Isu Penjenamaan Lotus F1 Team

Pasukan Lotus Racing sedia menyerahkan pasukan Formula Satu (F1) kepada Proton Holding Bhd. (Proton) jika ia mampu melakukan lebih baik daripada yang telah dilakukan di bawah pengurusan kini pada musim depan.

Proton melarang penggunaan nama Lotus Racing berkuat kuasa musim depan, selepas lesen yang diberikan kepada semua syarikat yang mempunyai kaitan dengan prinsipal pasukan itu, Fernandes ditamatkan.

Tahun depan,

Pasukan Lotus F1 Team akan di tukar kepada nama Lotus, penjenamaan ini bertujuan meletakan pasukan ini mempunyai identity sendiri.

Sama seperti pasukan Ferrari & Renault. Lagipun pasukan Lotus telah lama bertapak dipersada perlumbaan F1 sebelum mengundur diri pada 1994.

Tahun ini, pasukan di bawah bimbingan Tony Fernandes berjaya menarik 2 perlumba berpengalaman iaitu Jarno Trulli & Heikki Kovalainen yang sebelum ini merupakan pemandu bagi pasukan yang hebat seperti Toyota & McLaren

Dalam masa yang sama Tony Fernandes berjaya membawa produk Malaysia ke peringkat global seperti Tune, Maxis, NAZA group & Proton melalui pasukan ini. Tidak lupa juga pemandu F1 ke-2 kita iaitu, Fairuz Fauzy.

Penajaan Proton yang ‘minimum’ pada tahun ini, pembuat kereta nasional itu telah memperoleh manfaat lebih daripada sepatutnya.

Sepatutnya isu ini tidak perlu dipanjangkan di mana tiada isu win-win situation. Bahkan proton bakal berdepan dengan tindakan undang-undang.

p/s- Proton, sampai berbila pun tak kan maju jika masih mengunakan pemikiran kalut orang Melayu. Banyak syarikat melayu boleh maju. Kenapa tidak mereka..??