You are here
Home > Uncategorized > Tapir mati dilanggar kenderaan

17,434,405 total views, 2,070 views today

Tapir mati dilanggar kenderaan


KORBAN JALAN RAYA. Orang ramai yang melalui jalan Kilometer 10 ,Jalan Kuantan-Pekan semalam terkejut melihat seekor tapir dewasa mati dipercayai selepas dilanggar kenderaan.

Haiwan itu keluar dari hutan berdekatan untuk melintas jalan sebelum dilanggar.

Walaupun tapir tidak disenaraikan sebagai haiwan terancam, ia tetap spesies yang dilindungi di bawah Akta Perlindungan Hidupan Liar dengan kira-kira 1,500 ekor masih hidup di Semenanjung Malaysia.

Mereka yang didapati bersalah menangkap atau membunuh haiwan itu boleh didenda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga lima tahun jika sabit kesalahan.

Bro pulak berkata,

Tapir aka cipan merupakan haiwan paling popular dalam majalah Ujang satu tika dulu…

Tapir merupakan haiwan yang dilindungi… manusia tapir @ cipan pula xpayah nak lindung-lindung.. balun je reramai he..23x

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

13 thoughts on “Tapir mati dilanggar kenderaan

    1. meh la sian kat bro jugak uhuhu

      sekarang nie orang bawak kereta agak membahaya.. gajah pun boleh mati nie kan pulak tapir huhuu

Leave a Reply

Top