You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Aset Dunia Menjadi Aset Akhirat

17,459,769 total views, 2,935 views today

[Tazkirah] Aset Dunia Menjadi Aset Akhirat

Ramai di antara kita yang mengejar-ngejar keduniaan tanpa sedikit pun terlintas di fikiran mereka bagaimana mereka di akhirat sana.

Pagi ini bro ingin mengupas topik berkaitan dengan aset duniawi yang diperbincangan bersama sorang rakan blog di laman facebook.

Tahukah anda, aset duniawi mampu menjana aset anda di akhirat sana.

Di sini bro kongsikan beberapa aset yang anda kerjari di dunia tetapi andalupa ianya boleh dijadikan aset anda di akhirat kelak,

  1. Harta – yang boleh disedekahkan untuk kegunaan masyarakat dan agama – tanah, rumah, van, kereta etc
  2. Zuriat – zuriat yang di didik dengan ilmu agama dan mereka juga mengamalnya… [jangan tahu buat anak haram & buang merata-rata, mereka tetap juga zuriat kamu di akhirat nanti]
  3. Ilmu – jika diperturunkan untuk tujuan baik bagi agama, bangsa & negara. Dan ilmu tersebut sentiasa di amal dan diperturunkan

Ketiga-tiga ini antara aset yang biasa dikejari manusia. Antara sedar atau tidak sahaja 🙂

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

14 thoughts on “[Tazkirah] Aset Dunia Menjadi Aset Akhirat

    1. bro setiap jumaat memang ada segmen tazkirah di blog bro.. cuma 2-3 minggu lepas je xde.. atas sebab2 yang tak leh nk dielakkan

      🙂 thank coz masih setia bersama penulisan bro

    1. dah 2 minggu stop segmen tazkirah di blog ini..

      cam xbest pulak kan.. so bro kena teruskan jugak segmen ini…

      lagipun dah lame bro xdijemput untuk beri tazkirah he..23x

Leave a Reply

Top