You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Perjalananku Dari Masjid Putra Ke Masjid Besi

17,682,291 total views, 3,418 views today

[Tazkirah] Perjalananku Dari Masjid Putra Ke Masjid Besi

Minggu lepas bro berkesempatan untuk turun ke Putrajaya.

Mencari parking di Masjid Putra kemudian menapak ke tapak festa belon udara panas. Bertemu beberapa blogger dan terpaksa memungkirkan janji dengan sesiapa yang tidak dapat ketemui bro.

Bro sempat ke Masjid Besi untuk menunaikan solat.

Tetap menapak.

Disisi masjid, ada pasang dua sejoli sedang dinikahkan. Sadhu pula rasa hati ini. Setiap tutur bicara nasihat tok kadi bro amati sehingga mampu menitiskan air mata. Bro tahu, bro tidak mampu.

Di sebelah maghrib,

Bro menapak ke Masjid Putra. Bergegas mengambil tuala dan pakaian dari kereta menuju ke arah masjid.

Bro utamakan solat Maghrib seterusnya ke Isyak.

Penuh kesadhuan melihat, hanya sebaris saf yang tidak sempurna safnya. Hanya itu saja yang berlaku di masjid yang tersergam indah.

Selepas salam terakhir diberikan. Terdengar jelas dentuman bunga api menghiasi atmosphere langit Putrajaya diselangi oleh sorakan masyarakat. Pasti mereka berpuluh-puluh kali ganda dari masyarakat yang ada di masjid sekarang.

Bicara Bro : Hidup membawa diri. Masjid menjadi tempat persinggahan. Di situ bro mengasingkan diri, bertafakur seketika, munasabahkan diri dan mencari ketenangan.

Terima kasih kepada mereka yang sudi hadir dalam hidup bro. Walaupun seketika, aku tahu diriku masih tidak sempurna.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

8 thoughts on “[Tazkirah] Perjalananku Dari Masjid Putra Ke Masjid Besi

  1. em,tuelah manusia
    lalai dan alpha

    dunia dikejar,akhirat ditinggal

    em,kadang-kadang orang pikir masjid/surau hanye diguna oleh musafir/solat jumaat/solat sunat raye. sedih nye

    1. tp elok jugak masjid dijadikan pusat segala aktiviti.. tetapi tue la.. masyarakat hanya menyerikan bila tiba masanya saja

  2. masjid tersegam indah, tapi orang didalam tak sampai satu saf pun kadang-kadang..
    itu menyedihkan..
    peringatan pada diri kita sendiri kan bro..

    1. tue la… lepas nie nak try solat kat masjid besi pulak…

      pada waktu yang sama.. tengok cam mne responnye…

      tp bro lagi selesa di masjid putra… nak mandi pun senang

Leave a Reply

Top