You are here
Home > Bersama BroFramestone > Isu Panas Bersama BroFramestone > Ramai Yang Lebih Selesa Kahwin Tanpa Nikah

Ramai Yang Lebih Selesa Kahwin Tanpa Nikah

Boleh diperkatakan,

Sejak kebelakangan ini, ramai lebih selesa mengamalkan konsep ala pasangan yang sudah berkahwin tetapi tanpa mempunyai ikatan yang sah. Yakni, tanpa nikah.

Dan tadi bro terbaca di akhbar Hmetro

Mengenai isu pasangan yang manjalinkan hubungan semata-mata untuk memenuhi keperluan batin dan tidak atas dasar sayang mahupun cinta.

Oh rupanya bukan pasangan remaja yang dok hangat dok kahwin tak nikah. Bahkan ada juga golongan lain yang lebih advance

Kebanyakan punca terjadinya gejalah ini disebabkan oleh:-

  • Kecewa dengan pasangan masing-masing (yang pernah menjalinkan kehidupan serius)
  • Tidak mahu ada komitmen or tanggungjawab dengan pasangan
  • Busy dengan kerjaya
  • Tidak berminat dengan cinta dan kasih sayang.
  • Ingin memenuhi kehendak fitrah (nafkah batin)
  • Mereka mahukan teman tetapi xnak ada komitmen

Dah sebijik dengan budaya barat.

Bicara Bro : Bro nak nikah 4 kali boleh… 🙂 Xnak kahwin 4

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

28 thoughts on “Ramai Yang Lebih Selesa Kahwin Tanpa Nikah

  1. huhuhuhu… memang sodih pasal ni. nak2 kalau melayu sendri yang amalkan bnda ni.. tpi nak kata remaja tu tak de la jugak. kadang2 ada orng2 yg terkenal pun amalkn bnda ni. emmm…

    1. yup itu la kenyataannye

      yang ingin bro tekankan dalam entry ini mmg bukan untuk permasalahan remaja.. lebih kepada mereka yang lebih berusia

  2. adoi..ape nak jadik la..huhuhu…kalo ikutkan, bukan agama Islam jek yang tak bagi bersekedudukan ni..agama lain pon sama tau~ cuma tu la, letaknya pada hati masing-masing..moga kita dijauhkan dari benda senggini ye uncle frame…

    1. w’salam

      mungkin betul. meraka tidak menggunakan akal tetapi fitrah buat mereka.

      bagaimana dengan kita..

      lupa.. manusia suka meniru.. hasilnya..?? macam itu la kan

  3. Em…pengaruh budaya barat sudah semestinya… orang yg berfikiran liberal kebanyakan macam ni la… terlalu open…. kdg2 sampai agama pun diketepikan demi mencapai kepuasan dri… apa2 pun, sebagai umat Islam kena la menjauhi perkara2 negatif ni… kalau sudah suka, sudah cinta… nikah cepat…elak maksiat.

    Takde duit, nikah gantung. Setakat bajet below 500 dah leh kawin….nikah+doa selamat…. sok2 dah ada duit lebih, wat le kduri bsar2 lak.. 🙂

  4. Dilemma nih:

    Kalau diorang nikah, maka bertambah-tambah lah statistik kes perceraian yang sudah pon tinggi.

    Kalau diorang tak nikah, maka bertambah-tambah lah kes buang bayi.

    Pilih lah mana satu idaman kalbu. :-p

  5. I takut sangat kalau i terbuat benda2 camni,. mintak jauuuh sangat Ya Allah,… hati ni kadang2 tak tentu, sebab iman tak kuat benda camni boleh berlaku… Takut… Kena banyak berzikir dan berdoa untuk jauh kan benda camni… =(

Leave a Reply to logorithm Cancel reply

Top