You are here
Home > Uncategorized > Sri Ratu Saadong ke-7 Putri Anis

17,419,359 total views, 1,180 views today

Sri Ratu Saadong ke-7 Putri Anis

Gelaran Sri Ratu Saadong Ketujuh kini secara rasmi disandang Raja Tengku Putri Anis Raja Sazali, 24, yang sebelum ini muncul dengan pengakuan sebagai pewaris keturunan Puteri Saadong, wanita yang menjadi legenda dalam sejarah Kelantan.

Bro pulak keturunan ke-3 Mail kerinting.

Keturunan yang agak popular satu tika dulu di Kampung Balun, Slim River [ada sape2 nak rasa di balun x??]

Dan keturunan ini mempunyai genetik yang kesemuanya berambut kerinting [bukan sume tau].

Dalam adik beradik bro, sorang je berambut lurus.

Rambut bro xde la lurus sangat. Sebab tue dok sikat rambut fashion cam tue. Hope ReD mahupun sesiapa yang mengenali bro melalui rambut bro sila take note ek.

Sedikit info pasal Sri Ratu Saadong

Puteri Saadong yang memerintah Kelantan pada 1667 bersumpah tidak akan menjejakkan kaki ke negeri itu sampai tujuh keturunannya sebelum menghilangkan diri sejurus membunuh suaminya, Raja Abdullah yang berkahwin lagi.

Baginda dikatakan membawa diri ke Indonesia.

Putri Anis telah dimasyhurkan sebagai Sri Ratu Saadong Ketujuh oleh wakil raja nusantara, Kanjen Pangeran Norman Hadi Negoro dan Kanjen Mas’ud Toyyib dari Keraton Surakarta Hadiningrat, Indonesia. Beliau dihadiahkan keris warisan.

p/s- kenapa kalau nak menyumpah perlu ade 7 keturunan. Ada sesiapa sudi menjawabkannya

Nantikan entry [Status Malam Jumaat] pada malam nie di blog bro.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

36 thoughts on “Sri Ratu Saadong ke-7 Putri Anis

  1. hahahah…kukenalimu kerana rambutmu…;p

    ala..kan no 7 tu no chantek. sebab tu lah dia sebut je 7 keturunan. x salah pun dia nak sebut 8 ke 9 ke kan..dh yg menyumpahnya tu pun gatal gi sebut 7

    haa..x pun kan, masa sekolah dulu, ckgu smpat aja smpai no 7 je nombor yg paling besar pun.pastu cikgu tu matii..:D

    1. amboi ReD…
      jadi yang pertama komen kat blog bro ek huhuhu… cam tau2 je bro mentionkan “ReD” dalam entry nie kan huhuhu

      oh ye ke… xtau pulak & tue cantik… ke dulu2 dorg dah terpengaruh dengan cite otomen seven kot.

      he…23x pandai wat hipotesis ek… bagus2… tue pasal p ramlee tau alif ba ta sa jim jim mata buta jim mata atas

    2. he..23x
      nie sape yang ajar nie huhuhu… suka ek mengarut2 nie.. bro pulak suka rapu rapan je

    1. gilo ape nk sumpah 44 keturunan… tau2 je dah kiamat huhuhu

      selalu yang boleh sumpah2 cam nie die ade ikatan ala-ala daulat gitu (bro lupa word die)…

    1. Bro lagi la… xtau langsung pasal bnde nie… sejarah ke mitos ke.. mmg xtau…

      nie pun selamat terbaca kat paper

  2. kenape feez tak taw pn ada isu ni.. ish, dasar tak amik taw hal dunia.. haha..

    tahniah laa utk Tg Anis, umor sebaya feez je pn.tp dah ada pangkat n darjat.

    bila laa feez dpt merasa jd puteri warisan mcm dia.wahaha..gila beranganss..

    1. dah mmg die keturunan di raja.. Feez ada darah keturunan ke??

      bropun xtau… lagipun die xdok Malaysia… keturunan die sume dok Indonesia

  3. Actually it’s a good question. Knp 7? Maybe sebab kebanyakkan cerita lagenda melayu guna nombor 7. Mahsuri contohnya. Org putih lak suka guna nombor 6 bila bab paranormal atau legenda nie. :d

    1. cite hantu pulak suka number 13…

      cam bro pulak 23x..

      tp dalam kes nie berbeza sikit la… coz dah beberapa lagenda dok menyumpah mesti 7 keturunan

    1. gitew la…

      xpasti hikayatnya macam mana… Di Malaysia belum lagi disahkan kebenarannya

    1. tue la pasal…

      xtau la knpe dorg nk jugak pilih 7 keturunan…

      lama tue…. nk dapat 2keturunan pun payah skrg nie… nie kan pulak 7

  4. hoho..mencilah kalau orang bercerita pasal keturunan.. apa yang special nya entah..lain lah kalau ada bawak kebaikan pada zaman2 berikutnya ;p

    1. ada jugak yang suka berceritakan pasal keturunan2 daripadanya..

      terutama time nk mati

      “mana anak ku,mana cucu ku, mana cicit ku… aku dah nak mati, xde sorg nak amik tahu pasal aku”

      he..23x

    2. itu lain…bukan nya perlu kecoh macam ni. kalau ancient dia pernah buat jasa, itu tok nenek moyang dia. setakat dpt nama..alahai…

      tiba2 emo..hehe

    3. bro xtau sejarah kelantan cam mne kan… sebab tue la kita cam xamik tahu sgt pasl bnde nie…

      jgn la emo ReD….

    1. bukan xingat dah.. rasanya xde sape2 pun yg amik tahu pasal dorg dah huhuhu

      sedangkan 7 keturunan pun orang dah bising2 betul ke idak… nie kan pulak 77 keturunan

  5. Benda mggoni tak payah tetan. Hak jadi hak yang
    batil tetap batil.Jangan pandang kes ini suatu mainan kanak-kanak main jual nasi pasir dan daun ikan kayu. Jangan terlalu ego kerana maju dalam keduniaan tanpa memahami alam barokah dimasa silam.

  6. pembohong besar adala..cek ckit ic dia..anak raja konon…satu hari nanti malu besar smpai teduduk…cina roti pun bley jadi bonda dia..hahaha..

  7. 7 tu kan mmg sacred number.xkan xtau? langit ada 7 lapis.so is syurga n neraka. even a week pun ada 7 days. di sbbkn tu, org lama2 dulu, if anything mmg sumpahan 7 kturunan.mcm kalau dkat arab pun, they have to remember nenek moyang dorang until 7 kturunan ke atas.d exact reason y 7?only god knows why.

  8. Tok Ki ni banyak baca kesah Putri Saadong. Tak penah Tok Ki jumpa cita yg Putri Saadong penah sumpah tak mau pijak bumi Kelantan hingga 7 keturunan. Ada sesiapa yg penah dengar cita sumpah ini? Eh eh eh…. Dari mana betina ni dpt cita ni ye?

  9. saya setuju sangat dgn Tok Ki…keturunan mari mano pulok? Mok Saadong tu ado anok ko? Jangan la nok perasan jadi rajo…Carilah dulu asal usul Puteri Saadong tu dari mana.

  10. Kalau kat Malaysia, Puteri tak terkenal, tapi di negara seberang, semua Sultan dan Raja mengakui baginda adalah pewaris sebenar Putri Saadong ke-7. Ini berdasarkan prasasti-prasasti yang ada pada Puteri.

Leave a Reply

Top