Credit to Utusan Malaysia

Perlu ke ada “Wedding Agreement” sebelum kita berkahwin?

Itu antara persoalan yang ingin bro ungkapkan… Terima kasih buat Messy (blogger) kerna sudi mencetuskan isu ini. Mungkin bagi sesetengah orang ianya tidak seberapa penting. Tetapi bagi bro ianya perlu anda ketahui even u’ll xde melakukan agrrement itu.

Maksud messy, bakal pengantin akan menyenaraikan senarai-senarai yang wajib di patuhi kedua-duanya. Dah seperti kahwin contract gitew.

Bagi bro la kan.

Ianya wajib. Di dalam islam ianya sudah pun termaktub..

Ianya bukannya dipangil sebagai agreement @ persetujuan.Tetapi lebih kepada kata sepakat antara 2 pihak iaitu si suami dan juga si isteri lelepas di ijab kabulkan.

Perkara yang diperbincangkan  lebih terjerumus kepada tangungjawab yang akan dipikul dan dipertanggungjawabkan. dan juga mempermbincangkan mengenai masa depan yang ingin mereka rancang dan  kecapi bersama2.

Ia termasuk juga persefahaman yang perlu mereka bina, semasa mereka berdua, bertiga, berempat mahupun berkeluarga besar. (terutama bagi mereka yang berkahwin tanpa mengenai pasangan- ala orang dulu).

Ramai yang mengabaikan benda nie.Sekadar berkahwin untuk cukup syarat (maybe kahwin paksa, kahwin nak jaga aib or kahwin semata2 riso akan terlanjur).

AKhirnya,
aku dpt ko ko dapat aku
harta ko harta aku
ko nk baby, tapi aku xnak ade baby lagi
ko nk baby, aku wat tapi aku xnak jaga
ko xpndai layan aku…so makan luar lg sedap layanannya..

Dari sini makin melaratnya penyakit dalam masyarakat kita

Sebab itu banyak kes di mana time kahwin ok je. Lepas setahun dua tahun 3tahun mahupun 20 tahun then rengang dan mula mengabaikan tanggungjawab mahupun hubungan perkahwinan yang dibina tidak nampak ke mana.

Umur perkahwinan dah masuk 20 tahun, anak dah berderet2. Tapi rumah tangga tunggang langang, anak xmenjadi, kesejukan dalam keluarga tiada. Siapa yang perlu dipertanggungjwabkan. Kebanyakan ianya berlaku kerna tiada perjanjian tangungjawab yangdibicarakan sewaktu di awal perkahwinan.

Tak boleh cakap, kite dah kahwin, masing2 tahu tggjwb memasing (Even dah ade kursus perkahwinan, ianya masih xmencukupi) Korang ingat pasang u’ll nie ade firasat ke leh tahu pe yang anda nak. Sekurang2nya ianya perlu diungkap oleh kata2 mahupun perbuatan.

Lagi satu, bila dah kahwin kne ingat,

Bagi perempuan,  mereka dah tiada kaitan dgn ibu bapa (kecuali doa dan juga hubungan darah). Kerna semua dosa akan ditangung oleh si suami.

Bagi lelaki pulak, mereka bukan sahaja menangung dosa si isteri bahkan juga dosa si anak2…lagi berdosa jika xmenjaga si isteri, coz jatuh dosanya kepada mertua yang melepaskan anak mereka untuk berada di bawah tanggungjawab anda.

Waktu yang sesuai untuk mengadakan “Wedding Agreement” adalah pada malam pertama perkahwinan

Ops jangan korang ingat malam pertama tue untuk ehem or tuuutttt aje. Sebelum upacara perasmian, time tue la yang sesuai untuk “Wedding Agreement”. Time tue la waktu terbaik untuk mendapatkan persetujuan sebelum penyerahan segala-gala yang di jaga selama ini he..23x

Ops malam tadi malam Jumaat ek hope tiada bil tertunggak ek he…23x (nakal tul bro nie kan)

p/s- jangan jadi kes cam nie “Isteri cari alternatif  penuhi kehendak

Ebook Panduan Cinta Untuk Lelaki

Tuhan pasti menemukan kita dengan pilihan yang salah sebelum menemukan kita dengan ketentuanNya. Banyakkan berdoa dan beramal, InsyaAllah dipermudahkan olehNya.

Dalam bertawaqal perlu juga berusaha. Jangan terlalu berserah 100% kepadaNya tanpa kita sendiri berusaha. Mungkin dari ebook ini dapat memberi sedikit tip yang mungkin membantu usaha anda mencari pasangan hidup.

Seperti yang pernah bro coretkan di blog bro, wanita seperti persamaan kimia. Ianya mudah berubah mengikut perubahan disekelilingnya dan mungkin juga dari tindak tanduk anda. Kata orang dulu-dulu, masakan pokok bergoyang jika tiada angin.

Setiap aspek dikupas sepenuhnya oleh penulis untuk membantu anda dari segi luaran dan dalaman anda. Diharap isi kandungan ebook ini dapat membantu anda mencari cinta sejati. Jangan anda menjadi hamba cinta dan ingatlah cinta agung hanya untukNya.