You are here
Home > Uncategorized > Penipuan

17,431,844 total views, 5,688 views today

Penipuan

Pernah kah anda menipu
– Ibu bapa anda
– Guru-guru anda
– Adik beradik anda
– Rakan-rakan anda
– Pasangan anda
– Mahupun diri anda sendiri

Assalamualaikum wbt & salam 1st Zu’Kaedah

Sekadar membuka bicara, dan bukan membuka aib mahupun penipuan. Cukup sekadar membuka mata membuka minda membuka perkung di dada dan membuka hati menerima penipuan diri

Tipu la anda sekiranya anda sendiri tidak pernah menipu, paling kurangpun menipu diri semata2 ingin menutup kelemahan diri anda yang sememangnya lemah tetapi bijak mencari alasan menipu diri sendiri.

Bro ingin bertanya,

  1. Sekiranya anda tidak menyukai tindakan Ibubapa anda (tindakan untuk membuat anda gembira,sedangkan anda sedikit pun tidak gembira) adakah anda akan berterus terang atau sekadar tersenyum tawar untuk menjaga hati mereka.
  2. Adakah anda akan menipu guru-guru @ pensyarah anda dengan keputusan ujian mahupun exam, sedangkan usaha anda penuh dengan penipuan assigment mahupun meniru. Berkat x ilmu yang di beri tersebut.

Cam skema la pulak kan, so baik bro direct je la kan

If korang rasa x suka dah dengan pasangan anda, mungkin sebab ade insan ke-3 or hati tawar walaupun hati anda masih menyatakan tidak mahu melepaskan dia.

Perlukah anda berpura2 menyintai mereka sedangkan cinta anda sekadar penipuan semata2 tidak mahu kehilangan si dia (mungkin sebab hartanya, penampilannya or kepopularitynya) yang mungkin akan menyebabkan anda menyesal di masa akan datang (ditujukan khas buat mereka yang tidak berani mengambil risiko)

Perlukah anda menipu diri sendiri dengan mengatakan anda menyintai si dia, sedangkan ramai lagi yang berusaha untuk memiliki anda dan mereka adalah lebih baik dari si dia yang anda ada sekarang.

Wow, bro nak sangat u’ll komen or lemparkan pandangan mahupun kisah yang mungkin pernah anda lalui or cite rakan2 anda mahupun cite cite rakan punya rakan anda.

Ebook Panduan Cinta Untuk Lelaki

Tuhan pasti menemukan kita dengan pilihan yang salah sebelum menemukan kita dengan ketentuanNya. Banyakkan berdoa dan beramal, InsyaAllah dipermudahkan olehNya.

Dalam bertawaqal perlu juga berusaha. Jangan terlalu berserah 100% kepadaNya tanpa kita sendiri berusaha. Mungkin dari ebook ini dapat memberi sedikit tip yang mungkin membantu usaha anda mencari pasangan hidup.

Seperti yang pernah bro coretkan di blog bro, wanita seperti persamaan kimia. Ianya mudah berubah mengikut perubahan disekelilingnya dan mungkin juga dari tindak tanduk anda. Kata orang dulu-dulu, masakan pokok bergoyang jika tiada angin.

Setiap aspek dikupas sepenuhnya oleh penulis untuk membantu anda dari segi luaran dan dalaman anda. Diharap isi kandungan ebook ini dapat membantu anda mencari cinta sejati. Jangan anda menjadi hamba cinta dan ingatlah cinta agung hanya untukNya.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

21 thoughts on “Penipuan

  1. Dalam kontek seorang pelajar, selalu je terpaksa menipu, seperti meniru assignment. Lagipun, priority kepada benda2 seperi assignment ni rendah sikit daripada exam. Kalau nak menipu dalam exam, itu sesuatu yang sangat berat dan tak payah la amalkan…

    he…23x bro selalu je nmpk org meniru dalam exam… tiap2 exam nmpk dorg meniru sampai la dorg dah grad dah pun… he…23x

  2. pernah gak terpaksa menipu~
    tapi untuk perkara yang dapat buat family suka~
    family menentukan jalan hidup daku selama ni, ku mula2 tipu diri sendiri, redha je, pastu tipu mak bapak kata suka…

    alhamdulillah, penipuan berhasil. daku sudah suka betul2 perkara tersebut~

    alhamdulillah kerna penipuan anda mampu mengembirakan mereka dan diri anda sendiri he…23x

    cam bro mmg xsuke org len tentukan hidup bro… xtau knpe…dari kecik sampai la besar

  3. untuk persoalan itu
    bagi aku,tidak perlulah
    hubungan yg hipokrit dan tidak jujur
    tidak akan mendtgkan kebahagiaan…

    kalu si dia pernah ada org ke 3
    tapi sudah menyesal
    lalu kita berusaha utk menerima dia seadanya
    dimana kasih dan syg terhadapnya masih tebal
    maka terimalah,
    tidak mengapa
    semua manusia buat silap
    selagi kesilapan itu tidak terlalu jauh perginya…

    tetapi bergantung kepada hati masing2
    kalau hang rasa dah benci dgn perangai dia
    maka, blah saje
    tak perlu paksa2 diri
    sape suruh buat hal
    baik cari lain
    ye tak?

    semoga bahagia….

    awat rase cam emo je komen nie ek… ops nie wat bro tertnye2 he..23x

    cam bro xkisah pun if ade org ketiga or dah xtawar hati…just pilih yg terbaik… bro bukan yg terbaik pun… n bro pun xmampu jd yg terbaik…

    pe2 pun, knpe ade sesetgh manusia sanggup menipu… alasan semata2 nk lihat si dia bahagia… sedangkan dalam masa yg sama masih menganggu kebahagiaan si dia

  4. hoho..nani ngaku nani pernah menipu….tipula lau ckp tak pernah menipu..tp lau bab parents seboleh2nyer nani elakan dr menipu…kalu rase suke ke..tak suke ke..nani lebih suke berdiam diri n tgu ms yg sesuai..nani akn bg hint..lebih kurangla..

    tp lau bab pakwe nih.nani prefer tuk perthankan diri means…sedaya upaya cr alsan lain tuk break even sb org ke3..hahaha

    wow nanie mmg sedaya upaya cr alasan untuk break ek… klu dgn bro…bro lebih better if ckp direct je…xpyh nk hint2 or cr alasan… xde la memeningkan kepale n menjimatkan masa…

    lg cepat leh carik len he…23x

  5. erm..
    bg sayeee
    MENIPU
    erm semua org pernah menipu kan..kan.
    mmg penipu la org tuh kate dye ta penah menipu
    even org alim pun pernah menipu
    kan..?

    he…23x betul tue… bro iyokan je la ek…leh kan he…23x

  6. bro, dalam berpasangan kadang2 xsemua perkara perlu dikongsi…kadang2 kita perlu menipu untuk mengekalkan hubungan yang dah terjalin…kerana kadang2 sikap yang terlalu berterus terang itulah yang akan merosakkan perhubungan….

    (merujuk kepada kes dalam blog saya “kenapa mesti diputuskan kasih”)
    akibat my uncle berterus terang menyatakan dia xlagi mencintai my aunty, maka berlakulah perceraian mereka….
    pengakuan disini: saya pun pernah la menipu, rasanya xda org xpenah menipu la, kan bro….heheheheeh coz sometimes kita akan menipu secara tak sengaja…

    he..23x tp kekdang ade jugak yg xnk di tipu…nk juga berterus terang sedangkan ianya mmg akan merosakan perhubungan huhhuuuhu

    he…23x seeloknye penceraian dilakukan secara baik… tue antara persetujuan kedua2 pihak iaitu uncle n aunty kamu… so orng len xberhak untuk mempertikaikan persetujuan mereka… sepatutnya yg len perlu terima seadanya…xsemestinya dah khwin tue dah termaktub si dia adalah jodoh kita.. Tuhan lebih mengetahui nya

  7. suka menipu. tp just gurau2x, tp x tau la kalu kawan tu maksudkan lain. setakat ni kwn2x faham.. dorg pon suke gurau2x balik…

    bab becinta.. penah kena tipu. cilaka! so yaya tarik dri. im happy now tapi dia single dan rosak like hell. hahahaha.

    biar la sama2x jujur dan saling pcaya pasangan masing2x. sapa nak yang suka menipukan.

    tak sangup tipu orang yang kita sayang. dan ya bukan ckp diri ini baik sangat. bukan.

    eh ade je yg suke menipu…sape die?? semestinye Lawyer (dalam sebutal Liar) he…23x

    selamat yaya xdgn die…klu x sure rosak gak…rosak cam hell teu cam mne ek…bg bro hell teu dah terlalu sempurna untuk menghukum mereka yg berdosa di sisinya

  8. of coz penah tipu

    huhu

    kdg2 je la
    hik2

    dr blog=dpt question “young people in Malaysia are very lucky nowadays”

    ye je kadang2 he…23x tipu sape la teu kan….

