You are here
Home > Bersama BroFramestone > Fitrah Manusia Bersama BroFramestone > [Fitrah Manusia] Dilema Bersuamikan Lelaki Muda

17,431,070 total views, 4,914 views today

[Fitrah Manusia] Dilema Bersuamikan Lelaki Muda

Segmen Fitrah Manusia kali ini mengetengahkan isu dilema si isteri yang bersuamikan lelaki yang lebih mudah dari usia mereka.

Kata orang,

Umur bukan segala-galanya dan penghalang. Yang menghalang selalunya, perspektif masyarakat.

Maaf buat Rita Rudaini Mokhtar dan suaminya, Aidil Zafuan Abd. Radzak sebab guna gambar mereka untuk dijadikan contoh bagi topik kali ini.

Setiap perkara tetap mempunyai pros & cons, dan bro ingin berkongsikannya di sini

Negatif Bersuami Muda

  1. Mereka kurang matang
  2. Ada sesetengah yang belum bersedia memegang taggungjawab
  3. Kurang memahami pasangan [makan garam]
  4. Risau sampai masa dia buka cawangan yang jauh lagi muda
  5. Nama pun suami orang. Saham tetap ada di mata perempuan lain

Positif Bersuami Muda

  1. Mereka merupakan pasangan yang setia
  2. Sanggup & berani untuk pegang tanggungjawab
  3. Mereka pemanja orangnye [tak percaya try tanya datin-datin yang cari anak ikan]
  4. Mudah berurusan [slow talk] dengan mereka tanpa ego.
  5. Mereka lebih memahami berbanding lelaki yang lebih tua [kecuali suami orang]

Based dari truth Stories [dari kenalan bro]

Stories #1

Member yang sebaya bro, banyak berubah dari yang takde pendirian dalam menentukan masa depan, telah banyak berubah.

Sejak memperisterikan insan istimewa berumur tua 2-3 tahun darinya dan mempunyai Ijazah Sarjana (Master), sedangkan dia pula hanya mempunyai SPM dan hanya berkerja di kilang.

Banyak melakukan OT untuk menyara keluarga dan sudah memiliki cahaya mata.

Stories #2

Seorang sahabat yang asik di kecewakan dengan lelaki, akhirnya menamatkan zaman bujang dengan pilihan keluarga yang berusia muda 2 tahun darinya.

Selepas berkahwin rezeki yang mencurah-curah masuk [rezeki pengantin tue], pada hari perkahwinan menerima surat tawaran kerja kerajaan untuk jawatan pegawai. Dan perniagaan yang sedang dijalankan tetap diteruskan sebagai perniagaan keluarga.

Ingat lagi dia selalu mintak consultan bro untuk setup business dia.

Stories #3

Sahabat bro semasa sekolah rendah. Mulut pok pek pok pek tak boleh nak stop.

Baru dapat cerita rupanya dia berkahwin dengan insan istimewa berumur muda 4-5 tahun darinya. Alhamdulillah, dah 3 orang anak. Dengar cerita nak masuk 4.

Dan keistimewaan suaminya, dia lebih penyabar dengan perangai sahabat bro. Itu yang sejuk sikit keluarga dia.

Bicara Bro : Bro dulu selalu di minati oleh perempuan yang lebih berusia dari bro sampai la sekarang. Dari zaman sekolah sampai ke University.

Bro nantikan kisah yang sudi korang kongsikan di sini ๐Ÿ™‚

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

43 thoughts on “[Fitrah Manusia] Dilema Bersuamikan Lelaki Muda

    1. rezeki dia.. memang banyak yang berubah… selalu lepak di surau & masjid…

      walaupun muda.. tetapi antara belia harapan juga la.. penyayang gitew

  1. nie ada satu story yg dee nak share… ada kenalan dee (lelaki) yang sendiri mengaku bahawa dia memang mencari perempuan berusia untuk jadi isteri dia. Walhal pada waktu 2 dia berchenta dengan satu lagi kawan dee jugak yg waktu 2 ngah study kat belah2 pantai timur 2. So bila dee tanya, kenapa pilih isteri dia 2 dan bukannya gurl yg dia bercinta 2 reason dia buat dee terdiam. Alasannya, gurl 2 masih study lagi dan ada lagi setahun lagi dia nak tunggu sebelum habis belajar dan selepas study gurl 2 masih nak menapak dalam alam pekerjaan dan ini akan melambatkan proses perkahwinan 2 dan membebankan dia jika diaorang kawin kelak sebab financial tak storg (hasil campuran kedua2 la). Dat y dia reject.

