Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011


Statistik menunjukan sebanyak 517 kes pembuangan bayi dilaporkan sejak tahun 2005 hingga Januari tahun ini.

Itu yang dilaporkan. Yang tidak dilapor macam mana?

Tipu la if nak kata,

Orang yang buang bayi nak melapor yang mereka membuang bayi.

Sedangkan kita yang buang sampah merata-rata ini pun buat bodoh je. Siap tak mengaku sedangkan terang-terang buang..

Melalui jumlah ini, ianya merangkumi:-
- 203 orang bayi lelaki
- 164 orang bayi perempuan
- 150 orang bayi yang tidak diketahui jantinanya. [bukan 2 alam tau]

Note : Bagi kes tidak dikenal pasti jantina, ini adalah kerana keadaan mayat yang reput dan bedah siasat tidak dapat dilakukan.

Daripada 517 bayi itu, sebanyak 230 merupakan bayi yang hidup, manakala 287 pula bayi yang telah meninggal dunia.

Menurut hasil kajian, mendapati lokasi yang paling popular untuk aktiviti  ini adalah:-

  1. Kawasan perumahan
  2. Tempat pembuangan sampah [mak pak yang mementingkan kebersihan]
  3. Tepi jalan [entah-entah mak dia pun jenis kutip tepi jalan]
  4. Masjid [mak pak mintak anak tak jadi macam dorang]
  5. Sungai [cintai sungai kita]
  6. Semak [port mak pak dorang dulu kot]
  7. Dalam tandas [tempat setan bertendang]

Bicara Bro : Begitu mudahnya pemikiran masyarakat kita sekarang.

Tiada pedoman & akal fikiran yang waras [berpendidikan tinggi tidak menjamin kewarasan]. Terbaca berita ke isteri humbang anak dari tingkat 6 kemudian membunuh dirinya akibat merajuk dengan suami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6,071,788 total views, 12,773 views today

Antara Top Blogger - Travel, Parenting dan Lifestyle di Malaysia. Berkerja sebagai Social Media Executive dan mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Peniagaan. Mempunyai seorang isteri dan seorang anak (belum plan nak tambah lagi)

28 thoughts on “Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011

    • sikit je tue… nk lagi banyak, selongkar la mane2 yang tidak di reportkan.. or yang dihapuskan buktinya

      nie bayi yang dilahirkan.. bukan di gugurkan

    • w’salam..

      xperlu nak up trafik blog bro… T-T kalau klik iklan xpe he..23x

      wah… ade blog baru ke.. nnt bro dtg

    • sebab tergaMAK” tue yang dorang buat kot… sebab tergamak awal2 xfikir time nak main…

      tau2 je dah jadi janin.. dah gelabah.. dah terkeluar lagi gelabah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge