You are here
Home > Tip Bernas Bersama Bro Framestone > Tidak Perlu Report Polis Jika Mykad Hilang

17,421,552 total views, 3,373 views today

Tidak Perlu Report Polis Jika Mykad Hilang

Jika Mykad anda hilang, anda tidak perlu buat report sama Tok Kadi eh Polis.

Ini berkuat kuasa 1 Mac 2011 yang lalu.

Begitu juga dengan passport.

Dimana kedua-dua dokumen itu hanya perlu ke Jabatan Imigresen atau Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk membuat permohonan baru.

Bicara Bro : Belum pernah kehilangan kedua-duanya.

Mykad selalu rosak dan tidak boleh dibaca chipnya

Passport sampai la nie, tak buat-buat lagi. Terplan nak pergi tenangkan fikiran di Spain.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

44 thoughts on “Tidak Perlu Report Polis Jika Mykad Hilang

    1. jumpa kat mane ek…??

      time tue kat malaysia ke luar negara ek… prob birokrasi merupakan faktor utama gak kan…

  1. yeayy..kalau mykad dah buruk leh wat baru..kalau bgtau dah ilang pun dorang xcharge kan..

    seumur hidup kite dah 4kali ilang mykad..hahaha..hebat kan? bankrap…hehehe

    1. renew rm10 kot if xsalah bro….

      kalau hilang bro xpasti pulak

      wah.. dasyat tue.. lepas nie kad nikah jangan hilang pulak ek.. jenuh lepak hotel nnti kena serbu ke ape ke.. xde kad tue.. parah

      xpun mintak hubby simpankan

    1. he…23x nak buat ke…??

      buat je la.. dalam rm10 je.. bro pun cadang nak buat balik. chips cam xberfungsi je

  2. slame ni klu aku ilang ic,mmg xpnh report,kcuali klu ilang lesen,tp rsnye ilang lesen pon xyah report kot skang nih…
    p/s:sediakan je la duit klu ic ilang,sakit woo nk membayarnye…

    1. sori bro…xprasan lak reply ni… pengalaman e? camni,aku ni ic da ilang 2 kali,lesen pn 2 kali,yg 1st ic tu xilang pon,membe pinjam wat letak kat kaunter snooker,pastu lupe nk amek blk,tp still dikira ilang kat JPN,yg tu trus g JPN je wat br,yg lesen ilang 1st time,ms tu poket ketak ic tu koyak,die jatuh ms kat kepong,g wat report,pastu setahun g mane2 ngan surat report tu sbb lupe nk wat lesen tu blk, pastu kali ke 2 ic ilang skali ngan lesen,g gak wat report sbb org kate klu lesen ilang,kena wat report, tp pnh dgr org ckp skang klu lesen ilang,xyah report da…xtau la betul ke x..

    1. tue hak dorang he…23x dorang dah jumpa.. itu urusan mereka dengan tuhan…

      xde urusan dengan kita.. sebab die tahu pasal kita.. kita je xtau pasal dorang… [cam mane nak tahu, kita pun xkenal dorang kan he…23x]

    1. dengki nape pulak ek…

      dulu masa sekoalh.. xde pulak yang berani nk cari pasal dengan bro ek…

Leave a Reply

Top