You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Hormati Guru Anda, Walaupun Anda Ditampar, Dirotan Ataupun Dimarahi

17,426,304 total views, 148 views today

[Tazkirah] Hormati Guru Anda, Walaupun Anda Ditampar, Dirotan Ataupun Dimarahi

Tahukah anda,

Ilmu yang anda cari di dunia ini tidak berkat jika anda menguris hati guru, cikgu mahupun pendidikan anda.

Tanpa keizinan dari mereka, ilmu yang anda perolehi tidak mendapat berkat dan sia-sia usaha anda mempelajarinya selama ini.

Just nak kongsikan satu kisah bro [kisah betul dan berlaku pada diri bro]

Bro Fail paper Fizik untuk STPM [honestly]

Kelas bro merupakan kelas sains pertama dari 4 kelas sains semasa tingkatan 6. Dan boleh dikatakan budak kelas bro, dalam kelas jenis malas nak berlajar secara formal dan lebih suka berdiscuss.

Dan bro pula, the only one Malay dalam kelas tersebut. Dan bro selalu lepak di kelas sebelah [jangan tanya kenapa, sebab ada si dia bro kot]

Bro kadangkala masa cikgu mengajar, bro suka buat kerja sendiri or fokus pada subject lain.

Dan sepanjang bro exam or amik test, bro tiada masalah dengan Fizik, senang je nak menjawabnya

Cuma,

Bro terasa ada yang tidak kena selepas Trial STPM, bro try nak menjawab semua ujian or paper exam fizik. Tiada satu pun yang bro boleh jawap.

Hari-hari bro jumpa cikgu bro siap cium tangan mintak restu. Tetapi akhirnya bro tetap juga tidak mampu menjawab apa-apa atas kertas fizik. Memang habis exam bro meraung sekuat hati.

Result STPM bro,

Bro fail untuk paper fizik dan tidak dapat memohon untuk bidang yang bro minati “Kejuruteraan Kimia”

Bicara Bro : Maafkan saya cikgu.

Erm, teringin nak cikgu Heliza ajar bro, confirm tak berlajar bro nanti. Esok bro lepak dengan Heliza Helmi. If nak join Klik sini

Teringin nak jadi cikgu la, Next week ada gathering cikgu-cikgu blogger, meh la join sama

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

22 thoughts on “[Tazkirah] Hormati Guru Anda, Walaupun Anda Ditampar, Dirotan Ataupun Dimarahi

  1. teringat mase trial dpt second last dalam kelas…tp cikgu kelas percaya dgnsaya dan beri tips2 supaya saya bangkit..and now, thanks to cikgu Rosnani TIKL…

    kesal dengan pelajar skrg yg tak hormat cikgu…seyesly…

    1. teu pasal sampai besar pun ilmu tue cam xmemberi mafaat kepada mereka 🙂

      bro masa trial spm kot dapat 7 Fail & 2 A aje he..23x kesnye… bro satu paper pun xamik he..23x

    1. he…23x bro g menara gading pakai duit sendiri…

      berjaya tue memang berjaya.. amik course business admin.. kerje as programmer… jauh x he..23x

  2. saya dulu selalu buat masalah time math..
    subjek paling teruk la tu..
    tapi berkat cikgu tu agaknya..
    sekarang saya sambung ambik degree major in math..
    heh

    1. he..23x bro minat math.. memang suka sangat dengan math

      rasanya doa cikgu kot

      ade member dulu anti gila la dengan cikgu.. suka cari pasal semuanya ade la.. last2 die jadi cikgu he..23x

  3. my mom cikgu..dulu dia salu gak ngadu students dia salu main-main but dia tak slahkan dorang smp xrestu ilmu..but she changed her cara mngajar to attract their attention back..kadang2 environment pembelajaran pun mainkan peranan..so..as teachers they shud know that..:)

    1. tapi tue la kenyataannye…

      dan itu la punca masyarakat sekarang ini makin teruk… berlajar tinggi2.. tapi kuar hampeh je…

Leave a Reply

Top