3,557,014 total views, 8,999 views today

Aku Bukan Andalusia | Cerekarama TV3

TELEFILEM baru arahan Erma Fatima – Aku Bukan Andalusia – diterbitkan bukan untuk menghina golongan andartu [anak dara tua] di luar sana sebaliknya sarat dengan mesej yang cukup mendalam untuk disampaikan pada masyarakat.

Kata Erma Fatima, antara mesej yang ingin beliau sampaikan adalah wanita kadangkala tidak boleh mencintai hanya seorang lelaki semata-mata dan sanggup bergelar anak dara tua apabila tiada jodoh dengannya.

Di sini serba sedikit review mengenai cerekarama malam ini.

“Aku Bukan Andalusia” lakonan mantap Ema Fatima iaitu Rosa, Datuk Rahim Razali, Haamidah Wahad dan Didi Alias.

Ianya mengisahkan mengenai “anak dara tua” [Anak dara lanjut usia = Andalusia], Rosa yang bertemu jodoh pada usia 40-an.

Rosa pada mulanya jatuh cinta dengan guru sekolahnya sendiri iaitu En Nasir [Lakonan Datuk Rahim Razali], tetapi cinta mereka dihalang oleh ibubapanya kerna Rosa masih bersekolah lagi ketika itu.

[ish apa nak jadi nie, mak hantar sekolah untuk mencari ilmu, ini mencari cinta pula]

Namun, Rosa akhirnya bertemu jodoh juga dengan bekas teman lelakinya yang waktu ketika itu sudah berusia itu semasa mereka tidak segala terjumpa di Tanah Suci Makkah.

Akhirnya Rosa berkahwin juga dengan cikgunya iaitu En. Nasir

Bicara bro | Tertiba teringat semasa bro sekolah menengah, bro jatuh hati dengan seorang cikgu dan mendapat respon juga.

Dengar cerita sampai la nie die masih belum berkahwin.

Last jumpa tahun lepas, bro bertanya. ” Cikgu belum kahwin lagi ke?

Dan jawapan darinya amat mengejutkan juga, ” Kenapa, awak nak pinang saya ke?

Apa maknya ini eh kenkawan he…23x

picture – hasil google keyword “anak dara lanjut usia” he..23x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 Responses to Aku Bukan Andalusia | Cerekarama TV3

  1. ENCIK TIKUS says:

    baru tengok tadi tapi ape kene mengena dengan pic WOW tue bro ? hek hek
    ENCIK TIKUS recently posted..SOSEJ

    • Bro Framestone says:

      maaf bro lupa nk kreditkan picture… bro google dari keyword yang bro dapat dari cerita ini..

      cam menarik.. tue yg bro bubuh

  2. Lizi says:

    amboi2, cepatnya review.

    saya pun nak letak statement jugak

    ‘aku bukan andalusia’ tertiba kan….hahahaha

    • Bro Framestone says:

      ops he…23x

      letak la.. boleh saja.. xde hal punye

      lizi kan muda lagi.. ke nak bro pinangkan he..23x

  3. [...] This post was mentioned on Twitter by khaizarien, Bro Framestone. Bro Framestone said: Aku Bukan Andalusia | Cerekarama TV3 http://selangorbloggers.com/read/4050 [...]

  4. etomyam says:

    agak menarik cerita tu, tapi gambar cover entry ni memang sungguh menarik huhuhuhu
    etomyam recently posted..Ponti Anak Remaja- Komen Anakku

  5. iamnerves says:

    hampir berdarah hidung..
    ishk bro…
    *istigfar
    iamnerves recently posted..Lawak Haram Di Senja Deepavali

    • Bro Framestone says:

      bro kena sediakan tisu or sireh buat mereka yang hadpi masalah seperrti kamu bila datang ke teratak bro ini.

      dan ianya salah satu cara nak keluarkan darah kotor dari badan lelaki. Len la perempuan, tiap2 bulan

  6. birakbatu says:

    featured image tu lagi menarik dari telefilem tu.. perghhh!! berdarah idong!! hehe.. gurau2 saja bro :)

    • Bro Framestone says:

      he..23x gurauan mu bro terime…

      eh pastikan darah mu tidak menitis di teratak bro ini.. jenuh nak lap nnt.. nnt oarng pandang serong pulak kat bro tengok ade tompokan darah atas lantai he..23x

      image tue hasil carian dari google untuk keyword yang bro cari.. tetapi xterjumpa la pulak apa yang ingin bro cari..

  7. zuar says:

    bro..xleh thn tgk gmbr tu…tlg censored ckt leh x..hahaha
    zuar recently posted..Petua Buat Maksiat

    • Bro Framestone says:

      he..23x try kuatkan iman bila datang ke blog bro….

      datang just bace ape yang bro tulis, bukan tengok ape yang bro tunjuk..

      sila amalkan, sure dapat menahan diri dari melakukan dosa he…23x

  8. zik says:

    hoho… macam tuhla pulak cikgunya…
    zik recently posted..The voca people- 100 suara semuanya

  9. suri says:

    salam..
    yayaa..sudi dah tgok mlm tadi heee..layan..

  10. suri says:

    tu lemah mauk blog ni sllu lemas dgn pic auwwww..skit mata hooo..

    • Bro Framestone says:

      waduh.. sian suri ek… suri masuk salah timing kot…

      tue pasal masuk je sakit mata he…23x

  11. MASA says:

    sebab ada gambar tu yang ramai masuk sini.
    MASA recently posted..Banjir Kilat di Alor Setar

  12. suffer8zine says:

    wahh pix :P

    Terkini : Enter
    suffer8zine recently posted..Mulut paling lebar didunia

  13. mas says:

    huhuhu

    cikgu itu syiok lagi kot kat bro..huhuhu

    nways, simptoms budak2 sekolah(lelaki) untuk terjatuh cinta monyet dengan cikgu pompuan memang banyak terjadi..

    • Bro Framestone says:

      maybe kot mas…

      if ye.. luahkan je.. bro ok.. tp biarlah time bro belum dipunyai he…23x

  14. Yiedpozi says:

    ‘panas’nya gambar kat atas tu… hehehe
    Yiedpozi recently posted..5 Sebab Kenapa Aku Blogwalking

  15. Kak_Chik says:

    Ok la. Menjadi gak gedik erma tu tapi lagu dalam crita ni best la. Nak cari tapi x tau tajuk n penyanyinya. Sapa tau tolong la bagitau saya.

    • Bro Framestone says:

      tue la.. die siap mention dalam twitter jangan la orang komen lakonan melampau die he..23x

      maaf bro xtau lagunya itu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge