You are here
Home > Bersama BroFramestone > Panduan Mengelak Facebook Anda Di Hack

17,436,669 total views, 524 views today

Panduan Mengelak Facebook Anda Di Hack

Assalamualaikum wbt.

Tahukah anda bahawa anda sendiri memudahkan para-para hacker seperti bro menghack facebook korang.

Ramai antara rakan2 bro menjadi mangsa kepada hackers yang tidak berhati mulia semata-mata untuk kepentingan peribadi.

Panduan ini, bro dapat dari salah seorang rakan Mafia Wars di facebook bro.

Now bro dah jadi mafia bersara.

Kaedah yang digunakan ialah dengan cara cracking.

Hacker tu sentiasa cuba untuk crack password kita dan pada masa yang sama kita juga login ke akaun tersebut. Process ini akan memudahkan kerja hacker sebenarnya.

Kenapa?

  1. Bila hackers cuba beberapa kali untuk crack tak berjaya, dia kena tunggu. FB akan set counter berapa kali tak berjaya.
  2. FB kita tiba2 logout, kita mesti akan login balik, FB akan reset counter tadi.
  3. Bila counter dah reset ke 0, hackers boleh cuba crack lagi dan process ini akan berulang. Apa yg jadi, FB kita sentiasa logout dan kita login balik.

OK.. kalau perkara ni berlaku pada anda lebih dari 3 kali, STOP login. Apa yg perlu buat secepat mungkin:

  1. Register 1 email baru.
  2. Login ke FB dan cepat2 masukkan email baru ke FB kita.
  3. Selepas dah verifiied email baru, buang email lama dari FB kita dan mula gunakan email baru untuk login.

Biasanya kaedah ini akan settlekan problem tu dan terbukti berjaya.

Di sini bro ingin kongsikan cara mencegah perkara-perkara cam nie dari terjadi

Sila pastikan email anda di set ke ‘Only me’ jadi orang lain tak dapat tau email apa yg kita guna untuk login FB.

Asingkan email personal/kerja dengan email yang digunakan pada FB. Jangan guna email personal untuk login FB.

Dulu dah ada kes di mana hacker crack email dulu dan kemudian crack FB pulak. Email tue pula selalu digunakan dalam urusan kerja seharian. Habis xboleh buat kerja coz tak boleh log masuk ke email sendiri.

Birthday dah tak di gunakan untuk verify bila kita salah login, jadi dah tak kisah kalau nak hidden atau tidak, tapi kalau hidden terus lagi bagus. (confirm wall korang tidak penuh dengan komen2 mengucapkan happy buzday he…23x)

Rasanya itu je la

If ade pe2 bro akan sharekan dengan korang.

p/s- ada rakan bro yang meminta tunjuk ajar dari bro untuk hack facebook rakan dorang. Sorang dah berjaya, sorang lagi kecewa he..23x

Jadi la hacker yang baik & bukan menyusahkan orang lain.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

26 thoughts on “Panduan Mengelak Facebook Anda Di Hack

    1. still bahaya juga..

      coz segala maklumat di simpan didalam komp@notebook yang kita gunakan….

      if personal punya komp@notebook mungkin tidak menjadi masalah coz kita sahaja or yg kita kenali sahaja yang mengunakannya.

      if komp@notebook kota orang curik cam mne?? siap dorg guna untuk berfacebook lagi.

      lagi satu.. ade sesetengah applikasi yang boleh membaca segala log yang ada di dalam komp@notebook kita…

      so cara terbaik jangan biarkan komp@notebook kite mengingati password or id dalam masa yang sama jgn wat ianya sentiasa log in. kne gak log out..

      skdar langkah2 berjaga2 je nie

    1. sama2..

      ini basic protection je nie.. belum advance punye…

      nk advance punye tgu la korang jadi orang popular or orang yang paling dibenci he…23x

      anyway sharing is caring

    1. tgk gak la…

      kekadang ada yang nak mencuri maklumat peribadi…

      ada juga yang nk cuba try test power

      ada juga yang nk masuk ke akaun game kite cam mafia wars.. n transfer segaal duit asset etc dalam game tue ke akaun dorg sendiri..

      pe2 pun boleh jadi…

      gambar yang kita privatekan pun dorg boleh tengok…

      so if ade benda2 yang xelok jangan la gatal2 upload dalam fb even kite privatekannya

      hackers nie bukan boleh percaya sangat…

      riso jadi cam ariel peterporn pulak

    1. if pakai software pun kne tahu email gak…

      coz email adalah prime key untuk facebook… tau email je dah byk yg kite boleh lakukan

      dari nk hack pakai software sampai la ahck men teka2 password.. sumenya kne tahu pasal email je

    1. akaun mungkin xde org nk hack… melainkan jika ada kepentingan pada sesetenagh pihak huhuhu

      byk manfaatnya if hack akaun org.. nk tahu kne tanya dorg knpe dorg nak hack… dan selalu jawapan dorg bersebab

    1. sikap yg cam tue la yang kita nk…

      tp ade gak yg dah test kepakaran tue lepas tue menyusahkan orang…

      kalau pakar… xperlu la nk tinggalkan jejak kan

  1. bahaya nie… kena berjaga… biasa fb guna email yang suka2 je… bukan email nie..hehe tapi kalau kena hack..menangis gak tuh..huhuh

    1. tue la.. pe2 pun amik langkah berjaga-jaga…

      elok memperbagaikan email…

      cam bro dah 2x tukar email kat facebook nie… coz dulu ade terasa seperti di hack….

Leave a Reply

Top