4,687,835 total views, 99 views today

[Kisah Benar] Jangan Main Belakang

Jam pada skrin telefon berubah dari satu digit ke digit yang lain. Tiada tanda-tanda hujan akan bersidang sepanjang malam ini.

Berulang kali, bro memerhatikan masa yang seakan-akan mencemburi bro untuk bersama si dia.

Sambil pandangan dihala tepat ke kereta bro yang basah disirami air hujan. Cuma fikiran melayang-layang tanpa arah tujuan menandakan waktu tidurku telah tiba.

Sekali dua rongga mulutku terbuka sehingga mampu menelan syaitan-syaitan dek kekurangan oksigen. Begitu juga dengan si dia. Seperti berjangkit dariku.

“Arghhhhhhh Abang nak pulang gak sayang” terluak juga suaraku.

“Ala.. Hujan lebat nie sayang, erm bahaya memandu sorang-sorang. Takut ada pe2 yang berlaku” hujah si dia bro.

*************************

Terngiang-ngiang di telinggaku kata-katanya disaat aku meredah hujan rahmat untuk alam dan bala buat mereka yang bumbungnya bocor seperti kereta aku.

“Biarlah, asal masih mampu membawa aku ke hulu kehilir mencari rezeki” bisik hatiku.

Sesekali hatiku berkata “Sejuk-sejuk cam nie, bisnes ayam pun untung banyak. Kalau lah ada yang sudi memelukku, sure pagi esok baru bangun”.

Nakal bro tidak pernah hilang walaupun beberapa kali bertukar status pada facebook.

Biarlah,

Nakal-nakal ku masih bertempat. Nakal-nakal remaja katakan walaupun umur dah menjangkau jauh kehadapan.

**************************

Ayat Kursi masih terkumat-kamit tidak luak dari mulutku.. lancar dan jelas sebutanku walaupun dengan nada pelahan.

“Sialan punya makhluk” getus hatiku.

Tersemat rapi pelukan “manja” yang hinggap ke leherku mampu membuat ku memperlahankan kereta dari kelajuan biasa.

Terasa lagi kesakitan akibat ditendang dari seat belakang. Tiada hormat langsung kepada pemandu seperti aku. Mahu saja aku nak seperti iklan pakai tali pingang belakang. Even hantu sekali pun perlu gak mematuhi peraturan jalan raya

Hujan lebat mengaburi pandangan ku ke hadapan. Tidak terlintas di hati ku untuk melihat cermin pandang belakang. Apabila satu persatu lori dan bas melepasiku di lorong kanan dengan kelajuan berbahaya semasa hujan lebat.

Terasa seperti ada tangan menjalar mencari sesuati di bawah pusatku.

“Ini sudah lebih” dengan nada keras aku bersuara.

Berbekalan baki semangat yang ada, terluak juga kata-kata keras dari mulutku , “Kau nak menumpang, wat cara nak menumpang. Kau nak mengacau, kau tersilap kacau. Elok sejuk diluar, ada yang terbakar dalam kereta aku”.

Sedikit demi sedikit pelukan erat dilepaskan.

Tanpa membuang masa aku memecut kereta seakan Sebestian Vettel memacu jentera RedBull racing yang dikuasai Engine Renult. Satu persatu Mercedes [sama ada kereta mahupun bas] aku potong.

Terasa kereta buatan malaysia yang aku pacukan tidak mampu membawa segala beban yang menumpang

Oh sialan,

“Minyak kereta aku yang bayar, korang apa tau. Wat part time tumpang kereta orang sahaja” bisik hati kecil ku

*************************

Aku menghulurkan note berwarna merah & biru sekeping. Cik fairuz aka Toll Gate Gurl tersenyum memandangku lalu menghulurkan sesuatu.

“Eh, terlebih ke kak” nada terkejut ku sambil menyambut baki tol [yang bayar dicover oleh duit rakyat] yang ku bayar.

“Dah, lebih pukul 12 dik” usur si Toll Gate Gurl.

Sedar tak sedar deh tengah malam rupanya. Termenung ku seketika. Bukan ke selama ini……. Ala biarkan. Esok saja aku isi minyak lagi.

p/s- Based on truth story happen to broframestone last night journey from Damansara to Tanjung Malim.

Kredit Pic :- Iklan hantu xpakai tali pinggang ditempat duduk belakang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

35 Responses to [Kisah Benar] Jangan Main Belakang

  1. ARC™ says:

    xpaham langsung. bila antu tu muncul? ape yg buat ko pelik mase kat tol tu?

    banyak tol persoalan
    banyak sangat flashback

    adeh tak paham lol

    • Bro Framestone says:

      flashback seketul je ek…

      persoalan pun alam 2-3 je he..23x… bila ade persoalan sure ade yang bertanya… kalau x sure xde yang nak bertanya n komen pun besa2 je

      so bro nk jawap kat sinie ek untuk setiap persaoalan mu

      1- kan dah wat **** tue maknenye dalam situasi yang berbeza.. besa la.. kite bukan wat cite cam cite kanak-kanak.. detail sume dari mane muncul bagai..

      lagi satu aku pun xteringat cam mne mula2… tau2 je kne tendang je.

      yang wat aku pelik tue… selalu aku drive cepat je sampai.. yang kali nie rase cam lambat je sedangkan lagi laju aku drive dari biasa…

      berat sgt kot..

    • Bro Framestone says:

      Tang mana ek akak xfaham..

      sorry ek kak ina… cerita agak tersangkut2… kne baca setiap *** mewakili situasi yang berbeza

  2. Nazz@Purple says:

    ye ke bro true story..tu la bro..nazz kate dah..dia tumpang keta org noti2 je..

