You are here
Home > Uncategorized > IbuBapa X Aware

17,439,722 total views, 3,577 views today

IbuBapa X Aware


Kekadang terasa gak kebodohan & kebangangan orang yang mengaku pemimpin or role model untuk generasi mendatang.

Statement diatas tiada kene mengena dengan yang mati… Yang hidup mungkin kot…

Maybe ada yang tidak mengetahui, di depan rumah bro terdapat sekolah rendah (sekolah bro mase memuda dulu la)

Tiap2 pagi before pergi koje, bro memerhati gelagat manusia yang lalu lalang terutama yang berdestinasikan sekolah. Tak kira pelajar mahupun mak bapak yang menghantar anak mereka.

Nak dijadikan storynya,
Hari ini, dijadikan cuti peristiwa oleh pihak sekolah (bukan sebab Negeri Sembilan menang bola baru2 nie) So secara automatiknya hari ini sekolah bercuti.

Tetapi ternampak la ade insan-insan (xde la ramai… ade la dalam sekampung dua je)  yang tidak perihatin mengenai peristiwa ini (xkan perkara ini xdiberitahu or di hebah2kan kepada semua perlajar or ibubapa yang tidak alert)

Ternampak satu persatu kenderaan terpaksa berpatah balik, bila melihat pagar sekolah tertutup.

Paling syadis, ada mak bapak yang mendropkan anaknya jauh sikit dari perkarangan sekolah n membiarkan anak mereka menapak ke sekolah. Sedangkan mereka berbuat sedemikaan semata-mata untuk memudahkan mereka beransur ke tempat kerja dengan kadar segera (kes xnak sesak2 di depan sekolah)

Dijadikan cerita, menapak la balik si anak td. Kalau rumah dekat xpe nie dah la jauh. Nak call ibubapa suruh datang balik pun susah..

Dan kebanyakan ibubapa yang terlibat berkerja kerajaan (xpasal2 kerajaan kena lagi dalam blog bro). Ish jangan ingat kerja rutin korang Isnin sampai Jumaat dok hantar anak ke sekolah je ek, then cepat2 nak masuk koje ish…23x

Sian kat anak2…. dah la kecik2 je budak tue….

He…23x bro just nk tunjukan berapa tidak alertnya sesetengah ibubapa n kehidupan yang seperti machine (tertatur seperti diprogramkan, bila terdapat error dah xtau nak wat pe2)

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

10 thoughts on “IbuBapa X Aware

  1. salah cikgu la…patotnye bende2 gini kene bg surat…even dh bgtau kat murid2 kadang2 dorg terlupe nk inform mak ayah….kalo men ckp je kat budak darjah 1 kadang2 dorg pun bukan paham pe cikgu ckp….so better cikgu direct ckp kat parents….

  2. kekdg cikgu dah bagi surat tapi anak2 terlupa nak bagi kat ibubapa.
    sebagai ibubapa yg prihatin kenalah setiap hari tanya pada anak2 apa yg berlaku disekolah, bila ditanya barulah anak2 tu ingat nak tunjuk suratkan.

  3. Well, bukan boleh point salah tu pada satu pihak sahaja~

    1. Guru – mungkin juga silap kalau maklumat tidak dapat disebar dengan sempurna kepada pelajar.

    2. Ibu bapa – mestilah kena alert dengan apa yang anak2 buat di sekolah.

    3. Pelajar itu sendiri . Mesti lebih arif dan peka dengan keadaan.

    P/S : Buat Atie di atas, ada betulnya kamu cakap, tapi kadang2 budak, kalau dah bagi surat, dorang hilangkan dan cakap cikgu tak bagi~So, berbalik kepada komunikasi 3 hala juga~ =]

  4. terigt satu kisah masa sy skolah agama dlu..
    xtau yg skolah cuti..tup2 sampai skolah, tgk skolah ttup…mak abah dah pg keje..so, terpaksa balik umah jln kaki..call abg kat umah..tdo x bgn2..ahaha..tensen gak masa tu..huhu!~

    tp parents should aware la ngan keadaan mcm ni..kecian kat anak2..lg2 bdk2 kecik..

  5. erm..silap cikgu pun ye jugak..tapi tu kalau cikgu x bagi suratla..atau x tulis dalam buku informasi budak2 tu..

    budak2 pun kekadang, ape tau..terlupa ke..

    parents silap jugak. x prihatin. kalo anak tu masih kecik, sepatutnye, memalam, dia kenala check beg skolah anak tu.tgk ada surat ke dari cikgu.mana tau kan. and yep,seeloknya, hantar anak depan gate sekolah.kalo sesak skalipon, parking jap kat tepi then, jalan kaki sm2…

    so, salah sape sebnanye??

    saya pndai cakap je..sebab saya bukan parents!eheh..klu sy parents mungkin saya pahamla kot nape parents2 begini ada di donia ni…..

Leave a Reply

Top