You are here
Home > Tip Bernas Bersama Bro Framestone > Jana Pendapatan Dengan Advertlets Di Blog Anda

17,440,755 total views, 4,610 views today

Jana Pendapatan Dengan Advertlets Di Blog Anda

Tertarik dengan entry Cerita Mamat mengenai Advertlets di blog beliau.

Di sini bro akan tambah sedikit info yang mungkian anda tidak tahu mengenai Advertlets.

Advertlets – http://www.advertlets.com/ merupakan salah satu syarikat pengiklanan yang memberi perluang kepada mana-mana pemilik blog atau website untuk menjana pendapatan dengan meletak iklan di blog atau website mereka.

Ramai yang tidak tahu mengenai syarikat ini,

Mungkin kerna taksub dengan syarikat pengiklanan yang selalu masuk surat khabar dan menghasilkan jutawan blogger.

Sejarah Bro Dengan Advertlets

Bro pernah menggunakan advertlets sepanjang berblog dari tahun 2006 – 2007. Dimana pada tahun 2008 akaun bro di suspen 2x kerna terjadinya fraud click.

Dan kali ini bro menggunakan perkhidmatan advertlets sebagai alternative ads kepada iklan Innity yang lebih masyuk dari Nuffnang.

Bagaimana Pendapatan Advertlets Dijana

Pendapatan advertlet agak masyuk terutama bagi blog yang tidak tinggi trafiknya tetapi tinggi pada page view.

Pendapatan di kira berdasarkan :-

  1. Jumlah iklan diview [bukan pada trafik]
  2. Setiap kali page di refresh [dianggap sebagai 1 view]
  3. Lagi banyak iklan dipasang lagi masyuk

Apa Yang Bro Boleh Katakan Mengenai Advertlets

  1. Pendapatannya lebih bersih dimana kita tidak memaksa orang lain untuk klik dengn prinsip “i klik, u klik juga”
  2. Kebebasan anda untuk menjana pendapatan dari blog/website tanpa terikat dengan mana-mana pihak [dengan erti kata lain, xperlu nak curang]
  3. Anda perlu utamakan page view dari menjana trafik semata-mata
  4. Tiada yang akan labelkan anda sebagai si gila trafik mahupun si gila earning he…23x
  5. Tidak tertekan jika blog tidak terupdate & trafik tiada [based on blogging psychology – boleh buat thesis nie he..23x]

Progress Advertlets Dimadukan Bersama Innity

Jika korang perasan, blog bro sekarang banyak memainkan iklan dari Innity dan diselangi oleh iklan Advertlet, ChurpChurp & juga Says.my

Dan tidak sesekali pun bro mencurangi sesiapa. Masing-masing bro bagi hak sama rata. Tiada istilah curang mencurangi.

So ini nama yang bro berikan kepada isteri-isteri bro [Rujukan dari ceramah yang bro berikan di UTHM bulan 4 yang lalu ]:-

  1. Nur Innity
  2. Siti Churpy
  3. Adlia Advert [convert islam]
  4. Nurul Says

Dan tiada satu pun menyusahkan bro.

Masing-masing mampu menjalankan tanggungjawab terbaik buat bro dan tidak berkelahi dengan madu-madu mereka.

Churp & Says, pendapatan dikira berdasarkan jumlah klik,

Berbeza pula dengan Innity & Advertslet yang lebih kepada jumlah view & juga klik.

Bicara Bro : Pendapatan Advertlets bro tidak la seberapa sangat. Cukup la mengreplace ruangan iklan juga iklan Innity tidak muncul.

Pendapatan harian dari Advertslets bro adalah 5 – 15& dari pendapatan Innity di blog bro 🙂

Minggu lepas bro terima payment dari Says & semalam bro terima cheque dari ChurpChurp

Iklan : Celcom Menawarkan iPhone 4 + free insurance untuk phone anda [klik untuk maklumat lanjut]

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

65 thoughts on “Jana Pendapatan Dengan Advertlets Di Blog Anda

  1. terbaik la bro..huhu..
    baru dapat tahu macam mana advertlets ni jana duit..ok thanz…insyallah jap lgi..mmat akan buat entri psal ni pula..

