You are here
Home > Bersama BroFramestone > [Tazkirah] Anak Luar Nikah. Jangan Salahkan Ibu Yang Mengandung

17,422,038 total views, 3,859 views today

[Tazkirah] Anak Luar Nikah. Jangan Salahkan Ibu Yang Mengandung

Boleh dikatakan hari-hari kita di sajikan dengan kes anak luar nikah.

X kisah,

didada akhbar, di portal web, di tv, radia bahkan dari khabar angin yang disampaikan oleh internet bergerak dari rumah ke rumah [mengumpat].

Jika diperhatikan,

Pola kes anak luar nikah mencecah tahap optimum terutama selepas 9 bulan dari :-

  1. Tahun baru
  2. Valentine Day [Hari kekasih]
  3. Cuti sekolah
  4. Sem break [bagi budak berpendidikan tinggi]
  5. Hari merdeka
  6. Hari raya [kes sebulan dok menahan je]
  7. hari perayaan
  8. Birthday mereka [xkisah birthday lelaki itu atau pun perempuan].

Dan selalunya ,

Yang dipersalahkan oleh keluarga, masyarakat dan juga badan-badan kerajaan yang mengambil tindakan pasti menjadikan pihak perempuan sebagai mangsa. Dan mereka pula di hukum.

Jangan salahkan ibu mengandung,

Salahkan si bapaknya yang xreti nak pakai kondom.

Jagalah maruah sendiri, syaitan ada di mana-mana. Apa-apa pun, keselamatan mesti diutamakan. Sebab tue kondom ada dijual di mana-mana.

Bukan saja-saja tayang or wat suka-suka. Ianya bagi mengurangkan kes pertambahan anak luar nikah & mereka yang menghadapi HIV / Aids

Renung-renungkan dan selamat beramal. Ingat..!! Yang selalu menjadi  mangsa adalah perempuan.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

23 thoughts on “[Tazkirah] Anak Luar Nikah. Jangan Salahkan Ibu Yang Mengandung

    1. yup… tp manusia susah nk jauhkan diri dari maksiat…

      terutama bila tahu keadaan n keinginan susah dikawal… elok nikah je…tp ramai yg nk menyukarkan nikah tue

      salah satu petanda nak kiamat

    2. nak nikah tapi mak bapak perempuan to tana na buat cm mana ? pikir malu jee dgn sedara .. hishhh

    1. oh.. lagi la xleh… jgn bg dorang baca

      keadaan Nami lagi menyebabkan kita xleh nk kawal nafsu syahwat..

      2tahun banyak berbeza dah

    1. mmg awal2 lagi dah xbertanggungjawab..

      tahu membaham je… termengandung.. mula la hilang huhuhu

    1. he…23x

      ada jual ke kat luar.. bro pun nak pakai gak.. now lelaki pun boleh jadi mangsa tau

Leave a Reply

Top