You are here
Home > Uncategorized > Nakalnya Pelajar Sekarang

17,421,317 total views, 3,138 views today

Nakalnya Pelajar Sekarang

Selamat pagi cikgu kepada semua cikgu cikgi diluar sana. Semoga hari ini ada diberi kesabaran untuk mendidik dan membentuk pewaris negara & bangsa di masa hadapan.

** Gambar diatas sekadar hiasan… comey2 dorang he..23x (ops dorang bawah umur lagi, nak kne rotan bro nie)

Lately, kita asik mendengar cerita, cikgu ditampar oleh pelajar, cikgu ditampar oleh makbapak pelajar, cikgu disaman kerana merotan. Cikgu dipersalahkan jika anak2 didik mereka ditangkap ponteng sekolah or terlibat dengan jenayah.

Pelik dunia nie, nak didik disalahkan, tak nak didik pun salah gak.

Sekadar sembang nakal di pagi hari

Kisah betul yang terjadi pada seorang cikgu blogger kita (tang ending dirapu rapan oleh bro)

Murid :- Cikgu umur 19tahun ke, cikgu pakai celcom ke maxis, nak leh

Cikgu :- Cikgu ade rotan, nak x..???

He..23x rasanya rotan masih releven x di masa sekarang ini..

Apakah method terbaik untuk membaiki displin pelajar kita… Tidak boleh salahkan 100% pada cikgu sahaja.

Selalunya 99% kesalahan di buh di bahu warga pendidik sekiranya (yang tidak melibatkan akta keselamatan & kesihatan):-
– Anak mereka tidak pandai dalam pelajaran
– Di rotan atau pun ditampar (kes yg balik report makbapak)
– Terlibat dengan pergaduhan di sekolah
– Ponteng sekolah (asalan cikgu xbest)
– Cikgu banyak bagi kerje rumah (coz nak fokus pada kerja yang guru tuisyen bagi)

Ala manjenye anak didik kita ek..

Yang lawaknya, kata otai or samseng sekolah. Buli sana sini, isap rokok, gaduh sume & merempit. Last2 baru ke cuit dengan cikgu sikit je. balik rumah leh report mak bapak (dasar kaki report).

Dasar kote kocik la..!! (ayat xsensor ek ) pengecut rupenye…

Selamat mengajar ek wahai cikgu Ifa (blog die mmg dah private).

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

12 thoughts on “Nakalnya Pelajar Sekarang

  1. cikgu x salah..mak bapak yg salah didik….
    hohoho

    owh budak2 sekarang mereka lebih bijak berfikir tapi kita selaku org lebih dewasa perlu tahu bawa mereka ke arah yg betul

  2. Hahahaha.. Siap habaq lagi ayat tak censor.. Wakakaka.. ;p

    Depa nakal sbb salah depa sndiri.. Jgn salahkan sesape.. Hehehe.. Dh besar, ade otak kene guna utk brfikir dn harus pnye kesedaran tinggi.. Kata org sndiri mau ingat laa.. Yg baik ikut, yg jahat tinggalkan laa.. Hidup ni snang jek, kita jek slalu susahkan hidup kita. Hehehehe. Wah.. Pnjang lebar lak ckap..

  3. dalam hal begini memang.. cikgu2 lebih bengang ngan mak bapak.. hanya mak bapak nak anak dia pandai aje tak kisah anak dia kena rotan.. macam saya aritu.. tak rotan.. main cepuk2 aje.. tu pun dia leh gurau2.. tapi ada gak yang saya berjaya buat budak tu nangis.. padan muka, nakal sangat.. hohoho.. (^__^)
    memang tak leh jadi cikgu saya ni..

    p/s: wah.. senang ati yer bro.. bagi tips2 sket untuk menjadi senang hati begitu.. huhuhu..

  4. pendidikan awal bermula dr rumah…strusnya dskolah plajar lebih terpengaruh dgn rakan2 sebaya…cara didikan anak alaf baru x sama dgn cara org dulu mendidik anak2…dh ade anak sendiri lu tau aarr bro

  5. terlalu byk prasarana pun memberi kesan.walaupun didikan awal bergantung dr rumah,didikan setrusnya bermula disekolah plak.kalo 2 2 balance..ok kot.kalo xpyh nk kata

  6. mmg banyak kes yang kite dgr pasal pelajar2 sekarang, buli la, samseng la.. macam2. tp sebagai manusia, just nak igtkan dan mengingatkan diri sendiri. “pandai2 la bawa diri”.. jika sudah akil baligh, sudah tentu boleh berfikir, mana yg baik dan mana yang buruk.

    — out of topic —
    salam bro, lama tul fik x komen kat sini. tuk pengetahuan bro, fik pun dah pindah ke rumah baru. jauh skit la dari “rumah” lama. hehe… jemput ke sane yerk.

Leave a Reply

Top