Cik Epal Cuak, Blog Dia Kena Remove

Ini bukan entry gosip atau pun entry panas-panas.

Sekadar teguran dan mintak blogger-blogger yang hanyut supaya sedar dengan realiti dunia maya ini.

Jangan asik hanyut dengan limpahan duit pengiklan mahupun komen-komen mengipas anda.

Korang kenalkan Cik Epal?

Cik Epal,

Dia dulu salah seorang yang rajin lepak kat blog bro dulu sebelum die bertukar nama menjadi cik epal. Now, yang rajin datang blog bro kebanyakan bro kenal dorang.

Thank buat korang.

Berbalik pada kes Cik Epal,

Blog beliau telah diremove atas sebab-sebab tertentu yang tiada kaitan dengan dia.

Maybe ramai yang flag blog die dan mereport blog beliau tidak sesuai untuk disiarkan. Sebab tue Google terus remove blog beliau.

Biasalah, benda free apa-apa pun boleh jadi. Bukan kita mempunyai hak 100% keatasnya. Begitu juga dengan apa yang kita miliki didunia ini, bila-bila masa Dia mampu menariknya.

Tip untuk mengelak Blog anda dari di remove oleh Google

[bagi pengguna platform blogspot. If korang pakai domain dotcom, realitinya korang tetap juga pengguna blogspot]

  1. Remove NavBar pada blog korang bagi mengelak orang flag blog korang
  2. Cuba elak membuat orang sekeliling membenci atau mencemburi anda
  3. Tak payah pakai blogspot
  4. Pakai je blog berbayar cam bro

Pendapatan beribu2 setahun, Hosting berapa puluh pun xmampu nak beli, Itu la kegunaan Nuffnang bagi duit kat korang.

Ingat, blog dan kontenk blog anda adalah hak cipta anda. Jangan sampai anda tiada hak keatas apa yang anda usahakan selama ini.

Bicara Bro : Bro pernah ada 2 blog diremove tanpa sebab yang munasabah [kes bertahun-tahun dulu]

Sejak itu, bro kumpul duit sikit2 sampai mampu memiliki hosting untuk blog bro sendiri. Dan alhamdulillah semua blog bro berjalan lancar.

Bro nak tolak hosting blog kepada sesiapa yang berkenan. Harga bro bagi diskaun lagi. Jika berminat hubungi bro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5,493,307 total views, 11,128 views today

Antara Top Blogger - Travel, Parenting dan Lifestyle di Malaysia. Berkerja sebagai Social Media Executive dan mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Peniagaan. Mempunyai seorang isteri dan seorang anak (belum plan nak tambah lagi)

165 thoughts on “Cik Epal Cuak, Blog Dia Kena Remove

    • berangan xsalah.. if mampu nak pakai domain pakai la.. if rase nk pakai blog berbayar.. beli la hosting

    • hosting if tempat kita host blog kita.. cam blogspot , dorang host pada server google.

      Domain sekadar nama je… sebenarnye xkisah nak pakai platform ape pun. if dah namanya free, risiko tetap ada.

      Bagi blogger yang niat just for fun untuk berblg, xkisah pakai free ke ape.. if ilang pun boleh start balik.

      Tetapi bagi yang serius dalam berblog,

      Elok la amik langkah berjaga2.. xnak ade kes, blogger jadi gila bila blog sendiri dah hilang

    • betul tu Bro..hosting memang perlu..sebelum ujudnya Blog Sensasi aku memang guna domain berbayar tapi hosting blogspot la…kalau sesape perasan blog HOT ZOOM KOMUNITI ver.2..tapi malangnya telah diremove oleh google sbb emel yg digunakan dikatakan spamming..jadi sekarang ni Blog Sensasi masih guna blogspot tapi belum teringin lagi nak guna domain berbayar..nak tunggu blogger.com apa cite lepas semalaman dah bermasalah ni
      Blog Sensasi recently posted..Justin Bieber muntah ketika buat persembahan di Filipina

