You are here
Home > Bersama BroFramestone > Isu Panas Bersama BroFramestone > Jangan Haramkan Penjualan Nasi Lemak, Tetapi Tingkatkan Kesedaran Masyarakat

17,422,111 total views, 3,932 views today

Jangan Haramkan Penjualan Nasi Lemak, Tetapi Tingkatkan Kesedaran Masyarakat

Untuk mengelakkan obesiti di kalangan reramaja,

Kerajaan semalam telah menguatkuasakan serta-merta larangan penjualan makanan dan minuman tidak berkhasiat.

Khususnya yang mengandungi gula serta garam berlebihan di kantin sekolah bagi membendung masalah pelajar mengalami obesiti.

Dan ini diumumkan oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai ketika mengumumkan perkara itu juga mahu pengusaha kantin hanya menjual nasi lemak sehari dalam seminggu.

Bicara Bro : Permasalahan obesiti, kita boleh kurangkan disekolah. Tetapi tabiat tersebut bermula dari rumah.

Hari-hari dok layan fast food memanjang. Mahu x obesiti.

Lupa, menteri semua makan kat hotel.. So bro cadangkan, pengusaha kantin perlu menjual makanan bertaraf makanan hotel untuk menguranbgkan obesiti.

Kenkadang kita tidak perlu menghalang kehendak tanpa mengetahui mood dan keadaan kanak-kanak zaman sekarang

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

43 thoughts on “Jangan Haramkan Penjualan Nasi Lemak, Tetapi Tingkatkan Kesedaran Masyarakat

    1. bro dulu masa sekolah, tak makan nasi lemak…

      makan roti canai n nasi putih buh telur goreng je… nk jimat duit he..23x

  1. nasi lemak pilihan hati ! haha alaa mcm bro ckp even nasi lemak dikurangkan kt sekola kalau kat rumah dia bantai jugak fast food mcm3 sama jer . HAHA

    1. he..23x sebabnya pengusaha kantin xbyr tax kat dorang…

      yang lain tue banyak tax yang gomen dapat he..23x lagi satu die xmakan nasi lemak

  2. btul tu Bro, kekadang kat sekolah budak-budak tak berapa makan sangat. Biler kat rumah yang memacam diorang makan, ngan fast food lah, ngan jajan lah ngan aiskrim lah.. kita ni sebagai ibu bapa memainkan peranan penting tidak mengalakkan anak-anak makan makanan ringan

    1. so if control sekolah, di permis2 lain masih ada… bagaimana pula dengan permis2 kerajaan lain…

      kat mana2 pun tetap ada…

      dan ianya tidak akan berkesan if tiada kesedaran dari masyarakat itu sendiri..

      lebih kurang cam rokok la…

      wat apa2 pun, orang tetap gak isap…

  3. i read on the same thing, this morning. kesedaran tu ditanam waktu keadaan dah kitikal. as a tuition teacher, i admit susah nak tanamkan kat budak2 skrg, utk tak makan junkfood, fastfood sebab they claimed their parents yg bawak or sediakan… cemano? pasrah ajolah cikgu…

    1. Tau xpe….

      NIe pun dah ngntuk nie.. cam nk salahkan nasi lemak je.. ke nak salah tukang makannye yang makan berlebihan

    1. He..23x bro setuju di situ [sambil usha perut sendiri, ada peningkatan atau penurunan he..23x]

    1. he…23x masak nasi putih, sambal ikan bilis, telur goreng @ rebut & timun…

      tada…!!!

      nie la menu baru yang boleh dijual hari2

    1. terlalu kelakar,

      obesiti bukan permasalahan. jika gaya hidup yang sihat lebih diutamakan

    1. susah2 je.. biar sistem pendidikan kita dirombak, pagi2 dah kena bersenam.. baru masuk kelas

  4. betullah… knp lah n.lemak tu pulak yg kena? padahal yg tua2 tu pun membesar ngan n.lemak…
    cer tengok, leh tak cikgu2 tu kalau makan n.lemak seminggu sekali?

    1. lain la kalau keluar fatwa, makan nasi lemak boleh menyebabkan pelajar hilang fokus dalam kelas

  5. lama dah tak makan nasi lemak….zaman sekolah rendah dulu je selalu makan…tiap2 hari mesti beli…tapi nasib baiklah badan saya bukan jenis yang naik2…tapi yang tak best sekarang ni, dari dulu sampai sekarang macam tu jugak sizenya…jadi orang lidi….huhuhuhuhu

    1. eh ye ke badan cam lidi he..23x

      ok la bro cayakan he..23x

      bro pun tiap2 minggu layan gak nasi lemak

  6. Kalu aku ada anak esk2, aku bagi dia bekal je. Lauk kat kantin mu sedih gak tengok.. Macam tempat aku nasik 1 senduk lepas tu lauk ayam pedas kuah cair hari2. Sayur apa pun tadak!

  7. Hairan ye.Makanan berkhasiat kerajaan nak haramkan.Tetapi rokok yang sememangnya tiada khasiat bahkan mengundang macam-macam masalah,tidak pula hendak diharamkan.

    Itulah Malaysia negara tercintaku.

  8. bagi nizam la bukan masalah penjualan nasi lemak kat sekolah… sebab berapa sangat budak2 makan nasi lemak kat sekolah kan..
    tapi masalah sekarang terlampau byk fast food dan makanan yang tak berkhasiat..mungkin faktor itu lagi tinggi peningkatan obesiti

  9. hem… lepas ni makan mee sop,kuetiaw sop,mee hoon sop mcm orang cina makan..itulah makanan pilihan kerajaan..best tak…mana yang nama ali tukar jadi aliong…

Leave a Reply

Top