You are here
Home > Uncategorized > Bila Anda Tidak Menjadi Pilihan Mertua

17,438,749 total views, 2,604 views today

Bila Anda Tidak Menjadi Pilihan Mertua

Pening-pening..!!
Pening tengok gambar di atas, sampai terikut memicit kepala he..23x

Bro tidak pernah tengok cerita nie [b’coz xde astro & bro bukan kaki tengok tv]

Pasti ada antara korang pening jika bakal mertua tidak berkenan dengan anda. Ada juga yang tak kisah. Ala, kahwin pun dengan anak dia bukan dengan mertua [haru gak tertibe bakal bapak mertua berkenan terus wat jd mak tiri boifen kamu he..23x]

Apakah perasaan anda bila terdengar mertua berkata begini kepada pasangan anda:-

“Kamu muda lagi, dah fikir masak-masak ke”

“Kami segan la nak jumpa family dia. Xtau boleh masuk ke x?”

“Tak de yang lagi hensem/lawa ke kat luar sana?”

“Kamu ada pilihan lain. Kalau ada, gembira hati mak”

ect…

Jika ianya terjadi sebelum kahwin, even terlajak perahu boleh diundur [terlajak mendayung boleh terdampar – selingan je nie ek]

Sebelum kahwin,

Banyak yang boleh kita lakukan untuk mengambil hati mertua. Wat itu ini, Bagi itu ini, Plan itu ini. Pijak semut pun x mati kena pijak [mati Hearth Attack je].

Bagaimana jika ianya terjadi selepas berkahwin.

Memanglah yang kita kehendaki adalah anak mereka. Tetapi perlu ingat, tanpa berkat dari mertua. Perkahwinan itu tak ke mana. Pasti ada dugaannya, siapa yang tahukan.

Siapa yang tidak didugakan, sama ada sanggup atau tidak je. Allah swt hanya ingin menguji hambanya.

Sekadar selingan –

Jika anda rasa hubungan anda terlalu banyak dugaan & sedikit pun tidak memberi kebahagian kepada anda mahupun dia.

Remind kembali dimana kesalahan dalam hubungan anda. Adakah:-

  • Timbul riak dalam hubungan.
  • Bangga dengan pasangan sendiri.
  • Menyakiti hati orang lain untuk memilikinya.
  • Sedikit pun tidak meminta keberkatan dalam hubungan.
Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

34 thoughts on “Bila Anda Tidak Menjadi Pilihan Mertua

    1. ok la tue jika menyedarinya..

      pe2 pun baiki kesilapan.. mintak maaf dengan orang yang anda sakiti…

      cakap kat dorg, yang lepas tue lepas la.. utamakan yang mndatang nie…

      entah la zella…

  1. hurm..takut jugak nak berdepan dengan mak mertua…now takde pengalaman lagik sbb tak kawen lagi.

    tapi so far , bakal mak mertuaku itu masih ingat pdku bile dia shopping2 mesti beli brg cnderahati utk diriku..hehe..petanda baik ke tu bro?

    1. berdepan dengan bakal mak mertua?? he…23x

      yup boleh diperkataan petanda baik & mungkin juga xbaik [if buat sekadar nak menjaga hati] melainkan jika die ajak kuar berdua bertiga then belikan something untuk kita he..23x

      then jgn lupe turn kamu nk bag something gak akt die..

      mana la tahu dipermudahkan… tahun nie gak langsungnya…

    1. oh mak su pun xtgk ek he..23x

      bro ceritakan bnde yang betul mak su… pernah terjadi n pernah merasai he..23x

    1. ye la kan je la huhuhu….

      hanya yang tahu sahaja tahu make up mu cam mane he..23x

  2. hurm ssh nak ckp sbb benda ni dah jd kat sue.. cube bro bygkan majlis pertungn kami dbatalkan semgu sblm majlis berlangsung…tp sy n bf saya still lagi kawan spi skrg..cume menunggu peluang tuk k2.. sume gara2 org yg x blh nak tgk kesenagn org lain… entahla.. mcm2 perangai manusia nikannn

    1. he..23x

      sebab banyak sangat dugaan [alasan je nie] ramai yang kahwin xnikah je he..23x

      ops he…23x

    2. Dugaan semua tue..

      bro dulu bertunang plan pun lagi 2hari nk pergi.. takut jadi kes cam nie… tp time tue bro dok berkerja..