    • Bergantung la…

      Tidak tidak perlu nak bebankan diri… Cam bro berblog just untuk kongsi pendapat, pandangan, info + apa2 yang terlintas…

      Asal terlintas, terus je berblog.. if byk sgt.. bro save as draft je.. ada masa baru publish

  1. bro… yg buta IT mcm nemo nieh mana reti nak mengadun mender alah nieh… nih pun dh rasa nk pencen je… hahahah… keji kan bunyiknya…

    tp sungguh la bro…. utk org cm nemo yg cuma kongsi cerita, minat dgn idea2 merapu kat blog tuh tanpa apa2 pendapatan darinya… rasanya blogspot je pun dh cukup kut…

    pendapat bro cm ner?

    • Nemo bukan buta.. cuma rabun je.. masih boleh diperbaiki.. nanti bro bawak nemo g jumpa pakar ek :)

      Pe2 pun,

      If kita buta, mintak la sape2 papah kita… jangan la nak jalan sorang2.. ramai je yang dah celik. mintak je bantuan dorang.

      If nemo rasa.. apa yang nemo kongsiakn kat blog tue xde nilai sentimetal mahupun ade value.. sekadar suka2..

      pakai blogspot pun boleh.. tiasa masalah pun :)

    • kan…. nemo pun fikir mcm tuh jugak… nantilah bila nemo dh feymes cm bro… n3 yg gempak2 cm bro… baru nemo buat cm bro jugak la…

      sbb… skrg nieh pun nemo lebih kepada enovel je pun kat sana tuh… kalau ditakdirkan uncle google tuh jeles dengan nemo.. nemo tak ralat sgt sbb apa yg ada kat sana nemo dah pun rombak untuk menuskrip nanti.. hihihih

      p/s: bro… kalo dh kaya kan.. cpt ah blanje nemo eskrim
      nemo recently posted..i do love him but did he deserved for my love or did i deserved to love him

    • mane ade bro feymes n gempak.. kalau tidak dari dulu lagi nemo dah kenal bro… tapi nemo la yang xkenal bro sedangkan orang lain kenal he..23x

      bro dulu bila pakai wordpress.. bro bermula dari kosong.. blog lama biarkan je cam tue.. so dari blog nie la.. bro start merangkak sampai la dah mampu nk gelak guling2 kat sini

      If ade backup xpe nemo.. tp yang xde tue cam mne.. lagi pun nemo dah nampak haluannye… haluan nemo sendiri…

      eh..!! bro xkaya pun.. tapi suka makan pau kaya.. panas2 time hujan.. peh.. sedap tue

    • sabau je la… nak kata org suka dalam dunia sendiri la tuh… huhuh… my atoks tuh pun slalu marah nemo sbb nemo mcm biskut kat tenet… kejap ada.. kejap ilang… setiap kali dia nk bgtau pe2… dia msg nemo suh on9… huhuhu….

      sbnrnya nemo mls nk on9 nieh… nemo lebih suka baca jer… tp nakbuat cm ner.. ada plak yg kena piat tlinger kalo degil.. huhuh….
      nemo recently posted..i do love him but did he deserved for my love or did i deserved to love him

    • eh xcakap ape2 pun he…23x kalau nemo biskut.. ok gak.. sedap ape

      sape yang piat telinga he..23x

    • Blog bro yang kena dulu pun xde fames…

      Die sebenarnye bukan ikut fames ke tidak.. haters ade je di mana2… orang yang xde pe2 pun boleh jadi mangsa

  2. kalau takde navbar pon still mana-mana haterz boleh flag tapi tak semudah ada navbar la. :D

    jadi kepada pengguna blogger.com kalo sayang sangat blog tu dan tambah pulak kalau post dah beribu-ribu, bawak-bawak la bekap seminggu sekali ke dua minggu sekali ke.

