalam penulisan blog.

Dan bro rasa ianya memang sesuai diperkenalkan di Malaysia yang undang-undang cyber terlalu ketinggalan zaman. Silalah rombak kembali dalam memastikan hak individu mahupun institusi tidak disalah gunakan.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

27 thoughts on “Susulan Serangan Anonymous ‘Operation Malaysia’

    1. betul tue… sikit2 sudah.. jangan sampai melumpuhkan.. nak recover balik semua tue pakai duit rakyat juga..

      bro bayar cukai ape.. dorang bayar ke..??

    1. blog bro depend pada hosting provider bro.. dah termasuk dalam pakej hosting yang bro bayar tiap2 tahun

    1. Hack PTPTN xpe.. tapi hack bagi reduce payment je la.. jangan sampai kena bayar lebih lagi sudah la kan

    1. kesedaran itu perlu ada.. begitu juga buat blogger.. jangan xsedar.. bahawa blog korang sendiri perlu ada sekuriti

  1. .hahaha , pasal hack menghack nie , dorang memang hebat ( :
    .sangat salute mereka sebab boleh buat benda macamtu.

    .tapi jangan sampai ada yang menyusahkan kita sudah ler sebab kalau kita terlampau seronok bersorak , nanti ada agenda yang lain datang pulakkan , mana lah tahu ~

    .btw , thanx credit yer bro ( :

    1. berminat nak jadi hacker x..??

      jika berminat.. try jadi ethic hacker expert.. masuk gak.. kerje dengan SKMM he..23x

    1. terima kasih…

      kalau la malaysia nak buat undang-undang cam tue.. tp undang-undang mereka tetap win2 situation, tidak memihak pada mana-mana pihak

    1. kerajaan sure akan spend duit banyak untuk security + nak recover balik…

      duit rakyat tue, so korang jangan la push kerajaan sampai terpaksa guna duit rakyat untuk baiki kerosakan yang korang sendiri lakukan

    1. security kita tidak bagus mana pun… kita cuma mampu control dari ditembusi dari luar negara…

      tetapi kalau dari dalam malaysia, bagaimana pula kan 🙂

Leave a Reply

Top