You are here
Home > Uncategorized > Saat Kau Menjadi IsteriKu

17,422,550 total views, 4,371 views today

Saat Kau Menjadi IsteriKu

Credit to Utusan Malaysia

Perlu ke ada “Wedding Agreement” sebelum kita berkahwin?

Itu antara persoalan yang ingin bro ungkapkan… Terima kasih buat Messy (blogger) kerna sudi mencetuskan isu ini. Mungkin bagi sesetengah orang ianya tidak seberapa penting. Tetapi bagi bro ianya perlu anda ketahui even u’ll xde melakukan agrrement itu.

Maksud messy, bakal pengantin akan menyenaraikan senarai-senarai yang wajib di patuhi kedua-duanya. Dah seperti kahwin contract gitew.

Bagi bro la kan.

Ianya wajib. Di dalam islam ianya sudah pun termaktub..

Ianya bukannya dipangil sebagai agreement @ persetujuan.Tetapi lebih kepada kata sepakat antara 2 pihak iaitu si suami dan juga si isteri lelepas di ijab kabulkan.

Perkara yang diperbincangkan  lebih terjerumus kepada tangungjawab yang akan dipikul dan dipertanggungjawabkan. dan juga mempermbincangkan mengenai masa depan yang ingin mereka rancang dan  kecapi bersama2.

Ia termasuk juga persefahaman yang perlu mereka bina, semasa mereka berdua, bertiga, berempat mahupun berkeluarga besar. (terutama bagi mereka yang berkahwin tanpa mengenai pasangan- ala orang dulu).

Ramai yang mengabaikan benda nie.Sekadar berkahwin untuk cukup syarat (maybe kahwin paksa, kahwin nak jaga aib or kahwin semata2 riso akan terlanjur).

AKhirnya,
aku dpt ko ko dapat aku
harta ko harta aku
ko nk baby, tapi aku xnak ade baby lagi
ko nk baby, aku wat tapi aku xnak jaga
ko xpndai layan aku…so makan luar lg sedap layanannya..

Dari sini makin melaratnya penyakit dalam masyarakat kita

Sebab itu banyak kes di mana time kahwin ok je. Lepas setahun dua tahun 3tahun mahupun 20 tahun then rengang dan mula mengabaikan tanggungjawab mahupun hubungan perkahwinan yang dibina tidak nampak ke mana.

Umur perkahwinan dah masuk 20 tahun, anak dah berderet2. Tapi rumah tangga tunggang langang, anak xmenjadi, kesejukan dalam keluarga tiada. Siapa yang perlu dipertanggungjwabkan. Kebanyakan ianya berlaku kerna tiada perjanjian tangungjawab yangdibicarakan sewaktu di awal perkahwinan.

Tak boleh cakap, kite dah kahwin, masing2 tahu tggjwb memasing (Even dah ade kursus perkahwinan, ianya masih xmencukupi) Korang ingat pasang u’ll nie ade firasat ke leh tahu pe yang anda nak. Sekurang2nya ianya perlu diungkap oleh kata2 mahupun perbuatan.

Lagi satu, bila dah kahwin kne ingat,

Bagi perempuan,  mereka dah tiada kaitan dgn ibu bapa (kecuali doa dan juga hubungan darah). Kerna semua dosa akan ditangung oleh si suami.

Bagi lelaki pulak, mereka bukan sahaja menangung dosa si isteri bahkan juga dosa si anak2…lagi berdosa jika xmenjaga si isteri, coz jatuh dosanya kepada mertua yang melepaskan anak mereka untuk berada di bawah tanggungjawab anda.

Waktu yang sesuai untuk mengadakan “Wedding Agreement” adalah pada malam pertama perkahwinan

Ops jangan korang ingat malam pertama tue untuk ehem or tuuutttt aje. Sebelum upacara perasmian, time tue la yang sesuai untuk “Wedding Agreement”. Time tue la waktu terbaik untuk mendapatkan persetujuan sebelum penyerahan segala-gala yang di jaga selama ini he..23x

Ops malam tadi malam Jumaat ek hope tiada bil tertunggak ek he…23x (nakal tul bro nie kan)

p/s- jangan jadi kes cam nie “Isteri cari alternatif  penuhi kehendak

Ebook Panduan Cinta Untuk Lelaki

Tuhan pasti menemukan kita dengan pilihan yang salah sebelum menemukan kita dengan ketentuanNya. Banyakkan berdoa dan beramal, InsyaAllah dipermudahkan olehNya.

Dalam bertawaqal perlu juga berusaha. Jangan terlalu berserah 100% kepadaNya tanpa kita sendiri berusaha. Mungkin dari ebook ini dapat memberi sedikit tip yang mungkin membantu usaha anda mencari pasangan hidup.

Seperti yang pernah bro coretkan di blog bro, wanita seperti persamaan kimia. Ianya mudah berubah mengikut perubahan disekelilingnya dan mungkin juga dari tindak tanduk anda. Kata orang dulu-dulu, masakan pokok bergoyang jika tiada angin.

