Selamat pagi cikgu kepada semua cikgu cikgi diluar sana. Semoga hari ini ada diberi kesabaran untuk mendidik dan membentuk pewaris negara & bangsa di masa hadapan.

** Gambar diatas sekadar hiasan… comey2 dorang he..23x (ops dorang bawah umur lagi, nak kne rotan bro nie)

Lately, kita asik mendengar cerita, cikgu ditampar oleh pelajar, cikgu ditampar oleh makbapak pelajar, cikgu disaman kerana merotan. Cikgu dipersalahkan jika anak2 didik mereka ditangkap ponteng sekolah or terlibat dengan jenayah.

Pelik dunia nie, nak didik disalahkan, tak nak didik pun salah gak.

Sekadar sembang nakal di pagi hari

Kisah betul yang terjadi pada seorang cikgu blogger kita (tang ending dirapu rapan oleh bro)

Murid :- Cikgu umur 19tahun ke, cikgu pakai celcom ke maxis, nak leh

Cikgu :- Cikgu ade rotan, nak x..???

He..23x rasanya rotan masih releven x di masa sekarang ini..

Apakah method terbaik untuk membaiki displin pelajar kita… Tidak boleh salahkan 100% pada cikgu sahaja.

Selalunya 99% kesalahan di buh di bahu warga pendidik sekiranya (yang tidak melibatkan akta keselamatan & kesihatan):-
– Anak mereka tidak pandai dalam pelajaran
– Di rotan atau pun ditampar (kes yg balik report makbapak)
– Terlibat dengan pergaduhan di sekolah
– Ponteng sekolah (asalan cikgu xbest)
– Cikgu banyak bagi kerje rumah (coz nak fokus pada kerja yang guru tuisyen bagi)

Ala manjenye anak didik kita ek..

Yang lawaknya, kata otai or samseng sekolah. Buli sana sini, isap rokok, gaduh sume & merempit. Last2 baru ke cuit dengan cikgu sikit je. balik rumah leh report mak bapak (dasar kaki report).

Dasar kote kocik la..!! (ayat xsensor ek ) pengecut rupenye…

Selamat mengajar ek wahai cikgu Ifa (blog die mmg dah private).