17,147,332 total views, 2,721 views today

Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)


Statistik menunjukan sebanyak 517 kes pembuangan bayi dilaporkan sejak tahun 2005 hingga Januari tahun ini.

Itu yang dilaporkan. Yang tidak dilapor macam mana?

Tipu la if nak kata,

Orang yang buang bayi nak melapor yang mereka membuang bayi.

Sedangkan kita yang buang sampah merata-rata ini pun buat bodoh je. Siap tak mengaku sedangkan terang-terang buang..

Melalui jumlah ini, ianya merangkumi:-
– 203 orang bayi lelaki
– 164 orang bayi perempuan
– 150 orang bayi yang tidak diketahui jantinanya. [bukan 2 alam tau]

Note : Bagi kes tidak dikenal pasti jantina, ini adalah kerana keadaan mayat yang reput dan bedah siasat tidak dapat dilakukan.

Daripada 517 bayi itu, sebanyak 230 merupakan bayi yang hidup, manakala 287 pula bayi yang telah meninggal dunia.

Menurut hasil kajian, mendapati lokasi yang paling popular untuk aktiviti  ini adalah:-

  1. Kawasan perumahan
  2. Tempat pembuangan sampah [mak pak yang mementingkan kebersihan]
  3. Tepi jalan [entah-entah mak dia pun jenis kutip tepi jalan]
  4. Masjid [mak pak mintak anak tak jadi macam dorang]
  5. Sungai [cintai sungai kita]
  6. Semak [port mak pak dorang dulu kot]
  7. Dalam tandas [tempat setan bertendang]

Bicara Bro : Begitu mudahnya pemikiran masyarakat kita sekarang.

Tiada pedoman & akal fikiran yang waras [berpendidikan tinggi tidak menjamin kewarasan]. Terbaca berita ke isteri humbang anak dari tingkat 6 kemudian membunuh dirinya akibat merajuk dengan suami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 thoughts on “Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011

  1. emancloud

    buang bayi jangan x buang best kan?

    1. Bro Framestone

      xpernah try lagi

      mu try la ek

    2. dah sedap buat pastu dah jadi buang pulak, lain kali kalau x nak bayi jgn la buat sampai jadi, membunuh nnt kat akhirat tau la ape seksa dia

      Terkini : Fakta Menarik Tentang Tidur

    3. Bro Framestone

      coz before buat tue pun sedap jugak ape he..23x

      dah rezeki dari tuhan.. tue yang awal2 buat dah dapat

    4. Bro Framestone

      zaman dulu mane ade buang.. semua tanam hidup2 je

    5. hehe lain kali suruh dieorg jgn buang, tanam aje terus 😛

      Hotel Paling Pelik Di Dunia

  2. peh, banyak gile. tak sangka seh, macam2 🙁

    1. Bro Framestone

      sikit je tue… nk lagi banyak, selongkar la mane2 yang tidak di reportkan.. or yang dihapuskan buktinya

      nie bayi yang dilahirkan.. bukan di gugurkan

  3. rmai nye. kesian mereka x bersalah. klau dah tanak bayi tu, bagi je lionteen, lionteen ley bagi ksh syg kat beby tu. sedey nye 🙁

    1. Bro Framestone

      bro nak kasih sayang juga boleh 🙂

    2. Salam bro,

      Apa yang saya dapat katakan antara faktor utama berlakunya gejala ini ialah kerana seluruh dari kita dah semakin jauh dari pengamalan dan penghayatan agama.

      Baik diri sendiri,ibubapa,masyarakat hatta kepada pemimpin sekali.Setuju?

    3. Bro Framestone

      bro setuju je

  4. […] This post was mentioned on Twitter by Merpati Putih, Bro Framestone. Bro Framestone said: Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011 http://bit.ly/hx3fTO […]

  5. Itu baru yang buabg bayi. Yang gugurkan pula? Ish ish ish manusia akhir zaman.

    Bro. Cepat kawin. Hahaha

    > Sahabat Blogger Dah Macam Twitter?

    1. Bro Framestone

      kahwin anytime pun boleh.. nikah tue yang wajib dulu he…23x

  6. tak leh nak bayang perasaan dan hati pembuang bayi aka pembunuh bayi2 tu…gua langgar biawak lintas jalan pun dah rasa trauma dan huru-hara huhuhu

    1. Bro Framestone

      tue beza biawak dengan bayi.. dan juga itu beza manusia dengan binatang…

  7. salam ziarah malam bro…
    su singgah up traffik

    oh ya jemput singgah blog su manje yg baru ek…
    thanks

    http://poemsumanje.blogspot.com/

    1. Bro Framestone

      w’salam..

      xperlu nak up trafik blog bro… T-T kalau klik iklan xpe he..23x

      wah… ade blog baru ke.. nnt bro dtg

  8. salam..
    adehhh..kalau la jadi
    manusia..entahkan bakal
    PM kita satu hari nanti
    bayi2 yang di buang tu..

    1. Bro Framestone

      w’salam

      susah nak jadi bakal PM jika mak pak die pun cam xde masa depan kan 🙂

  9. ish, makin teruk kes buang bayi kat negara kita ni. tergamak diorang buat camtu..tak boleh nak diterima akal

    1. Bro Framestone

      sebab tergaMAK” tue yang dorang buat kot… sebab tergamak awal2 xfikir time nak main…

      tau2 je dah jadi janin.. dah gelabah.. dah terkeluar lagi gelabah

  10. tak sangka depa buat macam ni kat bayi. tengok bayi yang dibuang hidup2 pon aku kesian, tambahan bayi dah mati. kejam betul

    1. Bro Framestone

      betul tue luth..

      bro tgk bayi yang mengis nk susu pun dah kesian..

  11. tak takut dosa diorang ni…nauzubillah

    1. Bro Framestone

      sebab awal2 lagi dah buat dosa.. nak takut ape kan he..23x

Leave a Comment