Setiap aspek dikupas sepenuhnya oleh penulis untuk membantu anda dari segi luaran dan dalaman anda. Diharap isi kandungan ebook ini dapat membantu anda mencari cinta sejati. Jangan anda menjadi hamba cinta dan ingatlah cinta agung hanya untukNya.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

16 thoughts on “Saat Kau Menjadi IsteriKu

  1. wedding agreement patot wat b4 setuju nk kawen…sbb ia mungkin amek mase yg lame tok menerima dan menolak sesuatu perkara =D

    tau xpe huhuhu tp tue la… xramai yg bincang

  2. oh mcm yang ya komen kat blog messy.

    kahwin bukan syok sendiri. giv n take perlu ada. ada org nk anak cepat, ada nk anak lambat sebab nak bermesra dulu dgn suami. so cpt2x kena wat list. eh asik ckp pasal kahwin je. kang yaya kahwen kang. haha. (ada kena mgena ke?)

    he…23x if yaya nk khwin pun ape salahnye…bro offer diri dtg habiskan makanan je

  3. saya rasa better buat sebelum merancang nak kahwin. nanti tak adalah dah kawen terkejut beroks!

    dah tau terms & condition. 😛

    he…23x xpelik pun jika baru kahwin dah terkejut beruk kalu dah memang beruk kan…

    tp ramai yg dah beranak pinak brau terkejut beruk… beruk tgk pun larik

  4. wedding agreement?
    NO NEED
    hehe..wat pe entah nk bersyarat ape semua ni
    mcm org x sedia nk kawin
    mcm kawin yg x ikhlas
    mcm x terima seadanye
    klu rase x sedia, x ikhlas…baik jgn kawin 🙂

    ala emo pulak cik jumana nie… ade faham ke x pe yg bro maksudkan… mmg la time khwin kite terime seadanya… ade x kit efikir jngka panjang perkahwinan tue…

    yg bro tulis dalam entry nie sume pasl jangka panjang punye.. bace leklok… setakat ikhlas nk khwin je wat pe..jika xikhlas nk jg anak.. nk didik anak… nk bina keluarga bahagia… khwin bukan untuk kite berdua.. tetapi melibatkan family dua pihak.. saudara mara… mahupun ikatan seislam…. fikir2kan la ek

  5. Well, if Zara, Zara akan buat wedding agreement. Yup, my bf tak setuju, but I do want to do it no matter what.

    Bukan soal tak percaya dia, tak percaya lafaz taklik dan sebagainya, but in case, we never can predict the future.

    Lagipun, not necessarily letak pembahagian harta etc, banyak benda lain boleh buat~

    =]

    he..23x mmg betul tue…xsemestinya pembahagian harta… pembahagian kasih syg pun perlu…pada keluarga sendiri..mertua mahupun anak2… anyway thank zara atas komen ini

  6. Salam Bro Frame..
    wahaha.. citer pasal kahwin plak.. dah ada bau nasi minyak lah.. skang dah nak cuti skolah.. lagi banyak kenduri kahwen kan?.. kat blog ni tak ada majlis tu ke? hehehe..

    yup.. betullah.. sbelum tu memang kedua2 bakal pengantin wajib buat macam tu.. nanti kemudian hari tak ada la yg mengabaikan perkahwinan itu.. kalau abai gak.. tunjukkan aggreement itu.. baru dia sedar balik.. itupun kalau ada yg sedarla kan..

    eh bro xckp pun nk wat nasi minyak kat sinie… bro just bukak tazkirah jumaat je…tp topik kepada perkhwinan la pulak..

    insya’lh nnt ade la kenduri kahwin kat blog nie….

    nnt biskut nk khwin jgn lupe wat agreement…senang nnt

  7. dialam pertunangan pon patut dah bagi hint pasal wedding aggreement ni kan, 😀

    tp dalam pertunangan agreement tue lebih kepada kedua2 belah family.. yg bro maksudkan lebih kepada 2hati yg ingin menjadi satu jiwa… just si lelaki n si perempuan je

  8. uikss.. bro.. ko lum kawen lagik dah citer pasal bil tertunggak bagai ekk.. isshh..

    sila rujuk komen ku di entry adik omar okeyh.. hehe ( kes malas menaip)

    eh ingt belum kahwin xleh ke sembang pasl bil tertunggak ke… nei bil stremyx bil eelktrik nie ade tunggakan nie..sape nk bayar he….23x

  9. perghhh…nasib baik xde calon lagi..kalau x..nak kawen dah sekarang..wakakaka 😀

    ish epal nie… calon ade di mane2…cuma epal je xinterview dorg lagi he…23x jom khwion nk he..23x

  10. wuwuwuwu:):)
    ia penting ohhhh. utk kesejahteraan suami ietsri anak cucu sok2.
    bro dah buat wedding agreemnt nampak?

    tau pun…. bro mmg akan wat pun… lol nk masuk dalam agrement gak ke… xperlu la ek…

    1. grrr 🙂 nape lak nak masuk yg bro punye. xkan nak skandal ngan adik ipar kowt. BAHAHAHA:)

      he..23x ok la cam nie je la.. lol masuk la dlm agreement bro he..23x (pe yg bro merapu memalam nie)

  11. ala bro, discuss menda2 cam ni lak…malas la nak layan…xda experience la,…..kehekhekehekehkehke

    ish die nie… bro discuss bnde b4 khwin la… kamu wajib tahu…nnt senang nk mintak fasakh huhuuh… dah namanya tazkirah jumaat kan he…23x

  12. perlu ker wedding aggrement tuh???asenyer x perlu kowt..law tkot suami wat ini ker itu ker n mcm2 lg laa..tkot kawen lain laa,tkot x bagi nafkah laa…law dari awal dh pk camtu watpe nk kawen gn lelaki tu kan???hukhukkk..

    kepercayaan dalam sesebuah perkahwinan tu sgt penting..sifat ragu2 n syak wasangka tu memusnahkan jiwa..
    pandangan masing2 laa yer..qada n qadar dh dtntukan dlm setiap perjalanan sowg hamba tu..berdoa lah.. tp bkn bermakna berserah tnpa berusaha..hehehe…lakukan yg terbaik utk pasangan kita..kata sayang kan…hahahah :p

Leave a Reply

Top