You are here
Home > BroFramestone DiTanya > [BroFramestone DiTanya]Berapa Lama Anda Mengupdate Blog?

17,456,025 total views, 8,494 views today

[BroFramestone DiTanya]Berapa Lama Anda Mengupdate Blog?

Berapa lama ambil masa untuk update blog ?

Jawapan Bro : 5-10 minit, kekadang seminit pun xsampai.

Bagai mana dengan korang pula..??

Di sini bro ingin kongsikan beberapa panduan untuk Berblog Secara Konsisten.

Apa yang di maksudkan dengan berblog secara konsisten?

Ianya tidak bermaksud, blog anda perlu di update sentiasa. Tetapi sentiasa mempunyai update dari anda.

Apa yang bro maksudkan ini..??

Mari kita lihat point-point yang ingin bro kongsikan selama bro berblog sejak tahun 2007

Panduan Berblog Secara Konsisten:-

  1. Pastikan anda mengupdate blog secara kerap [meant= sejam sekali. sehari sekali, seminggu sekali, sebulan sekali or setahun sekali]
  2. Pastikan entry anda di publish pada waktu yang sesuai [meant=pagi ke, petang ke, malam ke, cari waktu kemuncak orang akan datang ke blog korang]
  3. Setiap entry mempunyai jarak masa yang konsisten [meant=2-3 jam, 2-3 hari.. asalkan bukan 2-3 minit]
  4. Amik tahu apa yang pembaca anda suka baca di blog anda [untuk memudahkan anda memilih tema penulisan di blog]
  5. Elakan entry berbentuk copy paste [Bro anti blog copy paste surat khabar,]
  6. If ada idea, karang di dalam buku 555 or terus taip [takut terlupa]
  7. Elak buat entry 3 in 1, pecahkan ia kepada 3 entry.
  8. Perpandai gunakan autopublish [korang boleh set bila entry akan di publish terutama semasa anda tiada di depan komp or laptop]
  9. Elakkan menerapkan unsur2 emosi dalam penulisan sehingga pembaca merasakan anda seorang yang teruk or kurang matang. [kalau umur masih bawah 18 tahun xpe la jugak]
  10. Jaga hati pembaca anda. Tanpa mereka, tiada yang ingin hargai penulisan anda kecuali dari spammer.

Cukup sepuluh tip yang boleh bro kongsikan.

Dan jangan pelik, bro boleh menulis blog 2-3 entry dalam satu hari. Belum kira blog-blog bro yang lain.

Rahsianya..??

10 benda di atas tue la rahsianya

Kata seorang kawan bro yang sudah berkahwin & mempunyai anak dara habis SPM

Nak berblog ini memerlukan kreativiti dan kesabaran yang tinggi. Kalau tidak, xlama blog dia akan bertapak, dan mungkin akan lupakan kenikmatan berblog.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

37 thoughts on “[BroFramestone DiTanya]Berapa Lama Anda Mengupdate Blog?

    1. ala draft tue normal la…

      ini kes idea dah ade, n mmg di kawasan yang mempunyai internet… memang kejab je update he…23x

      draft penting, terutama time xde idea or kekurangan masa. update je mane yang ada

      peh… rajin dorg buat lawatan mengejut ke temapt mu

    1. cet… nie perli ke ape pojie he…23x

      bro mane de hebat la pojie.. besa2 je nie…

      auto publish tue salah satu cara blogger hebat he…23x ok kenyataannya pojie juga blogger hebat

    1. kasih mu diterima….

      sehari sekali pun boleh… tapi kena konsisten la.. jgn entry seterusnya lagi 2-3 minggu then 2-3 bulan pulak..

      pastikan hari-hari ada entry.. bukan entry kosong… pastikan ada benda yang leh kita kongsikan..

    1. bro pulak idea mai lepas bangun tido he…23x

      mesti kamu transfer idea tue kat bro time kita tidur ek

    1. xbocor mane pun…

      yang betul2 bocor.. cara nk dapat idea update blog hari2 je..

      tgu la nnt bro kongsikan ek

  1. yeah! dulu sehari sekali je kadang seminggu pun biar camtu je blog. lama2 dh dpt hidayah hr2 kena paling kurang 2 entri.Berblog ni mmg perlukan semangat berterusan.

    1. dapat hidayah dari mne ek….

      teringin gak nak cari hidayah wat calon isteri he…23x

      bro dulu starting dengan prinsip 1hari 1entry… setahun lebih gak la..

      bila pindah ke blog ini.. sehari dalam 2-3 jugak la…

      bergantung dengan apa yang ingin dikongsikan

    1. lolly kan suka wat entry panjang-panjang… lagupun ramai yang suka baca blog lolly..

      tulis 2-3 word pun komennye ratus-ratus juga

      bro xcakap pun 5-10minit tue entry panjang mana. Tetapi bro mmg kalau taip entry memang cepat if idea tengah berlegar2 dalam fikiran bro

    1. itu yang terbaik,

      kita bukannya selalu ada di depan komp.. nk konsisten perlu di autopublish pada waktu-waktu sebegini kan

    1. thank nie xleh nk nolong la…

      tp if mu tahu create new gateway kat server.. leh je online tanpa di block

    1. ade orang tengah2 malam idea banyak mencurah2.. ade juga yang otak terus blank xleh nk berfikir dah

    1. expert ape ke bendanye izee oiii…

      bro selalu karang je dlaam buku 555.. bile ade mase terus taip.. n set autopublish

Leave a Reply

Top