You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Islam Bukan Hanya Pada Nama, Bukan Juga Hanya Pada Hati

17,410,364 total views, 1,893 views today

[Tazkirah] Islam Bukan Hanya Pada Nama, Bukan Juga Hanya Pada Hati

Tak semestinya anda dilahirkan sebagai seorang Islam maka mati dalam keadaan Islam.

Tidak juga seseorang itu lahir sebagai seorang kafir maka mati dalam kekafiran.

Ianya bergantung pada diri kita bagaimana kita mentadbir diri kita untuk mengharungi dunia yang berliku-liku ini.

ada yang lahir islam, hidup islam dan mati islam
ada yang lahir kafir, hidup kafir dan mati kafir
ada yang lahir islam, hidup islam dan mati kafir
ada yang lahir kafir, hidup kafir dan mati islam

Nurkilan : Amirul Hanafi

Bicara Bro : Kadangkala, kita mudah menjatuhkan hukum sesama kita, jika tak buat sebegini kamu adalah kafir. Jika mengiyakan kamu adalah kafir.

Bagaimana pula dengan mereka yang mengaku islam tetapi mulut biasa menyakiti hai orang lain dengan kata-kata kesat. Sedarlah, anda masih belum benar-benar melangkah masuk ke pintu syurga.

Ini yang akan dipersoalkan lagi selagi nyawa masih berhubung dengan jasad dan tidak terputus amalannya semasa bernyawa di atas muka bumiNya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

25 thoughts on “[Tazkirah] Islam Bukan Hanya Pada Nama, Bukan Juga Hanya Pada Hati

    1. tidak ramai yang mengingati sesuatu yang patut kita ingat tetapi mengingati sesuatu yang tidak sepatutnya…

    2. meh la tukar ke blog berhosting… sewa ruang blog dengan bro… πŸ™‚

      bro ajar.. just kuar duit untuk domain n sewa ruangan blog.. murah je bro chargekan

  1. as-salam,
    dosa pahala kerja tuhan,
    syurga neraka rahsia tuhan,
    sapa lah kita untuk meletakkan hukum ke atas org lain,
    semoga amalan kita diterima olehNYA.

    1. tue bagi sesiapa yang ingat…

      sedangkan ramai yang tidak ingat mengenainya.. bahkan berbangga dengan amalan yang mereka miliki…

    1. xpayah la majuk2 dengan bro huhuu meh la lepak sini

      insya’lah akan sentiasa ada entry dari bro…

  2. nice sharing..

    ada yg dilahirkan islam tp hdp tak mngikut cara islam..hmm,bnyk berlaku pd zmn skarang ni kan..

    semoga kita diperlihara iman oleh-Nya dan sentiasa memperbaiki kelemahan diri.. peringtn jg utk dr sndiri..huhu

    1. Yup betul tue… ramai sangat yang hidup cm tue…

      terang2 tunjuk seperti tiada apa2

  3. betui semua org sama je tk perlu menilai org lain , kelak berbalik ke diri sendiri juga …mati nanti kain kapan semua putih timbangan menentukan perbezaan nya huhu

    1. yup betul tue bee…..

      jari yang menunding tidak sama dengan jari lain yang menunding kearah kita balik

Leave a Reply

Top