    ok dpt soalan sonang ek…patut la cam happy je die

  9. hye bro…..

    erm…
    pooh slalu jer dok menipu owg…
    sebab tipu:
    1-nk bagi story tue lebih gempak
    2-nk selamatkan diri sendiri dri papa
    dan sebagai….

    hahahahahahaha

    bro pun suke tipu bg entry nmpk gempak he…23x ops selamatkan diri dari papa?? pe yg pooh wat ek

  10. wa..i like this topic..hehe.. 🙂 sblm tu tarik nafas panjang2 sbb byk yg sy nk komen utk entri kali ni..siap sedia ek bro..tarik nafas, jgn lepas! haha.. :p

    penipuan..ssh nk dirungkaikn dgn kata2..sebab manusia dilahirkan berbeza..jd kita akan pndg sesuatu perkara dari sudut yg brbeza..mgkin sesetengah org akn kate itu penipuan, tp sesetengah org lain pulak tak fikir begitu..

    org kata, kejujuran itu menyakitkan..jd, sebab itulah manusia trpaksa menipu..sama ada utk lepaskan diri dari sesuatu atau utk mendapatkan sesuatu..

    bkn niat sy utk menghalalkan penipuan, cuma cara bagaiman seseorg itu berhadapan dgn masalah, akn menentukan sama ada die perlu menipu atau tak..klu rasa tak sanggup nak tanggung, baik jujur jek..tak guna simpan2 sndri yg akhirnye akn menyebabkan kelukaan yg lebih dalam lagi di hati org lain..

    walaupun kejujuran tu menyakitkan, sekurang2nye kita ade sesuatu utk dibanggakan sbb kita jujur..

    p/s : tapi sy rase sy pn tak ckup kuat utk menjadi seseorg yg jujur..apekah..? (pandai bg nasihat, tp praktikal hampeh!)

  11. menipu + ditipu = life yg sebenar??

    1. utk jaga ati mak ayah rasanya perlu…dia da berkorban utk yang terbaik walaupon bagi kita tak menepati citarasa..mintak dijauhkan jadi anak derhaka..

    2. err..menipu drai segi tiru assignment ek?i’ts truly student life maa :p

    **terima atau tak mmg kita sendri tak leh lari dari menipu kan?

  12. menipu?…hurmmm

    kalo atie better tipu pasangan dari tipu mak ayah…atie wat jahat pun mak n kakak2 tau…jujur je kalo ponteng klas, tipu org, wat jahat ngan org…xdehal..atleast family tau siapa atie…

    kalo bab pasangan…xpnh tipu gak kot…jap nak ingat blek…hurmmm cam xde je..sbb lebih suke berterus trang…atie suke ke x ke juz ckp direct…kalo benci ke ape ke pun ckp direct..bg atie bia la gadoh dr kite simpan dendam…

    mcm atie byk kali gak kene tipu… (dah wat salah baru bgtau, tu pun dikira tipu gak kn)? tapi atie redha je…

    memang rase tawar hati n rase benci..cume bg peluang tuk berubah…kene tipu usah ckp la bape kali….bile die dh mengaku walaupun perit n pedih atleast terubat yg die berlaku jujur….

    cume doakan hati ni tetap kuat.

    bab asingment memang slalau tipu..tp dlm exam xpnh g kot…hehee

  13. erm tipu sebab nak jaga hati, jaga relationship ada lah. kalau tak tipu hubungan mungkin bertambah renggang. err tipusunat ade ker ahaha..ajaran sesat mana ntah, tapi kadang2 have to. nak wat camna kan.

    Tapi jangan menipu dalam kerja, amanah, tanggungjawab. tu pech amanah namanya. nanti kena jail 😀

    he…23x tue la… ade org cakap tipu sunat nie xdpt dosa he…23x boleh diterima x nie…

  14. bro
    terus terang tu lbeh baik
    lebih adil
    lg2 dlm konteks berpsng-psngn ni
    tingglkn psgn dlm kead tertnye2 sbb nk jge aib dri sndr, uisshhhh…sgt dayus nye lelaki tu
    waaaa…ayat sy dh mkin kejam lak utk lelaki2 ni :p

    wow ayat die he…23x xpe2 bro tetap terima pe yg jumana ungkapkan di blog bro he…23x

    ops yes akhirnya jumana sudi mengatakan lelaki itew dayus bila meninggalkan pasangan nya… eh aib ape ek he…23x

Leave a Reply

Top