You are here
Home > Uncategorized > Perbincangan > TV Plasma Kuat Makan Elektrik Ke..??

17,437,678 total views, 1,533 views today

TV Plasma Kuat Makan Elektrik Ke..??

Ada member bro nak beli tv, sama ada nak angkat plasma or LCD punya.

Kalau tanya bro, memang haram la bro nak jawab. Hanya tengok tv time cerekarama sabtu malam je. Kalau langgang Astro, wat kaya dorang aje.

Hope korang boleh memberi pendapat buat kawan bro ini, Cinta Anna.

Ana : Plasma and LCD tv mana lagi baik?
Bro : Adeh..!! Bro pun tak pernah amik tahu pasal tv, elok plasma kot.

Ana : aloalaoalaoa Plasma ke??
Bro : LCD biasa2 je kan, amik plasma la

Ana : Plasma kan banyak telan elektrik…??
Bro : If tak amik tv pun ok gak, takde bil elektrik naik he..23x
Ana : Ceeehehhh..!!!

Bicara Bro : Kat rumah bro ada 3 TV, nak nampak 3-3 on tunggu semua adik beradik bro balik la ek. Time tue la, bro akan menyelit tengok tv sama dengan dorang.

Next week ada adik beradik bro balik, seminggu cuti. So bro kena habiskan segala bekalan kepunyaan bro di dalam ke3-3 peti ais. Dorang jenis makan xmengaku he..23x abang yang kejam. Ada yang sudi jadi adik bro x?

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

23 thoughts on “TV Plasma Kuat Makan Elektrik Ke..??

  1. teknologi tv dari plasma > LCD > LED. So LCD lebih baru dan terkini compare to plasma. tak sure apa kekurangan plasma. rasanya gambar kurang cantik.

  2. salam .. ada gak cadang2 nak ceritakan kisah tv nih. Pengalaman kerja kedai elketrik sebagai kuli mungkin membantu.

    TV plasma .. byk dah yang leh kurangkan elektrik .. ada fungsi tertentu yang buat dia leh minimumkannya. CUma pandai bermain dengan setting, macam kaler, brightness dan suara. Kalau kurangkan keterangan TV .. maka less penggunaan elektrik.

    TV LCD .. secara teorinya memang menjimatkan kerana gambar dihasilkan oleh ribuan LED.

    Dari segi penggunaan, jika bekerluarga .. ada anak kecil, baik guna TV plasma .. dia kaca, kalau kena cucuk2 atau kena ketuk kat skrin ok lagi. LCD lak .. mudah rosak. LED pada skrin mungkin pecah atau rosak… lagi2 kena cucuk dek anak2.

    Harap ok kot penjelasan ringkas ni.

    1. menarik sangat dah nie…

      kalau buat sebagai satu entry di blog pun sudah banyak membantu

      mungkin boleh membantu orang lain juga 🙂

    1. bro memang hadap komputer je…

      setiap masa huhuu kecuali xde elektrik, makan, tidur n aktiviti normal manusia lain

    1. he..23x cam aku, lebih kepada terpaksa…

      wat review pasal cerekarama trafik tinggi mencacak tue

  3. plasma mmg kuat mkn karan. sbb tu ada plasma cutter utk potong besi kt kilang skg ni. beli LED TV je. pastu langgan astro beyond. layan movie HD. lps byr bulan, makan meggi…

    1. kalau bro.. rugi je beli tv n astro sekali.. coz bro tetap tak tengok tv.. tukang bayar bil tue kemungkinan besar ye

    1. orang kata kepuasan…

      bergantung juga pada income n penampilan.. if bujang duduk rumah tunggang langgang.. pakai tv besa2 pun ok..

  4. sekarang dah tak ramai pakai plasma. dah pupus dah kot…hehe pakaila LCD atau lagi baru LED.

    kalau nak LCD yang jimat letrik beli yang ada teknologi energy saving dalam tu. tapi harga lagi mahal la..:D

    biasala tu, “alah membeli menang memakai”.

  5. haha…ye lah i salah taip bukan LEC tapi LED…
    Bro…anna pun duk bujang ape….takde lah umah nak tunggang langgang..hahha…

    Walaupun tgok tv tu hanya hujung minggu..tapi nak la..bila balik tu…ada satu kepuasan dlm diri…tengok brg2 dlm umah..hahaha…

    Bro mekasih ye…utk entry ni…Anna asa nak pie beli LED…mihahhaa…

    1. Tue la.. pelik gak, bro iyekan aje.. bukan tahu menahu pun

      rumah bujang laki n perempuan berbeza la.. lagi2 la bujang2 yg xde komitment

      amboi.. materialistik.. selamat xngorat dulu he…23x kalau tidak.. balik2 rumah je.. ade je barang dlam rumah yang bertambah tiap2 bulan he…23x

      same2.. hope komen2 dari yang lain banyak membantu ek.. 🙂

      Nk sebiji jugak

  6. TV LCD biasa – backlight guna lampu tiub biasa
    TV LCD LED – backlight guna lampu LED (jimat & tahan lama)
    TV Plasma – guna sejenis gas( lama-lama gas ini akan berkurangan dan kualiti gambar juga akan kurang cantik)

Leave a Reply

Top