You are here
Home > Bersama BroFramestone > Fitrah Manusia Bersama BroFramestone > [Fitrah Manusia] Berdendam

17,675,172 total views, 4,182 views today

[Fitrah Manusia] Berdendam

Dendam merupakan suatu perasaan yang lahir daripada perasaan benci atau marah, seringkali dipendam secara rahsia oleh seseorang individu.

Dendam juga boleh lahir daripada hasrat dengki atau ketidakpuasan hati.

Kenapa manusia menyimpan dendam..??

People always said (dan di sokong oleh kumpulan penyanyi antarabangsa – Scorpion)

” What you give, you get back”

Rasanya dendam tidak akan membawa apa-apa kebaikan bahkan lebih membawa kepada keburukan dan terlalu mengikut amarah & hasutan syaitan yang tidak sekekali lupa dengan tanggungjawab & amanat iaitu menyesalkan cucu cicit Adam a.s.

Just fikirkan sejenak.

Mungkin anda sendiri menafikannya, tetapi kenyataan tetap juga jelas menunjukan ketidak puashatian anda dan ingin perkara yang tidak diingini terjadi kepada mereka.

Untuk mendapat hati yang tenang & kesejahtera di dunia & akhirat, rasanya tidak perlu masukan perkataan dendam mahupun berdendam dalam kamus hidup kamu.

Just nak share satu story bro sembang dengan seorang kenalan di facebook

Dia : Aku tidak akan sesekali membalas.
Bro : Jangan membalas… tue namanya balas dendam.

Dia : Balas dendam tak pernah wujud dalam kamus hidup.
Bro : Cuba cari dalam kamus dewan bahasa & pustaka
Dia : Ces!! sempat lagi nk mengena [terkena aku]

Bicara Bro : Bro tahu ada orang yang teruk buat kat bro cam itu cam ini sejak dari dulu, tak kisah fitnah mulut, perbuatan mahupun melalui penulisan.

Teringat kata seorang pegawai di tempat bro kerja

“Aku respek dengan kau la Bro, orang buat cam mana kat ko. Ko tetap dengan dunia kau, macam tiada apa-apa yang terjadi.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

26 thoughts on “[Fitrah Manusia] Berdendam

    1. bro pun xde la sebaik mana…

      cuma tak berminat je nk membalas balik.. bukan penting pun kan…

      belakang2 berani la dorang buat.. depan2 kecut je semuanya

    1. he..23x bro ok je….

      orang wta cam mne pun bro tetap relax.. memang bro dah besa dari dulu je.. asalkan xkaco hak bro je.. bro kaco xpe he..23x

    1. he..23x manis bagi yang melakukan… org kata, dh dapat memuaskan kehendak hati yang dh terhasut dek ceramah syaitan..

      anyway… bro xsuka berdendam…

  1. Dendam biasanya lahir daripada sikap tidak berterus terang dari seseorang yang benci atau marah terhadap seseorang.
    Penyelesaiannya cuma berterus terang terhadap individu tersebut. Sekurang-kurangnya dendam terlerai, seterusnya kita cuma tinggal untuk cuba tidak benci atau marah orang itu.

  2. saba ye bro. what u give u get back tu hanya ALLAH yang berkuasa. kita, saling sbg manusia perlu memaafi antara satu sama lain. kalau kite wat salah, org xmaafkan jugak… buat dek jer.. yg penting kita dah minta maaf.. kalau org wat kite plak.. kite maafkanlah ye.. moge Allah beri balasan yang baik atas kesabaran kite tu ye..

  3. bagus2..jangan berdendam buat sakit hati je. kalau nak sound-sound direct je tapi berhemah tapi org tuh nak berdendam biar je lah, kita wat don’t know je sudah kan.

  4. salam,

    saya tak kira… saya tetap akan balas dendam.. balas dendam bila tak dpt cukup tido…he3x.. tido sepuas2nya bila weekend.. :p

  5. Dendam tu sifat semulajadi dalam diri manusia, tinggal lagi cuma nak kawalnya sahaja.. Itu terpulang pada diri masing2.. Ada yang boleh kawal, ada yang x blh.. Apa yang penting, cuba belajar memaafkan sesama insan seperti yang dilakukan Nabi junjungan kita..

Leave a Reply

Top