You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Note Biru Dalam Tabung Masjid

[Tazkirah] Note Biru Dalam Tabung Masjid

Semasa di masjid tadi,

Satu persatu tabung lalu di depan mata bro.

Tabung demi tabung bro perhatikan.

Dari tabung derma bina madrasah, masjid sampai ke tanah perkuburan.

Penuh dengan note 1 ringgit. Yang up sikit pun takat warne hijau dan merah. Itu pun boleh bilang dengan cari.

Bicara Bro : Ustaz bro cakap setiap nilai yang kita hulur akan mendapat balasan berlipat kali ganda.

Even bro tiada mengharapkan apa-apa balasan. Tetapi alhamdulillah, rezeki bro dimurahkan.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

33 thoughts on “[Tazkirah] Note Biru Dalam Tabung Masjid

    1. Bersedekah bukan paksaan… biar ikhlas dan bergantung pada kemampuan…

      seposen pun tetap juga sedekah… senyuman pun sedekah…

      dulu bro selalu sedekahkan senyuman pada semua.. pulangannya ramai orang selesa dengan bro…

    1. memang transparent pun…

      tue la pasal.. yang xtransparent just tabung yang melekat kat tiang masjid je

    2. adoyai…ni dah bleh timbulkan prasaan segan silu klu nk kasi ni…skali tgk org sblah jeling semacam je kita boh singgit…lagila segan…sbb tu la kot xbnyak dlam tu..pkat letak kat yg mlekat kat tiang tu je..malula katakan

    3. he..23x sampai bile nk malu kan…

      elok letak adri xletak ape2… elok malu dengan tuhan dari malu dengan manusia..

  1. huluq setakat yg termampu, tiada paksaan. huhuhu.
    tp selalu perasan, mereka2 yg x sudi menderma tu akan buat2 lelap bila tabung tu lalu depan mereka. waddafish sungguh!

    1. tangan yang menghulur lebih baik dari yang menerima…

      if dah terulur itu [atas tujuan yang baik], relakan je la di hati

    1. xpe zul.. kita just mampu ingat mengingati…

      selalu nampak benda yang besar je.. benda yang kecik kita abaikan.. sedangkan benda kecik ini lagi besar ganjarannye

    1. bab lepak2 kat masjid je.. tangan kiri terpaksa ketahui gak..sebab tangan kiri dok selak poket.. tgn kanan pulak menyeluk dan menghulur he..23x

  2. Apa yang pening ialah keihklasan.. Sebab Nabi pernah bersabda yang lebih kurang maknanya, barangsiapa yang bersedekah walau sebesar zarah dengan seikhlas hatinya, pahalanya sebesar gunung.. πŸ™‚

    p/s : do correct me if i’m wrong (betul ke jai speaking nih..he)

  3. Menderma lihat kawasan juga kalau masjid di TTDI dan Kota Damansara kalau derma main ribuan sahaja kerana kawasan elit melayu.

    Kalau di masjid dikampung susah hendak pungutan yang tinggi dibandingkan masjid di kawasan bandar

    1. tahun lepas bro selalu solat jumaat kat area TTDI dan Kota Damansara…

      Tapi lagi selesa solat kat Kota Damansara

  4. salam bro,
    kdg2 kita mcm tu , kita berkira nak bersedekah, note biru je jadi mangsa, bukan kat masjid je tapi dimana2. tapi kalau kita berbelanja, amboi kita tak ingat dunia. entri ni bagus untuk ingat mengingati

    1. w’salam

      memang tujuan entry ini untuk dijadikan peringatan…

      bro pun cuba kurangkan pembelanjaan untuk sesuatu yang tidak memberi faedah kepada bro

Leave a Reply to ciksembang Cancel reply

Top