You are here
Home > Bersama BroFramestone > Fakta Sehari Sebelum Berpuasa

17,438,841 total views, 2,696 views today

Fakta Sehari Sebelum Berpuasa

Insya’lah if tiada aral melintang dan anak bulan xmalu-malu muncul, esok umat islam di Malaysia akan mula berpuasa.

Yup,

Puasa jangan tak puasa, uzur xpe. Yang lelaki jangan gatai2 pulak ek menguzurkan diri.

Sempena bulan Ramadhan yang akan menjelma, bro ingin mengucapkan selamat berpuasa, selamat bersahur, selamat menghadapi dugaan, selamat berbuka + selamat bertarawih.

So di sini bro nak share fakta yang korang kena tahu mengenai hari terakhir sebelum berpuasa.

  1. Hari di mana orang yang xhabis cover pose terpaksa misskan pose ganti dorang. [mana leh puasa hari nie]
  2. Banyak kedai makan dh mula tutupkan operasi [melainkan kedai makan 24jam or mamak], lunch hari nie kne makan fast food la kan.
  3. Semua bukit2 dan bangunan2 tinggi di takluki untuk melihat anak bulan
  4. Ramai orang dok fikir esok nak bersahur ape
  5. Dan ramai gak yang berfikir, malam nie nak terawih kat mane dan berapa rakaat.
  6. Dan ramai yang berniat nak buat full rakaat, tau2 je dah buat 8. Sorang-sorang hilang.
  7. Ada 2-3orang hamba allah dah siap mempunyai port khas untuk berbuka puasa takkala azan zuhur berkumandang.
  8. Plastik hitam habis di pasaran dan menimbung di belakang kedai mamak [beli makanan ikut belakang & masukan dalam plastik hitam bagi orang xnampak]
  9. Van mayat fully book sepanjang bulan puasa.
  10. Banyak klinik dah wat copy borang MC dan menyediakan stock ubat-ubatan bagi mereka yang datang mengadu ada gastrk tertibe

Ops,

Cukup la 10 je rapu rapan bro ek.

Rapu rapan pun, suma fakta ini adalah benar.

p/s- blog bro dah sunyi sepi. Setahun yang lepas, mahu satu entry ada 20-30 komen [xtermasuk komen dari bro sendiri] erm alahai…..

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

29 thoughts on “Fakta Sehari Sebelum Berpuasa

    1. kan orang xpoase kne angkut dengan van mayat or van jenazah….

      so fully book la dengan majlis agama islam n di bawak ke hulu ke hilir dok usung mereka yang kantoi x berpuasa

      ok next question

    1. xtau la pulak….

      tgk pada modus operandi gak kan…. mane la tahu tahun nie ade port lain he..23x

    1. oh tambahan tue ek….

      bro dah lama xmakan megi tue yg terlepas pandang tue kan…

      sure stok makan hujung bulan + waktu bebuka tengahari kan huhuhu

    1. bersahur..?? xkot syg….

      berbuka..?? tgu esok ek syg

      nk terjah ek.. nk terjah ape ek.. riso sume nk di beli kan

    1. oh yg no 9 tue bro ade bgtau dlam komen salah sorg pengomen dalam entry nie…

      usha la…

      ramai yg xtau pasal nie

    1. yup mmg benar2….
      tue apa yang bro nampak la kan… yg xnmpk teu xtau la nk terangkan cam mne huhuhu

    1. harapnya begitu la kan…
      tetapi cam sebaliknya je… entah la..

      no komen pasal nie.. tgu je la ek

  1. bro, tertinggal satu lagi fakta.
    biasanya orang akan cakap nak makan habis habisan sehari before puasa sebab lepasni puasa dah takleh nak makan siang. pastu beli makanan macam-macam konon nak makan puas-puas. heee 😛
    selamat berpuasa!

    1. mmg byk yg xbuh.. bagi bro cukup la 10 dulu ek.. selebihnya korang la add kan he…23x

      pe2 pun hari nie mmg bro xterasa puas makan huhuhu

Leave a Reply

Top