    Reason dia kawin ngan isteri dia 2 plak sebab pada waktu 2 dia baru setahun bekerja di gov sector dan isteri dia 2 dah lama kerja di situ dan berpangkat agak tinggi jugak. Berbekalkan rupa yg agak hensom dia saja2 la usha line, tak disangka2 rupanya isteri dia 2 memang minat kat dia @ first sight. So dipendekkan cerita dia cakap, dia pilih isteri dia 2 sebab financial isteri dia dah kukuh dan dah ada harta. Jadi tak susah nak mula hidup dan boleh ringankan beban dia. Dan alhamdulillah rumahtangga diaorang aman sampai sekarang. Cumanya 2 la,,, malang @ tidak bagi perempuan 2 hanya Allah jer yg tahu. Tapi lelaki now a days, memang ada yg cari perempuan yg berusia sikit(beza dalam 2-4 tahun) tok jadi isteri sebab ada kepentingan. Jadi kepada yg ada bercinta dengan lelaki muda 2, apa yg dee nak cakap, dee mendoakan semoga Allah merahmati perhubungan kalian dan semoga kekal ke akhir hayat. Setiap perhubungan 2 tak sama ceritanya. Ini hanyalah satu kisah yg dee nak share & bukan bermaksud bhw lelaki yg memperisterikan wanita tua ni ada motif lain…. jadi renung2kan dan selamat beramal…. Salam

  2. xminat lelaki lagi muda..tapi kebanyakan kita kenal semua kawin dgn laki lagi muda..dan ok je..xsemestinya yg muda tu xmatang kan..lelaki umo 30 tahun pun lom tentu matang lagi…

  3. Suka story number 3.. Keh keh keh.. Pokoknya dalam perkahwinan kene memahami dan terima perbezaan yang ada.. LAgipun dah diri sendiri ambil keputusan nak berkahwin kan..

    Dan jangan jadikan perbezaan sesuatu yang menjauhkan kita, tanamkan kasih sayang lagi bagus sebab ya boleh mendekatkan kita.. Heeeee..

    P/S: Tapi ada satu part tu memang merisaukan laa.. Bila kita dah tua, suami tu masih kacak dan muda, bak kate bro maseh ada saham di mata perempuan lain.. Huhu..

    1. xsemua perkara didunia ini memberi kebaikan pada semua.. ianya bergantung pada tahap penerimaan kita ๐Ÿ™‚

  4. saya first time dtg sini. mcm tertarik dgn isu nya.

    tapi betul lah. laki suka pompuan matang sbb actually laki suka di manjakan.

    kalau dgn pompuan muda, diorang yang kena memanjakan.

    plus perempuan lebih tua ni dia independant. nak apa pun beli sendiri, nak gi mana pun boleh gerak sendri. as much as laki suka pompuan depend kat dia, dia lagi suka kalau ada his own free time. untk socialize dgn member ke, doing his hobbies mcm mancing ke, games ke, comics ke. so kalau kena devoted kan time utk bini/awek muda mcm tak smpt lah nak buat all that stuff. apa pun, sy sokong je kahwin mcm ni. bagus apa. laki kurang ego. ๐Ÿ™‚

    1. Dia bukan salah seorang insan yang meminati bro… kenyataan fakta dan bukan auta…

      Tak sekelas pun…

    1. Bro bukan Dr Cinta he..23x

      jgn tgk pada angkanya.. tengok pada penampilan… ada yang umur 40an tapi gaya & penampilan nampak muda cam 20an…

      lagi satu tengok pada menerimaan juga.. pojie kena juga buat dia yakin..

      jodoh pertemuan di tanganNya.. insya’lah pasti dimudahkan…

      moga yang terbaik buat pojie ek ๐Ÿ™‚

  5. biasanya, lelaki muda yang selalu terpikat dengan wanita lebih tua. especially dikala umur mereka 20-25 tahun. Statistically proven globally.

