You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Bila Suami Isteri Berjauhan, Iblis Pula Dekati

17,414,417 total views, 2,812 views today

[Tazkirah] Bila Suami Isteri Berjauhan, Iblis Pula Dekati

Tinggal berjauhan mengundang kejahatan sedangkan tempat isteri ialah untuk bersama-sama suami.

Mungkin ada kebenarannya di sini.

Terbaca satu kisah di akhbar, dimana terungkap kisah kecurangan melalui luahan si isteri.

Suami saya bekerja jauh di utara tanah air. Saya berasa risau kerana kini saya hamil mungkin selepas beberapa kali terlanjur dengan teman sekerja.

Saya bimbang suami pasti mengesyaki saya curang terhadapnya kerana mengandungkan anak yang bukan hasil benihnya.

Seelok-eloknya, amik langkah untuk mengelakkan perkara ini terjadi.

Dalam hubungan suami isteri, perlu ada pengorbanan. Ianya bagi mengelakkan dari berjauhan dan mungkin mengundang sesuatu yang tidak baik.

Kerjaya memang perlu di utamakan.

Tetapi ianya akan menjadi haram sekiranya kerjaya di utamakan sehingga mengundang musibah dalam perkahwinan anda dan lebih teruk bila anda mencurangi dan meninggalkan titik hitam dalam perkahwinan anda sendiri.

Bicara Bro :Bila berjauhan,

Apa-apa pun boleh terjadi. Sama ada pada si suami atau isteri. Kerna iblis sentiasa mendekati dan menyesatkan cucu cicit Adam sehingga ke akhir zaman.

Itu janjinya kepada Allah swt.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

25 thoughts on “[Tazkirah] Bila Suami Isteri Berjauhan, Iblis Pula Dekati

    1. Itu yang sepatutnya.. tetapi zaman sekarang ramainyang suka berjauhan…

      Boleh buat itu ini he..23x

    1. Entry bro biasa2 je.. just peringatan pada yang alpa dengan keduniaan..

      Oh bagus la macam tue..

      Eh jom kahwin

  1. been there already… apa2pun rezeki ada di mana2, yg lebih utama adalah keluarga. ada sorang ustaz sanggup tolak kerja demi isteri yg dpt kerja di daerah lain. beliau percaya rezeki ada di mana2, dan janji Allah tu benar, beliau dpt tawaran yang lebih baik di tempat baru. so family dpt, rezeki pun dpt..

    1. yup rezeki ada di mana2… elok jangan jauh…

      lelaki dekat mana2 pun boleh hidup.. antara sanggup atau tidak sahaja

    1. lagi kuat iman, lagi banyak dugaan dan syaitan cuba mendampingi…

      memang terseksa… seksa sangat kan

  2. hmm, dalam perkahwinan mmg perlu ada tolak ansur. jgn la terlalu kerap berjauhan dan meniggalkan pasangan terlalu lama. dah la ditinggal2kan, tanggungjawab pulak tak dilaksanakan ..mmg bleh mnimbulkan konflik utk jangka masa panjang. suami sebahai nakhoda perlu menegmudi bahtera perkahwinan tu sebaiknya.

    PS: erks, bercakap dr segi pembacaan dan pemerhatian..hehehehe .pengalamn belum ada yer..ekekekeke

    1. wah wah.. mantap di situ

      tapi gitew la.. mungkin sebab ini kot, benda tue jadi kat bro….

      p/s- if ada pengalaman pun apa salahnya

    2. hehehehe… pengalaman berkahwin sdh tentu belom..kekekeke

      hmm..sbnrnya kena ada persefahaman jugak dlm perhubungan ni. dan sikap saling mempercayai..kalo msing2 sikap pentingkan diri masalh jugak.:)

  3. Haa hm cmne ek nak ckp? Sy khwen muda skrg umur baru je 18 and suami 19. Tapi suami tak gaya budak2 pun. Mmg matured gila. Cume sy je mcm budak2 sikit. Heee, now dia smbung blaja jauh jugak la. Tapi hujung mgu dia balek .. Cuma kalau ada examn je dia x balek. Tapi tulaaaa takut sgt bila berjauhan nie… Dia da la hamsem ramai pmpuan pndng.. Tp sy percaya dia.. Harap sgt dia pun bole fkr matang.. Hehe

Leave a Reply

Top