You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Saudara Baru

17,424,993 total views, 6,814 views today

[Tazkirah] Saudara Baru

Alhamdulillah

Di kesempatan raya haji baru-baru ini, rumah bro mengadakan kenduri kesyukuran menyambut saudara baru kedalam keluarga seislam kita.

Majlis yang tidak seberapa ini dapat juga menghiburkan hati mereka yang telah tergerak hati memeluk agama islam.

Dan menjadi tanggungjawab kita sebagai umat islam dan juga saudara seislam dengan mereka. Membimbing mereka dan memberi tunjuk ajar supaya mereka berada di landasan yang betul dan tidak terpesong.

Di sini bro ingin kongsikan beberapa kes yang terjadi kepada saudara baru yang mungkin akan merosakan nama baik agam kita.

Antara kes yang mendatangkan kesan kepada saudara baru:-

  1. Ditinggalkan suami tanpa bimbingan [bagi mereka yang masuk islam untuk dikahwini]
  2. Kurang sokongan dari rakan-rakan
  3. Bimbingan yang diterima tidak mencukupi buat mereka memahami agama islam
  4. Penerimaan dari ahli keluarga sendiri

Apa-apa pun, meramaikan umat islam merupakan semulia amalan ketika di dunia

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

20 thoughts on “[Tazkirah] Saudara Baru

    1. yup betul tue pojie…

      family bro hanya mampu buat mana yang termampu… biar ternampak keserian Islam itu sendiri di mata mereka

    1. harapnya cam tue la..

      yang bro dapat pasrtikan… dia janda… then masuk islam sebab nak di kahwini… then suami tinggalkan die dan anak2

      tue yang kesian..

      baru satu kes.. belum kes2 yang lain..

    1. bro ada banyak pengalaman tetapi xsempat nk dikongsikan di blog πŸ™‚

      insya’lah dari masa ke semasa bro akan update di blog

    1. tue la.. tapi xramai yang nak terlibat sama…

      paling parah.. mereka sendiri pun xmampu nk bimbing diri merea sendiri… islam dalam mykad je la kan

  1. salam,
    ditinggalkan suami tanpa bimbingan tu paling tak suke.. dah terjdk pun pada kawan saya, alhamdulillah.. wanita tu masih beragama islam, w’pun dah diceraikan suaminya…

    1. w’salam…

      banyak kes yang terjadi cam tue… ada juga kes if lelaki yang masuk islam sebab ingin menghawini perempuan islam..

      tetapi perempuan islam tidak sedikit pun membimbing mereka.. πŸ™‚

    1. harapnya begitu la..

      ada gak beberapa kenduri yang dibuat di rumah bro.. moga ganjaran pahala di akhirat kelak buat seisi keluarga bro dan juga masyarakat sekeliling πŸ™‚

  2. salam bro .. bro ada x kenal saudara baru yg perlukan bimbingan dan tmpat tinggal sementara blh bgtau makcikR.
    kawan makcikR nak kebajikan skit. smoga ia diredhai Allah.

Leave a Reply

Top