1,756,134 total views, 13,187 views today

Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011


Statistik menunjukan sebanyak 517 kes pembuangan bayi dilaporkan sejak tahun 2005 hingga Januari tahun ini.

Itu yang dilaporkan. Yang tidak dilapor macam mana?

Tipu la if nak kata,

Orang yang buang bayi nak melapor yang mereka membuang bayi.

Sedangkan kita yang buang sampah merata-rata ini pun buat bodoh je. Siap tak mengaku sedangkan terang-terang buang..

Melalui jumlah ini, ianya merangkumi:-
- 203 orang bayi lelaki
- 164 orang bayi perempuan
- 150 orang bayi yang tidak diketahui jantinanya. [bukan 2 alam tau]

Note : Bagi kes tidak dikenal pasti jantina, ini adalah kerana keadaan mayat yang reput dan bedah siasat tidak dapat dilakukan.

Daripada 517 bayi itu, sebanyak 230 merupakan bayi yang hidup, manakala 287 pula bayi yang telah meninggal dunia.

Menurut hasil kajian, mendapati lokasi yang paling popular untuk aktiviti  ini adalah:-

  1. Kawasan perumahan
  2. Tempat pembuangan sampah [mak pak yang mementingkan kebersihan]
  3. Tepi jalan [entah-entah mak dia pun jenis kutip tepi jalan]
  4. Masjid [mak pak mintak anak tak jadi macam dorang]
  5. Sungai [cintai sungai kita]
  6. Semak [port mak pak dorang dulu kot]
  7. Dalam tandas [tempat setan bertendang]

Bicara Bro : Begitu mudahnya pemikiran masyarakat kita sekarang.

Tiada pedoman & akal fikiran yang waras [berpendidikan tinggi tidak menjamin kewarasan]. Terbaca berita ke isteri humbang anak dari tingkat 6 kemudian membunuh dirinya akibat merajuk dengan suami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Responses to Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011

  1. emancloud says:

    buang bayi jangan x buang best kan?

  2. ul says:

    peh, banyak gile. tak sangka seh, macam2 :(
    ul recently posted..Bapok!

    • Bro Framestone says:

      sikit je tue… nk lagi banyak, selongkar la mane2 yang tidak di reportkan.. or yang dihapuskan buktinya

      nie bayi yang dilahirkan.. bukan di gugurkan

  3. lionteen says:

    rmai nye. kesian mereka x bersalah. klau dah tanak bayi tu, bagi je lionteen, lionteen ley bagi ksh syg kat beby tu. sedey nye :(

  4. [...] This post was mentioned on Twitter by Merpati Putih, Bro Framestone. Bro Framestone said: Statistik Buang Bayi Antara 2005 Hingga Jan 2011 http://bit.ly/hx3fTO [...]

  5. phreak-id says:

    Itu baru yang buabg bayi. Yang gugurkan pula? Ish ish ish manusia akhir zaman.

    Bro. Cepat kawin. Hahaha

    > Sahabat Blogger Dah Macam Twitter?
    phreak-id recently posted..Bila Memandu di Kelantan

  6. etomyam says:

    tak leh nak bayang perasaan dan hati pembuang bayi aka pembunuh bayi2 tu…gua langgar biawak lintas jalan pun dah rasa trauma dan huru-hara huhuhu
    etomyam recently posted..SEO Tips- Trafik Konsisten VS Trafik Segera

  7. suyang manje says:

    salam ziarah malam bro…
    su singgah up traffik

    oh ya jemput singgah blog su manje yg baru ek…
    thanks

    http://poemsumanje.blogspot.com/
    suyang manje recently posted..Hari-hari yang indah

    • Bro Framestone says:

      w’salam..

      xperlu nak up trafik blog bro… T-T kalau klik iklan xpe he..23x

      wah… ade blog baru ke.. nnt bro dtg

  8. zulkbo says:

    salam..
    adehhh..kalau la jadi
    manusia..entahkan bakal
    PM kita satu hari nanti
    bayi2 yang di buang tu..
    zulkbo recently posted..Hanis Zalikha Pun Kalah Dengan Nursyella Kamarudin

  9. Amirez says:

    ish, makin teruk kes buang bayi kat negara kita ni. tergamak diorang buat camtu..tak boleh nak diterima akal
    Amirez recently posted..Review Hantu Kak Limah Balik Rumah

    • Bro Framestone says:

      sebab tergaMAK” tue yang dorang buat kot… sebab tergamak awal2 xfikir time nak main…

      tau2 je dah jadi janin.. dah gelabah.. dah terkeluar lagi gelabah

  10. luth textile says:

    tak sangka depa buat macam ni kat bayi. tengok bayi yang dibuang hidup2 pon aku kesian, tambahan bayi dah mati. kejam betul
    luth textile recently posted..Laksa Pak Ngah Kuala Kangsar

  11. zuriey says:

    tak takut dosa diorang ni…nauzubillah
    zuriey recently posted..Imam Muda Musim Kedua Tarikh dan Tempat Ujibakat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge