You are here
Home > Uncategorized > Perbincangan > Perlukah Ujian Dara Untuk Masuk Ke Sekolah Kerajaan

17,442,490 total views, 1,701 views today

Perlukah Ujian Dara Untuk Masuk Ke Sekolah Kerajaan


Perlukah Ujian Dara Untuk Masuk Ke Sekolah Kerajaan.

Kerajaan Indonesia semalam menolak cadangan seorang ahli dewan perundangan supaya remaja perempuan dipaksa menjalani ujian dara sebagai syarat memasuki sekolah menengah tinggi bantuan kerajaan di negara tersebut.

Perlu ke wat begitu.

Bagaimana pula dengan mangsa rogol, haruan makan anak & mereka yang xtersengaja. Lagipun ianya mencabuli hak & maruah sesetengah pihak.

Bagaimana pula dengan lelaki yang sememangnya tidak teruna lagi. Xkan boleh terus masuk ke sekolah tajaan kerajaan tanpa melalui sebarang pemeriksaan

He…23x

Cam mana la nak check lelaki tue teruna lagi ke tak kan.

Yang dah kahwin pun, sanggup cakap teruna lagi if jumpa anak dara bergetah kat luar sana.

Bicara Bro |

Malaysia bersedia mengambil mana2 pelajar perempuan yang mengandung luar nikah untuk menyambung pelajaran di Sekolah Harapan.

Tetapi bagaimana pula dengan pelajar perempuan yang dirogol,

Walaupun mereka tidak mengandung, mereka memerlukan tempat yang sesuai sehingga trauma mereka kembali pulih.

Mereka lagi memerlukan kekuatan & bimbingan.

Kredit entry to MyJazmanie.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

28 thoughts on “Perlukah Ujian Dara Untuk Masuk Ke Sekolah Kerajaan

    1. kalau wat kat malaysia.. gamaknye mahu banyak mak bapak meraung bila tau2 anak mereka yng ditatang bagai minyak yang penuh tpi xpulang modal he..23x

      harapnya cam tue la kan…

      dah la lately banyak kes budak perempuan hilang dari rumah.. entah pe la jadi kan

    1. mybe sebab dorg nk kuarkan kos yang ditangg oleh kerajaan

      tp dorg nie xfikir ke

      yg xde dara tue bukannya dtg dari family yg senang… cam mne nk biayai pendidikan mereka..

      last2 perlu melacurkan diri…

      ish… fikir dulu la ek kan zik

    1. tapi if nk masuk family dorang kena applykan..

      sekurang2nya mereka terjamin dari segi pelajaran….

      coz selain sekolah ini.. masih banyak lagi tempat perlindungan untuk remaja yang mengandung anak luar nikah… terlalu banyak…

      tetapi yang keluar dari sana.. xmampu mempunayi pendidikan yang terbaik… cam mne nk membesarkan anak mereka…

      tue yg jadi kes.. anak2 haram nie di past kepada keluarga angkat…

      dan bila besar nnt.. anak haram ini tidak tahu mengenai status mereka..

  1. Adoi…abisla nanti anak-anak kita pun sama akan di cek…tapi mentaliti orang kita, kalau dah masuk sekolah tu, mesti fikir tak baik…manusia macam tu tak boleh fikir baik sikit ke…

    1. tue la…

      kekadang xelok mengeruhkan lagi keadaan.. lagi2 yang berkaitan dengn fitrah manusia..

      jgn disebabkan kesalahan lampau..sampai mati dibawa2

      kalau gitew.. mana2 ahli politik yang disyaki yang terlibat dalam skandal seks.. tidak dibenarkan memegang apa2 jawatan dalam kerajaan..

      ok x..??

  2. huuu…aku fikir ada pro dan kontranya…

    yg bagusnya..mane2 yang dah jadi mangsa (kes dipaksa)..ada tempat utk mereka ni berlindung dan menguatkan kembali fizikal dan mental

    yg kurang bagusnya…ditakuti ada yg amik kesempatan atas adanya sekolah@tmpat macam ni…

    dan yg tak bestnya…si jantan tak guna akan terlepas…

    aku still takleh jawab soklab bro tu “macam mana nak tentukan lelaki tu masih teruna?”ooooo..

  3. Pendapat saya tak perlu kerana ia tidak ada kena mengena kerana ia memberi tekanan emosi terutama yang hilang dara disebabkan dianiaya. Mereka ini perlu dibantu dan dibimbing

Leave a Reply

Top