      erm.. ada sebab bro wat entry cam nie… entah la sue.. rasa bersalah ada, rasa cam terkecewa pun ada..entah la

  3. erm..ye le..serabut gak bila fikir psl fmly mertua ni..sbb bila mak mertua ok, ipar duai plak yg x ok..maklum le, bila ramai2 ni, mcm2 perangai..

    klu nk senang, cari le bkl suami/isteri yg yatim piatu..kn..? 🙂

    1. yup betul tue…

      confirm cari yang yatim piatu..asal raya je xde prob nk balik kg huhuhu

    2. sokong2..kalu dah kes ipar dui aduh aku dah tentu tak suka nak balik kesana lagi..sure bt sakit hati..

      tapi tgok nabis jugalah..klu dpat yang smeua baik2 tu mmg dah kira cantik laa..

    1. cam mne pula jika kahwin 4 smooth je.. jodoh la tue kan he..23x

      i like it…

      komen mu terbaik la

  4. kalo bukan pilihan buat semayang ajat bg mak metua lembut ati.. hehe

    tp tgk jgk kekurangan pd diri kite y boleh di ubah..=p

    bro ni risau ke nak pi jumpe mak mertua??

  5. hoh? sedih ar camni..kena rijek nanti cemana? bakal mak mertua ai org kelantan, tapi ai tak makan pun nasi kerabu..huhu..takot2… give up ah (T_T)

    1. bro bukan orang kelantan.. tapi mmg suka nasi kerabu he..23x

      cam mne tue huhu.. boleh dibawak berbincang x??

      al b4 direject tue.. wat la ape2 persediaan

    1. sebelumkahwin pun kne doa gak.. moga dilembutkan hati mertua

      jgnlupa doakan bro juga ek

  6. terlajak mendayung memang akan terdampar…pheww..wakakak;p

    ermm…macam mana eh nak buat kalau parents kita cakap mcm dlm quote tu? apa.. pilihan kita x sesuai ke untuk jadi pasangan hidup??itu ke mksud sebenar parents kalau cakap cmtu???

    1. ops he..23x he…23x gelak ek die he..23x menarik kan ayat bro tue

      entah la…

      tue pasal bro bukak topic kat sinie

      mungkin ada sesuatu yang parent kite kurang berkenan kot

    2. org kata, orang tua2 ni leh nampak aura serasi pasal pasangan yg anak dia pilih tu.

      ada tu, sekali jmpa je trus berkenan. siap terus cakap “sesuai ni jadi menantu aku ni..”

      boleh percaya ker?

      karang kalau x bahagia, ada je pihak yang bak disalahkan..hmmm…

    3. he..23x mmg ade betul ape yg ReD cakap

      tapi bagaimana pula jika selama ini ok, sekali dah nak kahwin or dah kahwin baru cakap cam tue..

      haru biru jadinya..
      sedikit pun xmenyelesaikan maslaah jika pasnagn tersebut tengah mengalami masalah

  7. huhu sabau jelah bro..apa nak buat jika kdaan dah bgtu..

    ada untug sapa dapt ibu mertua yang baik..tak kurang gak yng kurah di senangi..

    apapun kita kenalah hormatinya ibart ia speti ibu bapa kita jua..he.he.he

    1. yup betul teu suri…

      hormat kena ade kan huhuhu… even bukan menantu kesayangan he..23x

  8. Tak de pulak riak, tak jugak terlalu bangga. Tak pernah menyakiti hati org lain untuk memilikinya. Dah mintak keberkatan dan dah dapat kawen pun cuma mereka masih tak suka.

    Mungkin kerana aku bukan org berada. Aku hanya insan biasa yang serba sederhana. Kalau aku dapat salut diaorg dengan solid gold, mungkin baru diaorg suka kat aku. Rasa-rasanya dalam 6 tahun kawin, baru sekali dua je dapat makan sama-sama dengan diaorg. Itupun masa raya!

  9. erm.. isu ni payah jugak.. kadang2 sebab sejarah lama family dieorg. sbb byk kes dengan perempuan negeri tu, trus sape2 yg dtg dr negeri tu kne mark mende yg sm.. stakat ni boleh lagi brsabar.. kne pikir positive sentiasa and tabah, and jauhkan sensitif dlm diri. :s

  10. ada tengok kat tibi pasal mentua vs menantu… tapi takda la teruk sangat… ada banyak humor… tapi yang konflik tuh tak sure..sebab jarang tengok…

Leave a Reply

Top