Assalamualaikum wbt.

Tahukah anda bahawa anda sendiri memudahkan para-para hacker seperti bro menghack facebook korang.

Ramai antara rakan2 bro menjadi mangsa kepada hackers yang tidak berhati mulia semata-mata untuk kepentingan peribadi.

Panduan ini, bro dapat dari salah seorang rakan Mafia Wars di facebook bro.

Now bro dah jadi mafia bersara.

Kaedah yang digunakan ialah dengan cara cracking.

Hacker tu sentiasa cuba untuk crack password kita dan pada masa yang sama kita juga login ke akaun tersebut. Process ini akan memudahkan kerja hacker sebenarnya.

Kenapa?

  1. Bila hackers cuba beberapa kali untuk crack tak berjaya, dia kena tunggu. FB akan set counter berapa kali tak berjaya.
  2. FB kita tiba2 logout, kita mesti akan login balik, FB akan reset counter tadi.
  3. Bila counter dah reset ke 0, hackers boleh cuba crack lagi dan process ini akan berulang. Apa yg jadi, FB kita sentiasa logout dan kita login balik.

OK.. kalau perkara ni berlaku pada anda lebih dari 3 kali, STOP login. Apa yg perlu buat secepat mungkin:

  1. Register 1 email baru.
  2. Login ke FB dan cepat2 masukkan email baru ke FB kita.
  3. Selepas dah verifiied email baru, buang email lama dari FB kita dan mula gunakan email baru untuk login.

Biasanya kaedah ini akan settlekan problem tu dan terbukti berjaya.

Di sini bro ingin kongsikan cara mencegah perkara-perkara cam nie dari terjadi

Sila pastikan email anda di set ke ‘Only me’ jadi orang lain tak dapat tau email apa yg kita guna untuk login FB.

Asingkan email personal/kerja dengan email yang digunakan pada FB. Jangan guna email personal untuk login FB.

Dulu dah ada kes di mana hacker crack email dulu dan kemudian crack FB pulak. Email tue pula selalu digunakan dalam urusan kerja seharian. Habis xboleh buat kerja coz tak boleh log masuk ke email sendiri.

Birthday dah tak di gunakan untuk verify bila kita salah login, jadi dah tak kisah kalau nak hidden atau tidak, tapi kalau hidden terus lagi bagus. (confirm wall korang tidak penuh dengan komen2 mengucapkan happy buzday he…23x)

Rasanya itu je la

If ade pe2 bro akan sharekan dengan korang.

p/s- ada rakan bro yang meminta tunjuk ajar dari bro untuk hack facebook rakan dorang. Sorang dah berjaya, sorang lagi kecewa he..23x

Jadi la hacker yang baik & bukan menyusahkan orang lain.