You are here
Home > Uncategorized > Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam Gred 41

17,449,859 total views, 2,328 views today

Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam Gred 41

Good Luck semua calon-calon yang mengambil peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam berGred 41 (Pegawai tue).

Moga yang terbaik buat korang.

Cuti Sekolah akan bermula,

Elok-elok la bagi yang single tue g cari PTD – Perempuan Tunggu Dipinang.

Xbaik biarkan dorang tunggu lelama.

Bro & beberapa orang pegawai yang berkerja dalam badan kerajaan kurang berkenan dengan prinsip yang dianak tirika yang mungkin menjadi sekam berdarah dalam badan kerajaan.

Iaitu mengambil fresh graduate untuk menjawat jawatan pegawai & kebanyakan daripada mereka no knowledge. Hanya membaca & study last minute before exam (kita dah hampir berpuluh tahun mengunakan prinsip yang diamalkan di dalam pengambilan pegawai di Jepun).

Bezanya pegawai disana, di displinkan & dipantau setiap masa & tiada jaminan akan terus berkerja dalam kerajaan sehingga pencen.

Kalau Malaysia,

Bila disahkan perkhidmatan, time tue dah mula menghembus nafas. Tanduk ternampak, ekor terkeluar.

Takat amaran pertama, ke-2 & ke-3 then pindah tempat koje. Tapi masih juga dalam sektor kerajaan.

Elok sekam ini dikurangkan bagi mengawal productivity & kreability sektor kerajaan yang sentiasa mendapat kritikan & sindiran.

X salah mengambil fresh graduate, Tetapi elok diberikan kepada mereka yang berpengalaman sekurang-kurangnya 3 tahun untuk jawatan Pegawai.

Terflash Back mengenai satu isu yang baru-baru dibangkit

Dimana, perkerjaan sebagai guru tiada jaminan jika kualiti tidak mencukupi (takat makan gaji buta). Dan pihak pengurusan berhak memecat cikgu

[Hope ini mampu meningkatkan mutu pendidikan di sekolah,.Yup memang seksa menjadi cikgu. Tapi jangan mengeluh, kerna ini adalah amatan yang dipertanggjawabkan kepada anda (gaji korang tue datang dari duit rakyat) & Allah swt yang menetapkan rezeki mu begitu].

Exam leklok ek.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

14 thoughts on “Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam Gred 41

  1. keja guru mmg susah… tp keja ape yg senang? sume ssh… jd pencuri pn susah… nk kna pkr cara nk pecah msk rmh spy xkna tgkp… hahaha…
    gaji guru mmg drp duit rkyt… tp bkn ckgu je… keja gov yg laen pn pkai duit rkyt gk… so yg laen2 pn kna beringat gk… msg2 ada amanah msg2… kna la buat elok2…

    1. he..23x elle-elle

      rindu sama kamu…

      bro saja tekan perkerjaan cikgu coz bawah topik perguruan.. dan byk yang merunggut dgn beban kerja datang dari bidang perguruan he..23x

      no heart feeling ok..

      yup xde kerja yang sennag pun

      teringat dialog Aziz M Osman dalam cerita setam “jadi posmen pun kne rompak gak ke

    1. Ok jard.. thank sesangat… xsempat nak baca pe2 syaratnya…

      tp nk jugak join huhuhu… coz bro membesar dengan RTM – Rajin Tambah Makanan sampai la sekarang

  2. memang patut tukar dah krieteria yg d ambil tuk kerja kerajaan… sbb majoriti goyang kaki je bile dpt keje krajaan nie… sbb semuanya dh terjamin. so x appreciate n kerja pun amek mundah. mcm ne nk maju? tkuar la sistem sume… bia lebih praktikal dgn keadaan skang….

    1. he..23x entah… saje je nk melawak sebenranye tertibe dapat word tue huhu

      PTD – Pinangan Tidak Diterima he..23x

      Dr Ana tergolong dalam golongan perempuan tunggu dipinang ke

    1. rezeki mu.. teman?? entah la.. contract je nie… hope tukar koje nnt dapat yg terbaik huhuhu

    1. dpt mmg best suri.. nie baru temuduga yang pertama.. just jawab soalan je.. lepas nie interview pulak.. then baru leh tahu dapt ke x

      moga yang terbaik buat mereka huhuhu

  3. keja guru mmg susah… tp keja ape yg senang? sume ssh… jd pencuri pn susah… nk kna pkr cara nk pecah msk rmh spy xkna tgkp… hahaha…

    gaji guru mmg drp duit rkyt… tp bkn ckgu je… keja gov yg laen pn pkai duit rkyt gk… so yg laen2 pn kna beringat gk… msg2 ada amanah msg2… kna la buat elok2…

Leave a Reply

Top