You are here
Home > X Masak-memasak bersama Chef BroF > Nikmatnya Perkena Budu

17,411,036 total views, 2,565 views today

Nikmatnya Perkena Budu

Peh…!!!

Nikmat apa perkena budu. Tetapi tidak ramai yang suka makan budu. Tak tahu kenapa, maybe dorang tak tahu cara memakan budu kot.

If tak biasa, sure tidak tahu cara terbaik untuk menyediakannya.

Sebab budu ini sedap disediakan dan dimakan mengikut selera kita. Bukan ikut selera orang lain.

Lagi nikmat perkena budu dengan nasi panas. Ada ulam sikit & telur goreng pun dah cukup syarat dah tue.

Bicara Bro : ramai yang komen kat wall facebook bro walaupunbro hanya menaip “budu” peh ramai gak yang tertarik ek

Kredit gambar buat Cik Mat Gebu ~ Sabtu ini mahu terjah rumah dia bersama Ben Ashaari. Nantikan zaasssshhhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

39 thoughts on “Nikmatnya Perkena Budu

  1. budu is my feveret..nak nak makan dengan ikan bakar..makan dengan tempoyak lagi best..tambah cili kasi pedas lagi best..org qlate selalunya suka mkn budu nie.
    bannga dpt mnjadi budu’s lover..muahaha~

    1. bro bukan orang kelantan.. tapi suka budu

      xtau nape he..23x nk cari orang kelantan kot he…23x

    1. w’salam…

      belum cuba belum tahu.. tapi kena tahu cara betul menyediakannya..

      cam bro budu yang bro buat xsama cam kat luar.. teu yang menyelerakan tue

    2. potong cili api.. buh bawang sikit… buh budu secukup rasa.. gaulkan bagi sebati..

      perah asam limau.. peh… nikmat punye

    1. mmg xboleh disangkal…

      budu sekarang pun dah dikomersialkan ke peringkatn antara bangsa…

      memang power la.. tapi kena pandai pilih budu gak

  2. mcm² style sebenarnya budu ni.. ada yang tambah asam jawa, ada yang tambah limau, anda yg tmbah cili padi, style gua budu campur tempoyak.. pergh!! menyandau~

    kawe buke ore klate.. tp kawe suko make budu…

    1. bro pun bukan orang kelatan…

      sedap budu buh asam limau.. bagi bro la kan… peh menyengat tue

  3. alahai bro cakap sal budu..saya mmg org jati klntan dan mmg sgt sukakan budu..tapi tu dulu la..ade insiden yg membuatkan saya sampai sekarang tak sentuh lagsung budu..dah jadi kelantan murtad la bak kata kawan saya..
    apapun sedikit perkongsian tentang penyediaan budu yang paling best bagi saya dan keluarga..budu dicampur dengan ikan bakar tawar,cili potong n mangga putik..diperah dengan asam limau nipis…cubalah…

    1. la orang jati kelantan ke…?? ingatkan orang sini je

      la ape yang terjadi nie.. ish sian.. bro kena pujuk kamu kembali ke pangkal jalan dan mula bertaubat..

      eh awat menu tue cam sama je dengan ayah bro buat ek..??

    1. xpernha try bubuh dengan tempoyak.. coz bro pun xleh nk makan tempoyak sangat…

      so kalau nk makan tempoyak.. kena makan pure tempoyak punye huhu

      tapi tinggin gak nk cube huhu

    1. mmg pun.. bro makan budu dengan ikan sungai… segar2 punye…

      tapi selalunye cicah dengan ikan keli belakang rumah je

  4. aish..lapaq tibe2 bile mutiara tengok pic ikan bakar n budu tu..

    hu, smalam, ade member mutiara btau yang dia makan durian cicah budu..katenye sedap..eheh, bro pnah cube?

    1. lapaq tertibe ek… bagus la tue.. if terase xde nafsu nk makan.. usha je pic ini.. pasti lapq n terase nak makan

      rasanya durian n budu dah sebati dah sekarang nie.. bro xleh nk makan durian atas faktor kesihatan T-T

  5. oh, sila la cuba makan budu kepada sesape yang tak makan lagi. sedap wooo… lagi-lagi kalau budu itu diperah asam limau kerat lintang, tempoyak dan cili api potong nipis. sebat dengan nasik panas, ikan goreng dan hirisan timun pun for sure dah tak nampak mak mertua lalu kat belakang. aiseh, kena carik budu skang la. tetibe rase lapar.

    hepi blogging eberiwan!!!!

    1. mahu berpeluh2 makan kan…

      baru2 nie budak se U adik bro datang terjah 3 kereta… masing2 berpeluh.. pakai tudung pun dah xselesa he..23x

      hilang keayuan he..23x

  6. ore2 klate mkn budu ngan letak cili besar ijau fresh yg buat solok tuh, then perah asam limau ajer… nak besh lg masukkan durian fresh gaks… kalo masuk tempoyak pom buleh…cicah ikan bakar tawar sedar x sedar nasi abeh seperiuk… mmg kreatif org2 tua yg cipta mknn2 tradisional neh….

  7. budu,perghhh mmg sedap sehingga menjilat jari…lg2 pekena ngan ikan bakar,mmg terangkat..mak mertua lalu belakang pn sure xnmpak..hahaha

Leave a Reply

Top