    • Bro Framestone says:

      yup.. truth story…

      cet.. xde maknenye huhuhu…. nnt die tumpang kereta nazz nnt he..23x

      xpasl2 nk mintak bro temankan pulak

  3. aie89 says:

    bukankah selama ni?? sambung ayat… selama ni kul 12 mlm lebih xde org jaga tol ek? :P

    oh…berani ye bro framestone menghalau antu2 kaparat tu. kalau aie, maunyer nk pasang radio kuat2 time tu :P

    • Bro Framestone says:

      ops pandai2 je die sambung ayat ek he..23x

      bukan la…

      selame nie bro drive xpernah kul 12lebih sampai.. selalu lagi awal dari tue… tue yg peliknye

      bro xhalau pun.. cuma tau cammne nk berurusan dengan dorg… tp semangat kne kuat la.. kalau x…. lu fikir la sendiri

      bro xminat dengar radio kuat2…

  4. Izzan Aufa says:

    sambil baca cerita bro sy dok imagine babak demi babak…hehe, org lelaki mmg berani…

    • Bro Framestone says:

      bro mane de berani sangat.. depan perempuan tertunduk2 gak.. melarikan pandangan he..23x

      ops imagine ek huhu… sorry bro wat ringkas.. kalau x sure dah macam cerpen pula nnt

  5. wawa says:

    senang citer..bro tu memang nakal selalu..miahahahahahaha

  6. ezan says:

    bro..yg kaco2 tu area mana??seriau la plak..sy selalu jgk balik dari damansara-tg malim ni..tp nasib baik la bro tak melatah ek..huhu..
    abah saya dulu pn time kena kat grik, die main sumpah seranah je benda tu..

    • Bro Framestone says:

      ops wat ape selalu balik dari damansara-tg malim ek??

      bro jarang melatah.. coz dah besa dari kecik di ganggu cam nie…

      tue yg bro ok je bile jadi cam nie.. cuma kekdng riso if ade yg menghantar

    • ezan says:

      hehe..pg umah kakak angkat @ kak ipar tak jadi kat kota damansara..then pnah la dr situ beberapa kali ulang-alik ke tg.malim.umah mertua tak jadi kat sg.bill..hehe..
      mak aii..dah biase kna ggu ye bro..bro kwn ng dieorg ke ape…haha..tu la kan..org kata alah bisa tegal biase..saya mmg tak mau la jd cenggini..lomah semangat ni..
      kalo ade yg m’hantar ni bro, bro jgn riso..bro tny je die..nak kena hntr balik ke..mana la tahu benda tu lupe jln pulang kan..haha..

      p/s: joking je bro..hati gundah..jap lagi ade presentation..

  7. zella says:

    dia saje nak manja2 ngan bro tu hehehhe

    • Bro Framestone says:

      he..23x nak manje2 ek….

      cam jantan je he..23x xkuasai i he…23x kalau zella yang nak manje2 dgn bro.. sure slow je kereta bro bawak

      atenye drive dalam hujan.. sejuk pulak tue. bahaya bawak laju2

  8. ReD says:

    alahaiii..ini yg takut nak drive memalam ni..adess…

  9. kak ina kl says:

    memang confius bila baca balik..

    • Bro Framestone says:

      die kne baca dalam keadaan tenang… jgn gopoh2…

      he…23x saje je nk wat kak ini confius

  10. adriea says:

    alamak… cite antu la… huhuhuuh.. seram…

    • Bro Framestone says:

      Seram ke…

      nie cite betul yang terjadi kat bro tau.. baru je terjadi huhuhu

  11. nfahk says:

    hoooooooo…takutnye…kalu org mesti dh meleleh air mate..huhuhu

    • Bro Framestone says:

      nk takut ape.. bukan nampak pun he..23x cuma terasa je la huhuhu

      meleleh air mate xpe.. jangan meraung berteriak dalam kereta cm orang ilang anak udah la..

      krg terus org angkut bawak g tg rambutan

  12. wanita says:

    pernah gak terlepas drive memalam kat Jalan Simpang Pulai sengsorang..balik dari KL kul 8 so sampe situ dalam kui 10 lebih..

    Nasib baik tak kena cam bro kena..kalu tak, tak tau la apa jadi kat saya heee…

    berani la bro nih..
    salute time bro marah dia tuh wakakaka..

    • Bro Framestone says:

      cet… 8-10 tue ok la… bukan jauh mane pun kan he…23x

      bro pulak kes.. drive laju2..tp tetap lambat sampai.. tue yg wat bro musyikil sikit la..

      mane de berani. cuma dah terbiasa je… ops bro bukan marah la ita… bro sekadar berurusan je.

      gila nak marah2 die.. karang die jelma depan bro.. xpasal2 je nnt

  13. zuriey says:

    meremang gak bila baca. tapi ada yang macam tak smpai je maksudnya.

  14. suri says:

    faham juga skit..
    tapi klu nak tgok ctr hantu tu kat umah sound dia kena perlahankan skit sb ada anak kecil..

    hehehe

    • Bro Framestone says:

      huhuu

      besa la tue.. klu bro pulak if tengok cite seram.. mata kne bukak sikit n buh bantal kat muka he..23x

      xtau knpe bro takut pulak dgn cite tipu..sedangkan yang betul2 bro ok je

  15. miss zahidah says:

    hohohoho…agak menyeramkan la…nasib baik tak pernah kena…tak boleh bayang la cam ne kalau terkena kat saya..=(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge