4,896,431 total views, 13,961 views today

[Makanan] Belalang Goreng Berempah

Assalamulaikum wbt

Bertemu kita dalam ruangan Jalan-jalan cari Makanan bersama Chef BroFramestone.

Hope korang membaca entry ini 2jam selepas makan untuk mengelak gejala yang tidak diingini dari berlaku.

Begitu juga selepas makan.

Dan pastikan anda mengelak dari makan selepas 4 jam membaca entry ini juga. Takut makanan tidak sempat hadam dah dikumbahkan.

Nak tahu cam mane rupanya belalang goreng?

Sila usha gambar di atas.

Picture & isi kandungan entry ini diinprirasikan oleh rakan blogger bro, MyJazmanie – Belalang Goreng Dari Kampung. Banyak lagi gambar ada di sana.

Belalang Goreng banyak dijadikan santapan dibeberapa daerah di Kelantan.

Tetapi sekarang sudah berkurangan atas sebab kekurangan stok bekalan belalang dan juga ramai generasi-generasi yang ada lebih terjerumus memilih KFC & McD.

Sedap pe Fried Grasshopper nie [bukan bro yang cakap ek, tetapi dari mereka yang telah merasainya].

Rasanya RedMummy sure rela makan if dijadikan salah satu makanan dalam Fear Factor kan. Coz rasanya + kenikmatannya.

If ada masa korang try la kan.

Bicara Bro :  Untung x kalau wat bisnes pertenakan belalang? Ade demand x kecuali dari Kelantan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

34 Responses to [Makanan] Belalang Goreng Berempah

  1. cila says:

    lom bekfes lagik..tp da tebace..

    • Bro Framestone says:

      oh ye ke….

      so selamat menjamu selera ek.. benda nie sedap [kata dorang la]

      bro terasa ingin makan benda nie… crunchy crunchy dorg kata

  2. azizie says:

    nampak macam sedap. bleh lawan kfc ngan mcD. suruh diorang try dulu baru tau. tapi kawe taknak try lah. haha

    • Bro Framestone says:

      awat mun xnak try he…23x dah ade pengalaman ke..?? if ade share2 la kan huhu

      tue la bro pun rase cam sedap je…

      ulat kat sarawak tue pun bro xrase lagi.. cam nk merasa la pulak he..23x

      kalau benda nie boleh dikomesalkan sure kfc n mcd tutup he..23x n harga ayam xnaik dah

  3. kisahsensasi says:

    Hmmm… masih blum brani nak cuba… walau nampak cam besh jee

    • Bro Framestone says:

      keberanian boleh dicari… belalang goreng je susah nak cari…

      coz bukan belalang sebarangan dorg pakai…

      teu pasal stok kat kedai xmencukupi he..23x

  4. atie says:

    nati nk try masak r belalang neh…wat goreng tepung. mesti lebih crunchy

    • Bro Framestone says:

      entah…

      tp ramai yg cakap ianya rangup… yang pasti ianya di goreng dan bukan di radioaktifkan he…23x

      jom perkena nk x

  5. zuriey says:

    ish apa la rasanya..

  6. Cik Nass says:

    weird la bro.huhu.

  7. Faarihin says:

    salam bro..

    lama tak jengah ke sini..

    erkk.. belalang goreng.. nampak cam sedap aje.. hahaha..

  8. Nizam says:

    lau bakar biasa or goreng biasa pernah la makan..tapi lau berempah tak pernah lagi cuba..hehe
    Nizam recently posted..Mari Kenal Diri

  9. zaMir says:

    pas nih try buat masak lemak cili padi pulak…hahaha…=P
    zaMir recently posted..Deritanya penyakit kanser

  10. Azwa Azee says:

    confirm x selera nak makan..huhuh

  11. farasakura says:

    sedap ke??kwn sy penah try..

  12. eamy says:

    salam…slmt mlm…tersinggah d blog ni…sy org kelantan..belalang ni mmg sedap..rangup…rasanya nk cakap pn ssh…korang kna cuba dulu la mcamana,..:p..kawan sy org sabah pun cakap diorang pun suka makan belalang goreng…so rasanya bukan org kelantan je yg suka makan makanan yg pelik.. :-)

  13. Man says:

    nak berbuka dengan menu ni la nanti..hehehe

  14. Azie says:

    Nampak macam cengkerik pun ada Alahai memang tak terkunyak inikan pula nak telan.

  15. Hafizul says:

    Hehe..saya ada pngalaman tangkap belalang dalam bendang sawah..balik goreng garing makan ngn nasi..perghh memang sedap..hahaha
    Hafizul recently posted..Wordless Wednesday #62 – Aku dan Lesung Batu

  16. belalang boleh je makan, tapi eee xlalu laaa… serangga paling ena takut ialah belalang kunyit or belalang yg beso2 gedabak ni

  17. titan says:

    memang sedap. Tapi kena pandai goreng la..mesti berempah kaw punya.
    titan recently posted..Duit Raya dari Jomniaga.com

  18. nadia says:

    kat kelantan ade erk…rangup cruncy..hahaha..x penh makan pun

  19. Cik Hawa says:

    Memang sedap.. belalang kunyit lg sedap bro.. krup krap krup krap bila makan.. garing..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge