You are here
Home > Bila bro Framestone Berkata-kata > Raya Tak Meriah Tanpa Meriam Kg Talang

17,431,081 total views, 4,925 views today

Raya Tak Meriah Tanpa Meriam Kg Talang

Amaran dari BroFramestone

Jangan sesekali cuba perbuatan ini di rumah,
Luar rumah xpe

Pe barang main mercun, hilang jari la, mata la.
Try perkena ini, confirm silap hari bulan hilang nyawa he..23x

Pastikan ada melakukan ini di awasi oleh mereka yang pakar bukannya orang tua he..23x

Sesi menyediakan meriam,

Kedudukan di tetapkan mengikut jarak dan darjah yang bersesuaian supaya koordinat bunyi letupan mampu mengegarkan Kampung Talang.

Antara otai-otai (old timer) Kampung Talang.

Jangan main-main dengan dorang nie, Karang ada yang kne sumbat dalam meriam nie karang.

Dan semua meriam-meriam ini dinamakan dengan nama kereta buatan malaysia [component je amik dari luar negara he..23x].

Sesi mengisi kelongsong Karbaid,

Mahu berkilo-kilo, xmain la takat beli sekali je kan he…23x

Dan di sini la kemuncaknya,

Bila generi pemuda dan petua berkumpul untuk berpesta menentang kampung sebelah yang confirm layan meriam buluh je.

[sorry gambar gelap].

Entry ini merupakan permintaan istimewa dari rakan bro bernama Acai

p/s- Buat “budak sakit 72” yang sanggup beli mercun masuk angin untuk enjoy-enjoy di Pantai  Morib. Korang sure xleh lawan bunyi meriam ini.

Pe2 pun bro jeles,

Korang reramai tido kat rumah Ayong Qiela. Confrim la si Syahirul, Ariff Shah, Fazreen, Paeh & Hanz dpat cuci mata dengan adik Ayong yang umur 19tahun tue.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

35 thoughts on “Raya Tak Meriah Tanpa Meriam Kg Talang

    1. yang tue bro xpasti.. xdpt info dari mbe bro tue.. die just suruh wat entry je.. pic amik dari facebook die

    1. he…23x cam mne nk cakap ek.. try bace komen acai di bawah nie…

      bende nie mmg haram pun.. tp pepandai la kan

    1. atenye kepuasan yng dicari.. tp dengan penuh berhati-hati moga xde yg nyawa melayang sekali dengan meriam

    1. kat kuala kangsar.. moh la ke sane.. ade banyak port if nk mandi sungai he…23x

      tapi xde tempat gelongsor cam kat gabai huhuhu

      homestay rasenya ade kot.. nk meriah tgu la malam raya nnt

  1. bro benda nie memang tiap tahun..kat Kuala Kangsar..nak tgk live malam raya memang gempaq..
    kawan aku gtau..line clear punya..mcm adat dah takde org ganggu

    1. he..23x mu tahu ek….

      bro malam raya kite dok takbir dari rumah kerumah… tp ade l jugak budak kg bro dok layan meriam reramai he..23x

  2. hehehe…thanx bro sebab berkongsi pada semua…
    skg sesi penerangan sket dari dari acai..hehehe..
    erm, permainan meriam ni diadakan dari dulu lagi..zaman ayah n atuk acai…dulunya, permainan meriam ini menggunakan buluh..peralihan zaman menukar tradisi buluh kepada besi..besi2 yang digunakan ini adalah besi paip bawah tanah..

    kepada yang baru tgk, permainan ini adalah tradisi malam raya yang diamalkan secara turun temurun…jika tiada kedengaran meriam dimalam raya, raya di kampung talang seperti tiada erti…ramai anak2 muda dari kota, turun ke kampung talang semata-semata utk menyaksikan sendiri acara dan kemeriahan disini..

    meriam disusun, dan dinamakan pada setiap badannya…seperti tahun lepas, ad 6 atau 7 tempat..dimainkan secara berlawan2 bunyi n cara bunyian itu…seperti bunyi secara serentak, satu persatu dan sebagainya…

    serba sedikit penerangan tentang meriam kampung talang…jika berkesempatan, malam raya ni turun lah kesana…hehhee

    1. mmg ade vid dia dalam fb…

      mmg kuat beno bunyinye… siap ade strategy untuk bermain.. memastikan bunyinya sedap di dengar..

      rasanya askar nippon pun sanggup patah balik kalu nk serang malaya dulu

  3. Salam,

    Ada ca ya nun alif letak link page korang kat wall FB ketua polis selangor, Khalid Abu Bakar..Check out ok? siap tanya nie legal kat malaysia!

    1. dorg mmg tiap2 tahun layan cam nie he..23x

      pe barang main bunga api kan he..23x

      eh sumbat bro pulak.. sumbat kamu la.. kite tengok sape yg leh g jauh he..23x

    1. mahu xpower… selang beberapa kampung boleh rasai gegarannya he..23x

      klu xpercay atry turun kuala kangsar, perak

  4. awok yg dok manong pon tk sampe2 lagi ke talang….tk leh jadi ni…teringin beno nk tengok meriam tu ngan kepale hotok batu teman ni

Leave a Reply

Top