You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Siapa Anak Kita Di Masa Hadapan

17,438,874 total views, 2,729 views today

[Tazkirah] Siapa Anak Kita Di Masa Hadapan

Kredit pic to Sepi-RiTUAL

Bila ditanya,
Siapa anak kamu di masa hadapan?

Pasti kedengaran,
Dia adalah bakal Doktor/Peguam/Seniman etc di masa hadapan.

Kadang-kadang kedengaran
Biar dia yang menentukan hala tuju masa depan dia. Kami hanya berikan apa yang termampu.

Kurang kedengaran,
Doa kami biar dia menjadi anak yang soleh/solehah dan sentiasa mendoakan kedua-dua ibubapanya & juga zuriat mereka

Kita yang menentukan siapa anak kita dimasa hadapan, bukan semasa mereka dilahirkan. Tetapi semasa didalam kandungan lagi.

Kita sajikan dengan ayat suci Al-quran.

Kita dendangkan dengan bacaan surah Yusuff, surah Mariam etc

Dan ingat

Jangan sesekali mendoakan kita nak anak lelaki mahupun anak perempuan time mengandung.

Xpasal-pasal keluar,

Anak perempuan yang soleh

Mahupun anak lelaki yang solehah.

Mahu xparah.

Renung-renungkan & selamat beramal.

Bersama Keluarga Lagi

Aku bukan yang terbaik untuk mu,
Cuma dijadikan untuk menjadikan dirimu terbaik di hatiku.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

28 thoughts on “[Tazkirah] Siapa Anak Kita Di Masa Hadapan

    1. Entry setiap hari jumaat….

      ada masa sila lawati laman tazkirah bro setiap hari jumaat

    1. tersalah didik, lain jadinya kan huhuh

      tetapi berapa ramai mak bapak yang merasakan mereka mendidik dengan cara yang betul.. walaupun terang2 salah

    1. gambar kebanyakan hasil google bersama En Google huhuu

      dah terjumpe buh je la…

      ape yang aku tulis sume dah ade dlm fikiran.. gambar secara optional je

    1. mmg la… mungkin ada salah dalam segi mendidik…

      xleh nk salahkan anak juga…

      didikan xsemestinya dgn agama mahupunpelajaran

      makanan yang diberikan juga memainkan peranan… jika makanan datang dari rezeki yang haram.. tetap gak xkan menjadi budak tue

      rezeki yang haram – rasuah, kerje dengan menipu, makan gaji buta etc

  1. terfikir…berkahwin bukan sekadar menghalalkan yang haramm..bukan sekadar kebahagiaan suami isteri..tapi memikul tgjawab yg besar tatkala benih mula disemai…

    smoga kita mendapat rahmatNya.

    1. amboi cik norfa…

      yup betul tue… xsemestinya sekadar semai benih dah cukup.. perlu dibaja.. disirami.. di tambak batasnya… di lenturkan…

      asalkan besar nnt bermafaat buat semua…

      bukan menyemak mata yang memandang je…

  2. erm, ha’a btol, didikan ibu bapa paling penting tapi sebenarnya as anak, bila dh besar, tak menjadi seperti didikan ibu bapa, kita tak leh salahkan ibu bapa juga, biasalah, bila dah besar, kawan2 dah ramai, otak dh pandai fikir, nak buat itu, nak buat ini, ibu ayah tak tau dah.

    kadang2 tu bukan tak tau dosa ke pahala, tapi buat jugak. haa, ibu ayah dah bg didikan tp buat jugak, cane tu. huhu.

    tapi sbg ibu ayah, kire dh lepas tggjawab yg berat itu, nasihat bg, semua bg, keep on tgk anak-anak watpe smpai dah besar, dah kawen, tp if anak tu tanak dgr, bukan slh ibu ayah lagi.

    pndapat saya la. hehe ;p

    -peace no war-

    1. If contoh yang terbaik tapi hati anak tidak terbuka cam mne pula kan…

      bukan senang nak didik anak..

      salah didik kita yang merana masa tua nanti

    2. xleh nk salah jugak…

      point yng bro ingin nyatakan kat sini adalh ape yang disuap kedalam mulut si anak sepanjang dididik.

      bila hasil yang kurang elok masuk ke dlam badan.. lalu menjadi darah daging.. maka lagi mudah mereka dipengaruhi..

      tak kisah setinggi mana didikan yang diberikan

Leave a Reply

Top