You are here
Home > Bersama BroFramestone > Fitrah Manusia Bersama BroFramestone > [Fitrah Manusia] Antara 9 Nafsu & Satu Akal

17,644,254 total views, 5,387 views today

[Fitrah Manusia] Antara 9 Nafsu & Satu Akal

Wanita

Makhluk ciptaan Allah swt dari tulung rusuk Nabi Adam a.s. yang disempurnakan dengan 9 Nafsu & satu akal.

Ianya bertujuan memenuhi kekurangan anak Adam a.s. yang hanya mempunyai 9 akal & satu nafsu.

Ramai wanita menyalahkan lelaki kerna keperluan 9 akal mereka untuk berfikir dan bertindak.

Tetapi tidak sesekali wanita menyalahkan 9 nafsu mereka yang menyebabkan 9 akal ini tidak mampu memahami kehendak wanita.

Buat wanita di luar sana.

Jangan salahkan lelaki yang tidak sempurna melayan kerenah kamu.

Sedangkan nafsu lelaki yang satu nie pun perempuan xsanggup nk layan,

Inikan pula lelaki nak layan nafsu perempuan yang ada 9 tue he…23x

Fikir-fikirkan & selamat bermunasabah diri buat wanita diluar sana.

Kredit idea to komen bro di blog rhapsody LiN.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

22 thoughts on “[Fitrah Manusia] Antara 9 Nafsu & Satu Akal

    1. he..23x makan dalam kenapa nie zuriey… terasa ek..

      tapi ini lah fitrah manusia…

      perempuan selalu mempertikaikan kepada mereka perlu melayan nafsu lelaki yang satu..

      lepas tue marah2 lelaki if kehendak mereka tidak difahami…

      1 nafsu pun dah pening… ini kan pulak 9 nafsu..

    2. he…23x bagi perempuan memang payah nak layan satu nafsu nie…

      bagi lelaki memang mampu melayan 9 nafsu wanita… tetapi masih tidak mampu memuaskan hati setiap wanita

      then mereka keluarkan fakta bahawa lelaki tidak memahami kehendak mereka

    3. kekadang kita perlu balik ke asas untuk memahami fitrah manusia…

      kita selalu mempertikaikan, sedangkan terang2 dinyatakan dalam Al-Quran sedemikian..

    1. yup… tapi semua itu berkait rapat dgn nafsu….

      akal n nafsu adalah asas ciptaan manusia yang membezakan kita dengan makhluk ciptaanNya yang lain.

      dari sini baru dipecahkan kepada sub-sub seperti rohani, jasmani etc…

      begitu juga hal & perkara.. ia juga disebabkan oleh akal & nafsu… baru la ianya muncul

  1. tapi gua syak maksud nafsu yang di ceritakan itu bukan shj nafsu syahwat tu haha…banyak lagi nafsu hoho..

    Tuhan dah bagi sama rata sebab hanya dia mengetahui hambaNya

    1. yup.. bukan nafsu syahwat…

      banyak lagi nafsu yang ada…. antara kita sedar atau tidak sahaja

    1. he…23x makan dalam ek.. saje je nk wat entry santai2.. tgk2 cam agak serius la pulak

      tp just untuk pesanan wanita di luar sana je… lelaki nie nampak je kuat boleh wat itu ini… tp kne ada gak wanita disebelah die

      untuk menjaga makan minum die.. layan kemanjaan die.. n ade tempat untuk dipeluk ehem ehem etc he..23x

  2. dlm hal2 yg berkaitan dgn kaum adam & hawa nie..sy lebih suka bersikap neutral…

    saling menyalahkan pun x guna coz masing2 saling memerlukan antara satu sama lain..makanya di sini sy suka menegaskan bahawa TOLAK ANSUR itu amat penting daam sebuah perhubungan…

    sekian terima kasih…

    p/s: hai bro…lama x dtg sini…lately sy sll x sihat so minda pun x brp nak aktif utk mengomen blog org..hehe

    1. Bro hanya berkongsikan fakta kenapa lelaki susah nak memenuhi kehendak perempuan he…23x

      coz perempuan dok bising cakap dorang je yg kne fahami lelaki, sedangkan lelaki tidak fahami mereka

      xsihat knpe nie…

      ade masalah ke izzan.. ke tgh rezeki murah nie

    1. he..23x comey je jawapan ery.. bro like gitew

      laki just satu je.. xleh nk pilih nafsu yang lain

      tue pasal perempuan susah nk difahami… nafsu sentiasa berubah2 he..23x mentang2 la banyak nafsu

Leave a Reply

Top