  6. memang kena dgn ako cite nie bersuamikan lelaki muda xsemstinye x mantang..mcm ako ler husben lebih matang dr ako..dr dulu dia yg byk membimbing ako dan ako masih lg mcm dulu perangai kebudak2kan x ubah..ashiooo nie yg susah nie..1 more thing husbend ako ni manja orgnye..hahhaaa

  7. bro, suami aku 5 tahun lebih muda. so far dia ok dan memang sangat2 bertanggungjawab. ke 5-5 sifat positif yg bro tulis tu semua ada pada suami aku, yang negatif tu so far belum lagi la, cuma dulu di awal perkenalan suami memang kurang matang, tapi sekarang sangat matang…

    1. bro xkisah pun pasal umur.. tapi jangan la berumur sangat..

      dulu pun bro selalu couple dengan mereka yang lebih tua dari bro… mybe dorg rasa selesa sebab nmpk cam bro lebih tua dari mereka

  8. sy janda ank 3..yang nk kat saya sume laki muda2…sy rasa x patut kot..p tahla..skang pon bercinta lagi dengan dengan lelaki yg muda dari sy 9 tahun…adoi..betulke pilihan saya nie..

  9. sy da umur 32 thn..anak 3, ibu tunggal…lelaki nk kat sy sume muda2…sy pk tak patot kot…tkot x matang…igt nk cari yg lebih tua..p skang dapat yg lagi mude umur 24 thn..adoi 9thn lebih tua dari sy..p iyerlah nmpk lagi matang dari sy…so sy nk kate ape..ikot jodohlah ek..

    1. saya rasa jodoh pertemuan tangan tuhan..dulu pun saya dapat suami muda tahlah kenapa sekarang pun dapat bf muda ..maybe kt rasa dia orang lebih memahami hati kita..boleh bertolak ansur dapat menjaga kita dgn belaian kasih sayang..romantic lagi tak macam lelaki tua..

  10. Pnglaman sendiri, sedang bercinta dgn lelaki yg 14 tahun lebih muda dr saya…Hahaha..cam tak caye kan…Tp dia pd mulanya mmg nak serius dgn saya..tak nak main2. dan dia nmpk matang malahan selalu tegur saya and nasihati saya…saya kdg2 jadi malu sbb dimarahi/ditegur olehnya krn sifat kebudak-budakan yg masih ada. tapi, sayangnya, bila dia beritahu pd ibunya ttg hasrat dia nak lebih serius dgn saya, ibunya kurang setuju..ibu mana kot setuju if anak lelakinya yg masih muda dan baru nak mulakan hidup nak berkawan serius dgn wanita yg jauh beza umur dgn anak dia..cuma apa yg boleh saya katakan, kdg2 bukan semua lelaki muda ni tak matang. mereka ada rasa tggjwb pada pasangan yg lebih berusia dan ikhlas hendak pergi jauh dlm perhubungan. tapi, jika org tua tidak berapa restu, ditambah pula dgn ckp2 dari org sekeliling, mereka tak mampu nak melawan…mereka turutkan sahaja…mereka takut nak ambik risiko…sesungguhnya, Allah saja tahu yg terbaik utk kita…Saya dan dia sdg dlm proses utk kami melpaskan cinta kami ini walau kami sgt syg ant satu sama lain…apa boleh buat, dia tak mampu nak teruskan walau saya cuba nak work things out sbb saya percaya pd rezeki Allah dan Allah pasti permudahkan urusan kita kalau kita selalu minta petunjukNya..ttp kekasih saya tidak ada keyakinan begitu…dia sgt takut mghadapi hari depan..saya terpaksa mengalah..org selalu kata, Cinta itu tak semstinya memiliki, namun saya bahagia bersamanya walau saya tak punya bnyk masa bersamanya lagi…tp jika suatu hari Allah mmbuka pintu hatinya dan ibunya utk menerima saya, alhamdulillah…saya akan terus berdoa utk Allah beri yg terbaik utk kami…

  11. saya pun kawen ngan husband yg ag muda 2 taon, kdg xmatang gak tp kadang lg matang dr saya.. n husband memang manja, n suami pun suka saya manja kat dia. tp sy garang (pura2 je) hehe.. skunk dah ada anak sowg n dia memg syg sgt kat baby ktaowg.. kawen dh setaon lebh.. alhamdulillah xde masalah.

  12. Hahaha..sweet la citer2 nie..xsmstinya muda tu xmatured n xsmstinya tua tu mmhami.kdg2 tua pn mnyakitkan ati gak..mcm sy dlu mmg xnk org mude..tp skrg mude 6 tahun dr sy..ya tuhan…qada’ & qadar Dia.

Leave a Reply

Top