    cara bekap:

    Home >> setting >> basic >> blog tools >> export blog >> download blog

    dan lepas tu anda boleh bergumbira :)
    MuJE recently posted..I Wrote the Same- but in Different Words

    • He…23x resam manusia

      adeh.. sikit beno tue.. kumpul2 la.. dah banyak cash out terus beli huhu

  3. memang pakai blogspot agak kurang selamat sebab bila-bila masa boleh hilang camtu je.. dulu aku pakai blogspot gak..

    then aku tukar pakai WP sebab feeds untuk blogspot yang lama dulu dah rosak.. semua link blog aku kat bloglist orang lain tak dapat update terbaru blog aku.. tu yang tukar tu..

    sekarang semuanya kena usaha dan mula dari 0 balik.. rasa rugi gak sebab baru sekarang aku sedar blog lama tu dah jadi…….
    .
    Fitrihadi recently posted..Video Kejam Perempuan Memang Suka Lelaki Sakit Telr Ke hahaha…

    • kekadang yang falg blog kita bukannya blogger.. entah sesiapa entah.. saje2 je suka suki tekan…

      pe2 pun amik la langkah berhati2 ek

    • So cara terbaik… berhati-hati dan bersedia dengan sebarang kemungkinan yang mungkin terjadi

    • Yup… tp xguna gak pakai hosting.. tp hosting xberkualiti… server pun satu tempat je…

      satu down.. terus xde backup server… xpasal2 xleh nk recover ape2…

      syarikat hosting terbaik perlu ada sekurang2nye 2 server. Terbaik jika ade 3

  4. pernah singgah blog cik epal dulu…kena remove ker?? ishk~

    Bro, klu guna blogspot leh tukar hosting sendiri x? skrg ni aku dot.com jer..tp bawah blogspot lg…camne nk tukar ke hosting sendiri? klu tukar hosting sendiri ni, Google tak kacau la kan klu ada pape kn…leh komen kat my blog x? takut tak terbaca komen sini…
    Ixbarr recently posted..Cicak Tokek Aku Kena Curi!! Ishkk

    • boleh aje.. dah ade domain…

      just beli hosting.. lepas tue aktifkan domain pada hosting then tranfer la data dari blog blogspot ke blogyg di hosting…

      if pakai blog sendiri [berhosting] google xkaco sangat.. kalau kaco pun time nk index bg PR ke ape ke.. tue je la.. tp klu dah mantap. xde prob

      lepas tue yang bakal kaco just SKMM @ MCMC je… if ade orang report kat dorang blog mu dianggap berbahaya.. dorg leh amik tindakan undang2 pada anda je

      insya’lah komen bro ini akan masuk email kamu

    • Boleh je.. tiada masalah.. blog mu mantap ape… sape cakap xmantap…

      if ade pe2 nak tahu just inform je bro.. bro try tolong mana yang termampu ek

    • Mesti kena hack dari email la tue kan.. :)

      Boleh je.. if ade nama.. blog lama jgn tutup.. tp gunakan untuk promote blog baru…

      Start pakai blog berbayar… follower leh pindahkan…

      Cam bro lepas 3 tahun pakai blogspot baru pindah ke hosting.. masih ada masa untuk jangka masa panjang

    • dah ok dah.. selamat leh recovery balik.. tp kena hubungi google la…

      yup harap cam tue la kan

    • xbagi duit lagi..?? duit xmasuk lagi ke. or die mmg xbagi duit masuk akaun lagi..

      insya’lah nanti boleh punya

    • Menakutkan ke..?? try baca entry abg Ben korang… if mmg sanggup amik risiko.. tiada masalah

  5. Tahun 2007 Kak Jie dah kena, hilang 5 blog!

    Selalu bagi nasihat tapi depa kata kita berlagak sbb pakai self hosted.

