You are here
Home > Bersama BroFramestone > Punca Remaja Menghampiri Zina

17,444,307 total views, 3,518 views today

Punca Remaja Menghampiri Zina

Menarik topik dalam akhbar hari ini

Banyak memperkatakan mengenai isu seks di kalangan remaja bawah umur. Maaf bro tidak berminat nak story mory pasal benda nie.

Bukan beri faedah pada bro if bro blame or jual cerita dorang dekat blog ini.

Cuma bro nak kongsikan beberapa punca terjadinya perkara ini berdasarkan beberapa sumber rujukan yang bro baca + pemerhatian bro sendiri.

Punca Remaja Menghampiri Zina:-

  1. Kurangnya pemantau ibubapa
  2. Kebebasan bergaul
  3. Mempunyai masa terluang tanpa sebarang aktiviti
  4. Kemudahan telekomunikasi & pencapaian internet
  5. Lambakan video dan bahan bacaan yang berbau lucah
  6. Banyak berbual topik berkaitan seks
  7. Kehendak ingin merasa dan dirasai
  8. Ada yang mengajak dan diajak
  9. Syaitan berjaya merosakkan lagi cucu cicit Adam A.S.

Jika ada yang anda rasa perlu bro tambah, just drop je di ruangan komen, bro akan updatekan dalam list ini.

Bicara Bro : Budak muda sekarang mudah-mudah melakukan seks, spender pun mak bapak belikan.

Belum lagi duit topup hp. Ke sebab tue la ade perkhidmatan topup hp je dah leh ajak sembang2 benda macam nie he…23x

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

33 thoughts on “Punca Remaja Menghampiri Zina

  1. segala-galanya terletak pada iman. bagi aku, itu yg paling utama. apa sekalipun sebab dan alasan, berbalik kepada soal keimanan seseorang tu sendiri…

    fikir2 balik.. penghujung dunia mungkin sudah semakin hampir..

    1. susah nak cakap pasal keimanan….

      sebab x ramai yang beriman… dan mereka sendiri pun tidak tahu iman itu apa… bila keduniaan diagung2kan

      lagi2 la time zaman berhingusan nie…

      baru nak kenal duniawi, tanpa bimbingan dan mudah terpengaruh

    1. tue la.. ape2 pun kita kena berusaha dan jangan lepas tangan…

      berdoa pun perlu sama…

      eh wanita dah ade berapa orang anak ek

    2. baru sorang bro..kecik pun lagi…tu yang rasa seriau jer..camne la nak besarkan anak ni..takut jadik budak adinda tu hee…

    1. petanda dah tue kan…

      bukan orang keliling takut nak tegur, cuma orang keliling pun xnak dorang sendiri ditegur…

      mu buat hal mu, wa buat hal wa…

    1. tau xpe… siap ada yang sudi bertukar-tukar pasangan

      dengan bf sendiri, dengan rakan-rakan etc

  2. Bila kita sebagai jiran tetangga tegur anak2 jiran buat salah, dia menjawab balik,”eleh! mak bapak aku pun tak marah, yg kau kecoh apesal???”

    oleh itu, jadi lah kita jiran yg tak peduli jiran walaupun anak jiran bercium bawah pokok pelam belakang rumah!

    1. dah pandai menjawab dorang nie kan…

      lastik je anak dorang nie.. dah ngndung nnti, masing2 sembunyi dalam bilik huhhu

    1. yup betul tue.. rasanya bukan kurang.. cuma tiada kesedaran..

      if tiada agama sekali pun, kesedaran sivik perlu ada kan…

      orang putih pun, if buat seks pun banyak benda yang dorang fikirkan, bukan hanya untuk keseronokan semata-mata

  3. sekarang nie dah akhir zaman bro…huhuhu~
    mane yg dpt kesedaran tuh,alhamdulillah..mne yg belum tuh,cepat2 la..
    zaman sekarang nie mmg mencabar,lbh2 lagi byk pengaruh nye..klu iman tak kuat,memang kelaut la jwbnye..huhu..

    yg penting byk2 kn berdoa agr Allah beri petunjuk~=)

    1. yup, bro sedar pasal nie… risau pun ade nie.. cuma kalau boleh, xnak keturunan bro terjerbak dalam benda2 cam nie.. itu sahaja…

      macam mane dorang nak berdoa… solat pun tidak he..23x

    1. ramai yang suka menunjuk2…

      satu kebanggaan bagi mereka he..23x fahaman manakah itew…

      orang putih pun xde pulak terang-terang tunjuk… rakam ada la.. tue pun xmain rakam pakai hp cam budak2 kite

  4. hmm…suma tak fkr jauh..sbb tu bt perkara2 camtu..

    lagi 1 penyebabnya, kurangnya didikan ibu bapa dalam hal2 keagamaan. dan kurangnya penekanan ibu bapa dlm pendidikan

    1. Corak pemikiran yang terlalu ringkas dan pendek menyebabkan mereka kekurangan masa untuk fikir baik buruknya perbuatannya..

      Agama dan ibubapa pula berjauhan dari mereka

    2. yup betul..
      terlalu fikir nak seronok sekarang tanpa fikirkan akibat masa hadapan.
      hmm, risau bila fikir remaja zmn sekarang ni yg makin rosak..rosak akidah, rosak akhlak dan rosak maruah. minta dijauhkan la perkara2 ni jadi kat adik2 sy dan sy sndri..

    1. nk xnk nie la kenyataan yg kte kne trma…susah nk halang lau dlm diri sndri pn lemah…plukan bimbingan sgt2 nie..whre is their parents??…they should train dis kind of teens…

  5. sye cme takut je…lau mereka2 yg dlm gmbr nie t xsmpt nk berubah..biarla jahat mcmne pn diri kte,jgnla smpi trjerat seteruk nie..nauzubillah…

  6. Salah satunya yang paling besar adalah tiada bekalan agama dalam hidup. Walaupun tahu sedikit sebanyak apa itu haram, mungkin sedikit membantu dr tidak melakukan..

    Doa kedua ibu bapa + makanan yg diberikan juga salah satu sumber penting utk anak2…

  7. wahh.. gambar comolot.. kih3.. gejala sosial sekarang ni susah dah nak dibendung.. anak2 terlalu bebas.. mak bapak sibuk dgn kerja sampai tak cukup masa nak didik anak2.. cikgu2 kat sekolah pun susah nak bagi didikan.. terlampau ‘mendidik’ kang mak bapak marah pulak.. yang dah layak berkahwin pun tak dapat nak kahwin sebab perlu duit yg banyak.. so, macam nilah jadinya bila ‘air dah naik kepala’..

Leave a Reply

Top