You are here
Home > Uncategorized > Bahana Facebook

17,434,482 total views, 2,147 views today

Bahana Facebook

Sedar tidak sedar, kita boleh digelar penjenayah mahupun pesalah maya di atas ketelanjuran kita berkata2 di facebook. Dan mungkin ianya boleh mendakwa kita di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Boleh dikatakan hampir semua blogger mahupun mereka yang tidak mempunyai blog boleh terlibat sama sama ada sedar atau tidak diatas keterlanjuran.

Kata orang, “terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata….”

Ala, kami sekadar berblog, boleh privatekan or delete mane2 entry yang terlanjur.

Itu seperti yang anda perkatakan. Sedar tidak sedar, ada sesetengah keterlanjuran mu di print screenkan kemudian di sebar ke internet. Entah2 Bush or Osama pun terjumpe keterlanjuranmu & membaca sama (itu pun kalau mereka faham bahasa yang anda gunakan)

Inikan pula orang yang berada disekeliling kita. Jika ianya mengancam keamanan negara, kebarangkalian anda untuk didakwa adalah tinggi. (tak kisah lah jika niat anda memang nak jadi famous, masuk paper @ berita & naik turun mahkamah.

Itu baru blog, bagaimana pula dengan laman social seperti facebook. Lebih lagi facebook antara laman yang dijadikan sebagai medium pemantau bagi pihak perisik seperti yang pernah diutarakan oleh Bro Rohaizad satu ketika dulu. Artikel beliau pernah diceduk dan di siarkan dalam salah satu akhbar di Malaysia.

Untuk langkah berjaga,

Berhati2 lah dengan kata2 dan komen anda di facebook. If terlajak cepat2 la delete or perbetulkan.

Jika ingin mengomen sesetengah status di wall orang lain. Pastikan anda tahu punca status tersebut dan apa yang diperbincangkan dalam status wall tersebut.

Sekurang2nya anda tidak terlibat dengan mana2 keadaan yang mungkin menyusahkan orang lain.

Antara status yang perlu anda perlu berhati-hati:-
– wall rakan sekerja @ seorganisasi
– wall rakan seuniversiti @ lecture
– wall family @ sedara mara
– wall ehem anda (suami isteri, awek pakwe or skandal)
– wall rakan2 si dia
– wall orang yang anda minat

Kalau tersilap langkah,

Mahu je nampak ufo terbang ke muka anda, ade yang bermasam muka, ada yang terasa dan mungkin juga ada yang dipecat mahupun dikenakan tindakan.

Cite betul (sila percaya)

Dulu bro ade terkomen mengenai sorang lecture bro, rasanya dia ade terbace kot komen bro (di forum subject die, salah bro gak terbukak topik itu dalam forum on9 kelas die) sejak itu 2 paper die bro dapat C-.

Ops, apa kes kan… Bukan susah mana pun paper dia. Sedangkan paper major bro sume dapat A, A+.. koman2 pun A- je. Bro tahu die jenis pilih bulu dalam kelas (dengan anak dia sendiri pun dia pilih kasih). Now entah kemana entah dia.

********************

If korang ada masa cuba bace kisah “MELAYU TIPU MELAYU. CINA TIPU MELAYU. HABIS SEMUA MELAYU KENA TIPU – BILA LAGI NAK MAJU?”

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

13 thoughts on “Bahana Facebook

  1. kdg niat tulis tu len, len pulak yg tersmpai….
    nk wat cam ne kan…skang ni sume isu dh jd sensitip..dh xleh nk bergurau dh xleh nk mengusik.xkesa la ape pun…

  2. blog pon bahaya gak kalo tersalah tulis..hehehe..pape pun pandai2 la pk mana baik buruk kan 🙂

    yup bahaya… tue pasl bro pun berblog jaga gak tatatusila.. takut kne gam.. xpun terus popular bro xpyh masuk contest nuffnang or masuk AF he..23x

  3. tula…gara2 statement kat blg n FB su n rakan sekerja satu opis tersentap..huhuhu

    ops statement ape ek kat blog n fb yang menyentapkan satu ofis tue.. meh kongsi dgn bro leh

  4. agegeege…… berani buat…. berani tanggung. bukan semua orang seperti kita yang tidak kisah… dan bukan semua orang diluar sama seperti didalam komputer…. (hemm dalm komputer… ada istilah ker…)… yang penting kita buka minda…. untuk memupuk semangat berkawan …

    tapi ramai gak yang menyalah gunakan untuk mencari kepuasan mahupun popularity murahan

  5. mmg bahaya.sumtimes ape yg kite tulis tu tak terniat ape2 pon. tp mybe si pembaca salah tfsir.
    dah berlaku salah paham .

    tue la… setiap org leh menafsir berbagai andaian dari ayat yang sama… so penulisan kne betul la jika xnk disalah anggapkan

  6. Memang kena sebijik2 kat vic la bro…
    apa nak buat…. melayu bangsa yang kuat..
    Tapi malangnya selalu berpecah dan bergaduh…
    gara2 sikap suka mencantas antara satu sama lain.

    1. dah namanya melayu Vic, nak buat cam mana…

      dari dulu sampai la nie mereka mudah lupa dengan punca kejatuhan melayu itu sendiri..

      kalau bergabung sure awal-awal lagi kita tidak mudah dijajah

Leave a Reply

Top