    Jadi..biarlah masing2 dah kena baru nak beringat…kot
    Kujie recently posted..Tanam Semula

    • bro kena tahun 2007 juga la kak jie.. wow 5 blog kena ek..

      xkisah la.. mana yang terbaik buat kita kan.. kita bagi pandangan, nak ikut taau tidak.. hak memasing…

      :)

    • yup boleh je.. yang di remove adelah data dalam hosting blogger… bukannya domain…

      domain nie cam nametag je.. memudahkan orang kenal korang berbanding menggunakan nama url yang panjang lebar di binkan kepada blogspot.com

    • tiada la.. blogger just platform free & hak milik google.. doarang xkan jual untuk dipasang pada hosting…

      blogger sekarang nie function dah nak dekat dengan wordpress dah… cuma codingnya masih xsama.. just xml.. wordpress main php & css…

      asalakn xusik php n css yang diberikan… sure xde masalah….

      cam blog bro.. bro mmg edit die punye php & css

  6. ada modal insyaallah pakai hosting sendiri juga nanti.. setuju dengan bro.. duit riban2 setahun takkan hosting tak mampukan…hehehe..

    Nota : memang aku tak mampu pon bro.. hehehe

    • Hosting xde mahal mana pun jika dibandingkan dengan kepentingannye…

      bagi bro.. kita berblog untuk kepuasan n ada matlamat.. sekali apa yang kita usahakan hilang cam tue.. apa yang kita rasa

    • domain nie just name penganti kepada nama blog kita yang panjang lebar..

      hosting pulak untuk menyimpan segala data mengenai blog kita… itu je bezanya.. bg pengguna blogspot.. korang hanya menumpang hosting percuma dari google..

      xnak jadi cam yahoo yang mula2 buat platform untuk berblog.. last2 dorang gugurkn project tue… so bnyk yg burn cam tue je la..

      xleh nk di recover

    • eh sape cakap.. nizam mantap ape.. selalu yang setiap hari berlajar adalah yang terbaik dari mereka yang berada di atas tapi xde pe2 peningkatan

    • Biasa la, benda free T&C memang ada…

      boleh je nak remove.. untuk menampakkan blog itu bukannya 100% blogspot

    • tau xpe…

      lagi2 la blog korang google jenis xpandang walaupun ianya popular…

      bukan dorang reti baca blog bahasa melayu korang + xde la melayu sangat, rojak adalah.. belum lagi word yang tidak dapat dikenal pasti

    • cam bro.. blog memang dah upgrade untuk tampung kpasiti yang tinggi…

      tapi bayaran tahunan..?? pepaham je la kan he…23x

      ada orang, xsampai seminggu huhuu.. sebab penyalahgunaan image yang terlalu besar

    • Hosting murah je.. bro dulu berhosting time berlajar.. kumpul duit sikit2 dari org yg mengiklan..

      Cukup je terus beli…

      Tiada paksaan pun, ikut kepentingan juga.. if takat berblog saje2, xde hosting pun xpe.. guna je yg free

  7. belum bersedia lagi bro untuk miliki domain & hosting sendiri..

    lagi pun traffic blog sehari pun cuma 200-300uv jer..

  8. haha..aku baca balik entri ni cambest..betul gak..income riban2..takut nak invest ke arah yang lebih baik..biasa la tu kan..sayang duit la maknanya tu….

    kalau pikir masa depan, tak gitu..utk long term…aku skang ni nak pakai blogspot balik pun terkial-kial gak..setting utk blog jualan jek..landing page pun jadi le..:D

    • agak parah juga di sini…

      memang susah nak cari template untuk wordpress yang sebijik macam template blogspot..

      pasal follower memang tak boleh nk buat apa2.. macam dulu boleh transfer.. macam sekarang, google tak nak apps dia running pada produk yang bukan dia punya..

      if nak pakai template yg sama n nk jaga follower.. elok beli domain dan pasang pada blog sekarang nie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge