You are here
Home > Uncategorized > Insan Teristimewa Di Hari Valentine

17,410,386 total views, 1,915 views today

Insan Teristimewa Di Hari Valentine

Happy Valentine Day buat mereka yang menyambut @ mengagungkan sambutannya.

Seperti yang kita ketahui, hari Valentine jatuh pada 14hb February. Ianya di sambut di seluruh dunia untuk mengingati insan yang teristimewa.

Siapa insan tersebut?

Yang pasti ianya bukan:

– ibu bapa
– adik beradik
– rakan-rakan
– mahupun kekasih yang anda agung-agungkan cintanya

Tetapi ianya untuk mengingati pemergian insan yang teristimewa iaitu Saint Valentine.

Siapa pulak Saint Valentine? Xkenal pun, apa kaitan dia dengan hari Valentine?

Saint Valentine (in Latin, Valentinus) is the name of several martyred saints of ancient Rome. The name “Valentine”, derived from valens (worthy), was popular in Late Antiquity. Of the Saint Valentine whose feast is on February 14, nothing is known except his name and that he was buried at the Via Flaminia north of Rome on February 14.

It is even uncertain whether the feast of that day celebrates only one saint or more saints of the same name. For this reason this liturgical commemoration was not kept in the Catholic calendar of saints for universal liturgical veneration as revised in 1969. But “Martyr Valentinus the Presbyter and those with him at Rome” remains in the list of saints proposed for veneration by all Catholics.

Sources : Wikipedia

So bagi mereka yang menyambutnya fikir2kan la ek. Mana yang terbaik, korang ada akal fikiran, xsalah if nak fikirkannya.

Di sini, bro nak berkongsi pautan yang menarik untuk anda

  1. Bisnes terbaik di Hari Valentine
  2. Tips mencari cinta.
  3. No-panties promotion.
  4. Nasi Sudah Menjadi Bubur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

18 thoughts on “Insan Teristimewa Di Hari Valentine

  1. bro..ade gak org islam nk sambut valentine erk…
    pelik la…dh tau benda2 mcm ni merosakkn akidah pn nak ikut…

    hurm…org melayu(islam)cepat sgt terikut2 idea barat…

    1. xleh nak cakap ape2 zella…

      dah mmg sejak azali budaya melayu kita ie suka mengagungkan anasir luar dari bangsanya sendiri

      lagi2 la, berbangga if dapat ikut or meniru orang lain…

  2. hehehhehehe

    Perasan tak ramai di antara kita yang lahir bulan 11. Seriously, bukan aje yg berbangsa lain… org melayu pun memang ramai giler yang lahir bulan 11. Sesiapa yg lahir bulan 11… sila tanya mak ayah anda… adakah anda anak hari Valentine? EKEKEKEKKEEK…

    Yg dah kawen tu kalau nak bervalentine dengan hubby/wifey dalam bilik pun apa salahnya… tp yg lum kawen tu… watpe tambahkan bilangan anak haram? Sudahnya kowang pi liwat plak anak tu… buang tong sampah pastu bakar… buang kat sarang semut la… mcm hal2~!!

    1. amboi…. xsangka Vic dah wat kajian ek huhuhu

      bukan xde sape2 lahir bulan 11 cuma ramai yg lahir xcukup matang (nie masalah orang sekarang, byk penyakit sgt so kne beranak awal)

      n

      ramai yang dilahirkan tidak didaftar kelahiran.. just buh kat masjid or tapak perbuanagan sampah je

      he..23x klau pandai cover.. xdenye ade anak haram tue.. tp klu Vic perasan.. mane yg sosialxde pualk yg ngndung ke buang anak ke.. tp yg bayak terlibat just dari golongan yang nampak baik je…

  3. hihi patutnya takde istilah valentine di negara ISlam..cane tak leh terpengaruh..budak2 sekolah paling senang terpengaruh..

    he..23x nk wat cam mne… budaya malaysia nie jenis suka meniru n terpengaruh dgn ideologi luar… xde pulak yg nk wat ideologi sendiri…

    lagi2 la budak2 sekolah kita nie cam rebung..senang beno nk dilenturkan

  4. salam…
    hahaha..betul2x tu bro..
    anak2 muda kita sambut je smpai xfikir pun asal usulnya..

    w’salam… thank coz sudi drop komen di blog bro uhhu

    cam mna nak wat kan.. dah mmg bangsa kita dari dulu suka meniru.. itu pasal anak2 muda kita lebih cepat terikut2 berbandaing bangsa lain.. ops dah masuk isu perkauman pulak

  5. Hai..
    hurm, sebagai umat islam jaganlah terlalu fanatik sangat nak menyambut hari kekasih ni.

    sb ia tidak mendatangkan apa2 hasil pun. lebih baik kita menghargai pasagan kita (berkahwin)kerna itu akan mmbuatkan pasagan kita lbh dihargai.

    jika keluarga pula biarlah kita saling mengambil berat sesama adik beradik. kerna itu akan membutkan perhubungan ikatan keluraga akan lebih bermakna lagi. 🙂

Leave a Reply

Top