You are here
Home > Bila bro Framestone Berkata-kata > Taraf Pendidikan Bukan Penentu Kebahagian Rumah Tangga

Taraf Pendidikan Bukan Penentu Kebahagian Rumah Tangga

Antara Dua Darjat

Kenapa ada sesetengah manusia masih menjadikan taraf pendidikan yang berbeza sebagai alasan untuk memecah belahkan ikatan perkahwinan.

Terbaca di Harian Metro,

Seorang bapa didakwa cuba memisahkan perkahwinan anak perempuannya yang bergelar ustazah disebabkan enggan menerima menantu yang berkelulusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Lantaran tidak merestui perkahwinan itu, mangsa yang mahu dikenali sebagai Nurul mendakwa bapanya memaksa dia membuat laporan polis mengatakan suaminya memukau, memukul serta mengancam nyawanya.

Aduhai cam nie pun ada ke..??

Ada beberapa kisah yang ingin bro kongsikan bersama.

Kisah Satu

Seorang perempuan yang hanya menamatkan SPM dengan keputusan yang tidak memberansangkan menjadi isteri kepada seorang yang mempunyai pendidikan Master semasa itu [Dan sekarang bergelar Dr.]

Dan perempuan tetap bahagian bersama lelaki tersebut dan mula mahir berbahasa English.

If xsalah bro, dia kahwin semasaberumur 18 tahun & lelaki tersebut 23 tahun. Mula berkenalan semasa lelaki tersebut buat program anak angkat di kampung tersebut.

Kisah Dua

Sahabat bro yang hanya mempunyai pendidikan setakat SPM, mempunyai isteri yang mempunyai Master dan berumur 2 tahun lebih tua.

Alhamdulillah bahagia je mereka.

Kisah Tiga

Seorang pensyarah membeli kereta dan mendapat pakej percuma dari sale man yang hanya mempunyai SPM sebagai suaminya.

Beli kereta dapat laki terus.

Bicara Bro : Tak semua yang berlajar tinggi tue bagus. Ada yang hancus dan ada yang hanya membeli kelayakan je.

Tuhan tidak membezakan hamba-hambanya kecuali pada keimanannya.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

23 thoughts on “Taraf Pendidikan Bukan Penentu Kebahagian Rumah Tangga

    1. ala baru nak tanye… xpe xpe.. take your time ek…

      bro just nk share story je sebenarnye.. xnak ianya dijadikan alasan 🙂

    1. xperlu kot dijadikan ukuran..

      cukup la ukur dengan sifar bertanggjawab, amalan…

      xpun ukur pada kejantanan, kapanjangan, kebesaran & kepoweran. Yang penting tahan lama he..23x

  1. bro tambah sikit …share eh

    seorang gadis yang berjumpa dengan jejaka semasa beumur 15 thn kemudian berpisah dan berjumpa kembali pada 4 tahun berikotnya terus berkahwin dan dikurniakan 3 org cahaya mata…(nk tahu sipa tu/ bee lah)

    kih…pendek kata jodoh dan takdir bro..

    1. kahwin umur 19 tahun ke…??

      ayo bee…. xde kaitan dengan kisah di atas lol…

      next story ek 🙂 leh kan

  2. Salam…
    Blajar tinggi-tinggi pun
    tak menjamin pekerjaan <—–macam aku.
    Dah 4 tahun menganggur beb. Harap laki je tanggung semua.

    1. w’salam….

      eh… bukan ke iza suri rumah sepenuh masa… satu perkerjaan gak tue…

      untung suami… balik2 je isteri dah bersedia he..23x ops..!!!

      p/s- ada sesetengah kes, siteri selalu mencari alasan untuk tidak melayan si suami… bosan, so layan orang lain pun best juga 🙂

    2. he..23x nie rase nk jadi suri rumah gak nie he…23x

      if dari berblog leh jana riban2 sebulan bro sanggup je dok rumah berblog..

      now masih belum mampu cecah tahap tue

  3. Salam bro.Sebab itulah Allah telah menceritakan dalam al-Quran tentang siapa sebenarnya yang benar-benar mulia.

    “Wahai manusia,sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu dari lelai dan wanita,dan dijadikan kamu berpuak-puak dan berkabilah-kabilah supaya kamu saling kenal mengenal.Sesungguhnya yang paling mulia dikalangan kamu di sisi Allah ialah yang tinggi taqwanya.

    Siapakah kita untuk menilai tahap seseorang.Biarlah penilaian kita mengikut ukuran al-Quran.

  4. betul tu..apa kejadah la nk consider psl tahap pndidikan..hati budi n keserasian itu pnting..if ade mslh dua darjat timbul lepas kahwin,masing2 kena pandai handle and bykkkkkkkkkkkkk bersabar..;)

    ckp mcm dah kawen….;p

    1. salah la… cakap macam dah sedia nak kahwin

      prob memang boleh di handle.. tetapi kes nie, family awal2 dah masuk campur..

      siap libatkan polis, agensi dan pertolongan mana2 pihak untuk menjauhkan mereka.. apa kes kan

  5. kagum kesah 2 dan 3, menunjukkan wanita sememangnya tak pandang lelaki semata-mata kerna pangkat, darjat mahupun sijil.

    wahai laki2 di luar sana, jangan segan berhadapan dengan wanita pandai, kerana mereka melihat laki jauh lebih baik dari laki pandai melihat wanita..

    kan?..for girls, knowledge must come first.i think

  6. pe yg sy perhatikan.. rata2 lelaki segan kalau bakal isteri punya kelayakan akademik lagi tinggi..ego mungkin, sebab rasa lelaki harus untuk memimpin.. tapi besenya pmpuan tak kisah pn dengan taraf akademik ni.. ni survey dari kawan2 borak semeja.. hehe

Leave a Reply

Top