You are here
Home > Bila bro Framestone Berkata-kata > Bunuh Diri Bukan Penyelesaian Segala-galanya

17,421,372 total views, 3,193 views today

Bunuh Diri Bukan Penyelesaian Segala-galanya


Budaya bunuh diri memang diamalkan di Negara Jepun tika masa dahulu.

Dan kebanyakan mereka membunuh diri dalam keadaan bermaruah. Seperti menikam diri sendiri ataupun meminta orang lain membunuh mereka.

Tidak seperti sekarang.

Nak katakan pengaruh budaya mahupun kecelaruan budaya tidak boleh dijadikan alasan atau hipotesis dalam merungkai permasalahan ini.

Ternyata,

Kelemahan dan kurang peganggan hidup terdapat agama dan al-quran menjadikan umat islam hanya islam pada nama dan mudah hilang pedoman dalam menjalani kehidupan mereka.

Bicara Bro : Rasanya jika bro mati 2 minggu lepas atas sebab tekanan darah tinggi + kegagalan jantung berfungsi pasti permasalahan seperti yang bro hadapai sekarang tiada yang tahu.

Semuanya terkubur bersama jasad bro. Tanpa ada sesiapa pun menyalahkan bro dan tahu cerita sebenar.

Tidak bermakna bro senyap seribu bahasa bermakna bro yang layak memikul segala kesalahan. Masih mengharapkan senyuman terukir di wajahku.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

41 thoughts on “Bunuh Diri Bukan Penyelesaian Segala-galanya

    1. bro pun xamik port gak sebenarnye…

      alang2 putus cinta tue kan.. meh cari bro.. xpayah nk bunu2h diri nie kan

    1. syaitan hanya menjalankan tanggungjawab dan janji mereka kepada Allah swt iaitu akan menyesatkan cucu cicit Nabi Adam..

  1. merepek gila bunuh diri macam tu.haih pegangan agama tak cukup kuat.mati bunuh diri masuk api neraka jugak.baik hidup buat amal jariah byk2.dari mati gelumang dosa gitu.ye dak bro?

    1. xsalah if nk bunuh diri & nk direct ke nereka..

      asalkan xmenyusahkan orang…

      mana la tahu time tue trafik jem ke.. orang nk g koje kan dah sangkut

      time teu ade sale ke.. kan dah termiss

      bateri hp habis ke.. dok rakam gambar.. then kena maki hamun dengan bf/gf mak pak sebab xleh nk call

      bomba gak la.. time2 tue mana tahu ada orang yang lagi memerlukan bomba…

      he..23x apa bro mengarut nie

  2. ini bukan x cukup agame,ni memang takde agama ! bodoh lah ..dari kecik smpai besar mak bapak kasi makan,minum,cukup pakai,pendidikan sume..bangang..otak letak lutut..emo betol lah dengan orang cani..

    1. tapi selalunya perempuan kan..

      lagi satu syaitan lagi mudah dampingi perempuan berbanding lelaki

    1. ada je banyak cara nak glemer… nk gak tahu ape puncanye..

      dapat facebook die ke.. terus add n tolong pe yang patut kan

    1. adeh.. mu jangan dok speaking kat sini…

      jenuh pembaca blog bro nanti he..23x speaking kat bro boleh la he..23x

  3. Bila rasa beragama sudah tidak menjadi satu permasalahan dalam diri inilah jadinya. Rasa bertuhan tidak ada. Semuanya mencari jalan mudah untuk mengeluarkan diri dari masalah. Tak kisah halal haram. Tak peduli kesusahan orang lain. Orang lain ada yang lebih susah lagi tapi tak terniat hendak bunuh diri. Banyak lagi cara lain untuk selesaikan masalah..

    1. jika azalinya memang tidak bertuhan, cam nie la kan…

      maybe bagi dia.. mati nanti terus xde kaitan dah dengan apa-apa

    1. nie kes bukan nyawa di hujung tanduk or nyawa boleh ditukar ganti…

      kena cipta term baru nie

Leave a Reply

Top