    1. Biasa je nie.. if rase nk jana pendapatan betul2 dgn advertlets, pastikan page view anda 3-4x lebih tinggi dari jumlah trafik.

      Bro xpernah cash out adverlets sebab pernah kena suspen..

      Hope kali ini boleh event ramai yabg cakap payment lambat dapat

    2. huhu…jumlah page view dah tntu lbih tnggi dri trafik..
      sebab mamat tak psang iklan advertlest sebab..bnyak yg mamat seach,,kebanyakkan cakap dia tak bayar..haha

    3. memang la page view lebih tinggi.. tetapi berapa nisbah ketinggian tue…? itu yang kita nak 🙂

      ramai yang cakap advertlet tidak bayar.. ada gak berpunca dari fraud click.. bila diajukan kepada advertlets.. then yang cakap tidak bayar tue senyap je.. betul la tue kot he…23x

    1. Ramai je yang cash out adverlets.. tetapi memang pending lama bebeno..

      Sebab tue bro cakap, elok dijadikan alternative ads.

      Maybe sebab xramai yang bagitau pasal cash out, sebab xramai yg pakai or lepas cash out terus pakai pengiklanan lain

    2. tapi mamat dah jumpa..ada blogger ni cakap..dia dah 2,3 thun gunakan advertlet…dah 3,4 dh dia cashout..

    1. Kalau ikutkan says lagi senang jana pendapatan.. ada masanya bro boleh dapat dlm 4 – 8ingit sehari bergantung pada jenis iklan yang bro promosi

  2. Tapi kalau nak pasang advertlets dengan Nuffnang tak boleh kan? Rasa macam takut plak nak letak banyak2 sekali. Patut ke Zida buang Nuffnang or just biar?

    1. If rase nuffnang masyuk, xperlu kot nak remove..

      Nuffnang bro pasang diblog yg lain.. walaupun pendapatan hanya sekitar 2-3ingit seminggu..

      Now bro boleh jana berpuluh2 ringit seminggu dari pengiklanan yang bro ada huhu

    1. If blog sentiasa dapat be, elok xpayah curang..

      Setia saja..

      Xde la kayo, tapi masyuk dari tiada apa2 kan

    1. He…23x payment dari dorang memang lambat,

      Bro payment dari churpchurp pun lewat gak terima..

    1. Boleh je, cuma polisi nuffnang je tidak mengalakan dimana status glitery (betul ke ejaannye nie) akan ditarik.

      Dan ini menyebabkan keistimewaan sebagai ahli nuffnang tidak dapat. Jika masuk contest atau pembahagian BE mereka hanya utamakan kepada ahli yg berstatus glitery sahaja.

      Jumlah earning dari klik juga berbeza iaitu dari rm0.25 kepada rm0.15, memang satu kerugian yang banyak dan nyata.

  3. aku pon ada guna advertlets ni diblog yang lain.. utk test dah lama pakai.. dah hampir setahun.. income terkumpul adalah lebih 100 cuma belum nak cash out lagi.. tunggu 1K kot.. hehehe..

    Tapi memang betul lagi banyak page view lagi masyuk income tu..

    aku madukan dia dengan manggaad.. hehehe

    1. Jangan kumpul berbanyak, nnt time nk cash out dorang cakap ada fraud click, terus semua payment mu disuspen..

      Just nasihat je la kan.

      Nak tanya pasal ManggaAds, masyuk tak income die.. bro dapat sikit sangat then terus remove dekat blog bro yang lain

    1. boleh saja…

      tiada masalah.. sebab tue bro xfokus pada iklan dari syarikat pengiklanan…

      bro lebih suka sewakan ruangan pengiklanan di blog. Lagi masyuk

    1. Nama perlu la sedap2 sesedap rasanya juga..

      Begitu la nak cari bini, cari nama yang sedap didengar, perlakuaan yang sedap mata memandang, layanan yang sedap dirasa

      Ops terbagi tips mencari bini pula dekat sini

      La terhalang kenapa pula nie

Leave a Reply

Top