Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

15,994,690 total views, 77 views today

Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011


Statistik menunjukan sebanyak 517 kes pembuangan bayi dilaporkan sejak tahun 2005 hingga Januari tahun ini.

Itu yang dilaporkan. Yang tidak dilapor macam mana?

Tipu la if nak kata,

Orang yang buang bayi nak melapor yang mereka membuang bayi.

Sedangkan kita yang buang sampah merata-rata ini pun buat bodoh je. Siap tak mengaku sedangkan terang-terang buang..

Melalui jumlah ini, ianya merangkumi:-
– 203 orang bayi lelaki
– 164 orang bayi perempuan
– 150 orang bayi yang tidak diketahui jantinanya. [bukan 2 alam tau]

Note : Bagi kes tidak dikenal pasti jantina, ini adalah kerana keadaan mayat yang reput dan bedah siasat tidak dapat dilakukan.

Daripada 517 bayi itu, sebanyak 230 merupakan bayi yang hidup, manakala 287 pula bayi yang telah meninggal dunia.

Menurut hasil kajian, mendapati lokasi yang paling popular untuk aktiviti  ini adalah:-

  1. Kawasan perumahan
  2. Tempat pembuangan sampah [mak pak yang mementingkan kebersihan]
  3. Tepi jalan [entah-entah mak dia pun jenis kutip tepi jalan]
  4. Masjid [mak pak mintak anak tak jadi macam dorang]
  5. Sungai [cintai sungai kita]
  6. Semak [port mak pak dorang dulu kot]
  7. Dalam tandas [tempat setan bertendang]

Bicara Bro : Begitu mudahnya pemikiran masyarakat kita sekarang.

Tiada pedoman & akal fikiran yang waras [berpendidikan tinggi tidak menjamin kewarasan]. Terbaca berita ke isteri humbang anak dari tingkat 6 kemudian membunuh dirinya akibat merajuk dengan suami.

Related Post @ Broframestone

28 Comments

    1. coz before buat tue pun sedap jugak ape he..23x

      dah rezeki dari tuhan.. tue yang awal2 buat dah dapat

    1. sikit je tue… nk lagi banyak, selongkar la mane2 yang tidak di reportkan.. or yang dihapuskan buktinya

      nie bayi yang dilahirkan.. bukan di gugurkan

    1. Salam bro,

      Apa yang saya dapat katakan antara faktor utama berlakunya gejala ini ialah kerana seluruh dari kita dah semakin jauh dari pengamalan dan penghayatan agama.

      Baik diri sendiri,ibubapa,masyarakat hatta kepada pemimpin sekali.Setuju?

    1. w’salam..

      xperlu nak up trafik blog bro… T-T kalau klik iklan xpe he..23x

      wah… ade blog baru ke.. nnt bro dtg

    1. sebab tergaMAK” tue yang dorang buat kot… sebab tergamak awal2 xfikir time nak main…

      tau2 je dah jadi janin.. dah gelabah.. dah terkeluar lagi gelabah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *