You are here
Home > Uncategorized > Budak Muda Bukan Mahu Kahwin Sangat

17,422,598 total views, 4,419 views today

Budak Muda Bukan Mahu Kahwin Sangat

“Kalau budak-budak muda, dorang bukan mau kawin sangat pun.

Nak-nak yang suka suki je dok serumah.

Lagipun kalau takde 15k, memang payah nak kawin.

Amarika lah jawabnya [kahwin tak nikah]”

Salah satu komen yang bro terima di entry terdahulu dari Encik Ketam [klik jika nak berkenalan],

Memang mantap komen dia.

Bicara Bro : Zaman sekarang, ramai yang lebih suka kehidupan ala-ala amerika. Gaya cam orang dah kahwin, duduk serumah bagai.

Dari kahwin, habis beribu-ribu then xserasi. Ada yang bercinta bagai nak rak. Lepas kahwin, mana entah pergi perasaan tersebut. Hilang seperti mana hilangnya seri pengantin.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

40 thoughts on “Budak Muda Bukan Mahu Kahwin Sangat

    1. maybe dah sampai akhir kot…

      bila satu perkahwinan itu membebankan dan memberi tekanan.. sedangkan tiada jaminan

  1. woh komen aku naik la pulak, malunya. tapi tu lah, tak berapa paham la ngan orang skang ni, tak nak terikat sangat. maybe kalau kawin kena adapt situasi baru, keluarga baru. kalo amarika senang, lepas bosan cari lain. tak payah nak turun naik mahkamah syariah macam orang kawin. ke guana?

    1. mmg betul pun… sebelum kahwin pun kena naik itu ini juga…

      tue pun masalah gak.. sekali family xrestu.. walupun masing2 memang nak…

      elok.. baik hidup cam tue.. family un xtau huhuhu wat cam xde pe2

    1. hahaha….maybe….dulu masa kecik2 kita main kawin2…main gaban2 ultraman….skrg dunia dh pelik… main tikam betul, pastu dh tak main kawin2 dh… main zina2 pulak….

    2. dunia sekarang terlampau maju..

      entah mane silapnye…

      dulu kita men sanding2 je.. skrg nie men dalam semak, hotel or atas katil.. maju sungguh dorang

  2. tak semua budak2 muda macam 2,
    ramai kawan2 sha yg nak kawen nak ikatan sah tp tak cukup duet lagi dan decide nikah gantung dulu.
    bukan tak boleh kan,
    lagi pun ramai je orang besar2 pun yg taknak kahwen sangat tp nak duduk serumah ,
    jangan nak salahkan org muda je.
    kadang2 org mude ni pun lagi bijak berfikir dari org2 yg dah besar ni.
    maaf lah bro , tp sha terase lah siket sbb sha muda dan kawan2 sha pun muda2 .
    senang cerita tgk jelah yg kena tangkapbasah kat hotel2 bajet 2, semuanya org muda ke ?

    1. bagi yang amik jalan cam tue, kira bagus la..

      tp ramai je budak2 mudah yang macam tue.. masih di bangku sekolah lagi tue…

      he..23x sha muda lagi ek.. ini bukan dari pendapat bro.. just kongsikan pendapat dari orang lain..

      tapi memang ada kebenarannye.. byk kes tgkap basah telah di kurangkan tersebar dalam media.. disebabkan oleh beberapa perkara…

    1. maaf.. status pending.. xboleh diberitahu atas sebab2 tertentu…

      harap maklum n xde yang bukak topik nie

    1. tue la.. yang duduk dengan family pun, si gurl tue leh datang tidur selalu..

      tau2 je ade yang masuk bilik he..23x

  3. Mmg budak2 remaja sekarang dipengaruhi pelbagai perkr yg negatif, skrng senang utk mencari pasangan, hanya dihujung jari kemudian berbual lam tepon pastu jumpa.lepas tu masuk hotel tempah bilik. Syaitan duk tengah2, manusia pun jd alpa lalu ia ke kancah maksiat.Dosa tidak terasa. Bila sakit barulah teringat akn Tuhan….

    Manusia-manusia…….

  4. astaghfirullah. dah menular sampai begitu teruk sekali nampaknya pemikiran umat Islam Malaysia skg ni. isk2,
    apa2 pon kena tegakkan hukum Allah dulu. soal serasi ke tak terletak pada ketentuanNya. kalau Allah berkati hubungan tu, yg benci pon jadi cinta.

    1. aku pun kenkadang risau kat adik2 aku gak..

      asal berkumpul je.. aku mintak adik bongsu yang bagi tazkirah kat semua

Leave a Reply

Top